@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 13.07.2015

Güneş zayıflatır mı?

Kemikleri güçlendiren D vitamini, yağ yakmaya yardımcı olabilir mi? D Vitamini kilo verdiriyor mu? Cevapları Pudra.com’da.

Kalsiyum emilimini artıran ve kemiklerde kalsiyum depolanmasına yardımcı olan D vitamini, vücuda yeterli miktarda alınmadığında kemik erimesine ve kemik rahatsızlıklarına yol açabilir. D vitaminin en büyük kaynağı güneş, bu vitaminin görevini yerine getirmesine yardımcı oluyorr. Yeteri kadar güneşte kaldığınızda vücudunuz kendi kendine D vitamini üretebiliyor. D vitamini somon gibi yağlı balıklarda, ciğer, peynir, tereyağı, balık yağı ve yumurtada da bulunuyor.

Güneş zayıflatır mı?

Son zamanlarda D vitamini ve yağ yakma ilişkisiyle ilgili çeşitli araştırmalar yapıldı. Peki, gerçekten D vitamini yağ yakabilir mi?

D vitamini bel bölgesindeki yağları yakmaya yardımcı
Kilo kontrolü ve D vitamini ilişkisi incelendiğinde, kilosu yüksek olan kişilerde D vitamininin daha az olduğu görülmüş. Vücuttaki D vitamini seviyesi az olduğunda, tokluk hormonunun da daha az salgılandığı anlaşılmış. Hücresel seviyedeyse D vitamininin, yağ hücrelerinin artmasını engellediği ortaya çıkmış. Araştırmalar sonucunda D vitamininin özellikle bel bölgesindeki yağları yakmaya yardımcı olduğu ortaya çıkmış. Kalsiyumla birlikte çalışan D vitamini göbek bölgesinde yağlanmaya neden olan stres hormonu kortizolu de azaltıyor.

Amerika’daki Fred Hutchinson Kanser Araştırmaları Merkezi’nde günlük D vitamini takviyesi alan, 50-75 yaşlarında yüksek kiloya sahip kadınlar arasında yapılan araştırmada, D vitamininin kalsiyumu ve kemik gelişimini düşünülenden daha fazla etkilediği görülmüş. Bu araştırma sonucunda D vitamininin kanser ve kardiyovasküler hastalıkları engellemede, kilo vermede etkili olduğu ortaya çıkmış. Bu araştırma süresince 12 ay boyunca araştırmaya katılan obez kadınlardan bir diyet programına sadık kalarak, her gün D vitamini takviyesi kullanmaları istenmiş. Zamanla bu kadınların kilo ve boy oranlarının dengelendiği, özellikle bel bölgesinde incelme olduğu kanıtlanmış.

D vitamini eksikliği önemli!
Yetişkin bir insanın vücudunda D vitamini 50-60 ng/ml aralığında olmalı. 20 ng/ml’nin altı tehlikeli, 100 ng/ml üzeri ise toksik olarak düşünülüyor. Bir insanın günlük D vitamini ihtiyacı 1000 ünite olarak düşünüldüğünde bunun 100-150 ünite kadarını yumurta, ciğer, süt gibi besinlerden karşılarız. Yaz aylarında güneşe çıkıldığında bu oran yükselir ve 800 üniteyi bulur. Ancak kışın daha az güneşe maruz kalındığından D vitamini takviyesi almak gerekebilir. D vitamini takviyesi alıp alamayacağınıza yapılacak ölçümler sonucu hekiminiz karar vermeli. D vitamini takviyesi genellikle 50 yaş üzerine tavsiye ediliyor. Aşırı D vitamini kullanımı ise bulantı, kusma, halsizlik gibi sorunlar çıkarabiliyor.

Konuyla ilgili yazılarımız
D vitamini eksikliği neye yol açar?
Son zamanlardaki araştırma sonuçları, D vitamini eksikliğinin kalp hastalığı riskiyle de bağlantılı olabileceğini gösteriyor. Dolayısıyla D vitamini kalp hastalıklarından korunmada önleyici olarak dikkat çekmeye başladı.

D vitamini eksikliği hangi hastalıklara neden olur?
Alerjik rahatsızlıklardan kansere kadar birçok hastalığa neden olan D vitamini eksikliğini dünyada birçok insan yaşıyor. Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony, D vitamini eksikliğinin neden olduğu hastalıkları ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatıyor.

Yeterli D vitamini için ne kadar güneşlenmek gerekir?
Güneşten D vitamini almak için hangi saatler arasında, haftada kaç kez güneşe çıkmak gerekir? Güneşlenme süresi beyaz tenliler ve esmerler için farklı mıdır? Op. Dr. Ebru Aydın yanıtlıyor.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER