dr ayca kaya
@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz.

Bayramda sağlıklı beslenme önerileri

Bayramda ikram edilenlere karşı koymak çok zor. Dr. Ayça Kaya bayram tatilinde lezzetli yiyeceklerden mahrum kalmadan, sağlıklı beslenmenin yollunu yazdı.

Ramazan ayı bitince psikolojik olarak kendimizi rahatlatmak ve ödüllendirmek için yeme alışkanlıklarımızda değişiklikler yapabiliyoruz. Bayramda aşırıya kaçmadan aynı zamanda isteklerimizi de karşılamak için küçük porsiyonlarla sık sık yememiz önemli. Çünkü Ramazan ayı boyunca yavaşlayan metabolizmayı eski haline getirmek az ama sık yiyerek ve egzersiz yaparak mümkün. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya bayram ziyaretlerinde ikram edilen yüksek kalorili yiyecekleri tüketirken dikkatli olmayı öneriyor. Yüksek kalorili yiyecekler şişmanlamayı kolaylaştırdığı için mümkün olduğunca uzak durulması gerekiyor. İşte Dr. Ayça Kaya'nın bayram tatilinde sağlıklı beslenmek için önerileri.

Bayramda sağlıklı beslenme önerileri

Öğünlerinizi planlayın
Gün içinde her ikrama "hayır" denilemeyeceği için önlemi baştan almakta fayda var. 1 kase yoğurt, beraberinde 1 mevsim meyvesi ve 3-4 bademle yapılan kahvaltı yeterli olur. Öğle yemeği için; etli, peynirli veya tavuklu bir salata ve bir bardak ayran içmek ideal. Öğleden sonraki ziyaretlerde ikram edilen yiyeceklerden 4 dilim baklava, 3 dilim börek, 2 dilim kek yerine; mümkünse 1 porsiyon sütlü tatlı, 1 dilim börek ve 1 ince dilim kek tercih edilebilir. Bu tüketilen tatlı miktarlarının günde iki porsiyonu geçmemesine özen gösterilmeli. Gün içinde tüketilen ikramlardan sonra akşam yemeğini az yenmeli. 5-6 yemek kaşığı zeytinyağlı sebze yemeği ile 1 kase cacık ve 1 porsiyon meyve tüketmek yeterli.

Ölçüsüz beslenmek kronik hastalığı olanlar için büyük risk!
Fazla yağlı, şekerli ve unlu tatlılardan, kızartmalardan uzak durmakta fayda var. Enerji değeri çok yüksek olan bu yiyeceklerden bir gün içinde birkaç porsiyon tüketildiği takdirde bel çevresi genişlemesi kaçınılmaz. Bel çevresi genişlemesi başta insülin direnci, karaciğer yağlanması, tansiyon yükselmesi gibi metabolik hastalıkların ortaya çıkmasına neden oluyor. Bu besinler kolestrolün ani yükselme riskini arttırıyor. Ailesinde hipertansiyon, diyabet, yüksek kolestrol ve kalp-damar hastalıkları olanların ve yaşlıların dikkatli olması önemli.

Mide rahatsızlıklarının önüne geçin
Bayram ziyaretlerinde ve tatil süresince hızlı ve fazla tüketim gaz, hazımsızlık, mide bulantısı ve mide-bağırsak hastalıklarına yol açabilir. Her şeyi tüketmek yerine ikramlardan tadımlık almak bu tip mide rahatsızlıklarını engelleyebilir. Aynı zamanda sıvı tüketimini arttırarak mide problemlerinin önüne geçilebilir. Günlük sıvı alımının 2,5 lt civarında olmasına dikkat edin.

Egzersize zaman ayırın
Bayramı fırsat bilip günlük aktiviteleri de arttırmak gerekiyor. Her gün yarım saatlik tempolu yürüyüş, metabolizmayı harekete geçiriyor.


 
POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER