@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 17.12.2015

Hangi yiyecekleri çiğ yemek daha sağlıklı?

Hangi yiyecekler pişirilince besin değerlerini kaybediyor? Çiğ tüketilmesi gereken besinler hangileri? Pudra.com araştırdı.

Konu diyet ve sağlıklı beslenme olunca ne yediğimiz kadar neyi nasıl yediğimiz de önemli. Yiyecekleri pişirme şeklimiz kalori değerlerini de etkiliyor. Örneğin, bazı sebzeler çiğ yenildiğinde daha sağlıklıyken bazılarının da besin değerleri pişince açığa çıkabiliyor. Kızartma olmadığı sürece sebze yemek her durumda sağlıklı. Harvard Üniversitesi’nin uzmanları pişmiş yiyecekleri tükettiğimizde daha çok kalori aldığımızı söylüyorlar. Buna göre çiğ gıdalarla beslenen insanlar ise daha kolay kilo verebiliyor. Neden mi? Pişmiş yiyecekler yumuşamış ve işlem görmüş olduğu için vücudumuz bunları sindirmek için daha az enerji harcıyor. Fakat çiğ tükettiğimizde vücudumuz daha fazla zorlanıyor ve kalori yakıyor. Bu yüzden örneğin daha yumuşak ve kolay sindirilebilen beyaz ekmek yerine daha yoğun olan tam tahıllı ekmeği tercih etmek daha fazla kalori yakmanıza hem de sağlıklı beslenmenize katkı sağlıyor. Özellikle çiğ yenmesi daha faydalı olan bazı yiyecekler var. Bunlara geçmeden önce şunu da belirtmek lazım: Bazı yiyecekleri de pişmiş halde tüketmek gerekiyor. Mesela çiğ süt yerine pastörize edilmiş süt içmek daha sağlıklı. Havuç, ıspanak ve mantar da pişirildiği zaman içerdikleri bakteriler ölüyor ve antioksidan etkileri artıyor. 

Çiğ tüketilmesi gereken besinler hangileri?
 

Bu besinleri çiğ tüketmek daha sağlıklı!

Kuruyemişler ve çekirdekler
Sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazlarından biri taze ve doğal kuruyemişler ile çekirdekler. Bu besinler çiğ tüketildiğinde hem kolesterolü dengeliyor hem de kalp hastalıklarından koruyor. Pişmiş halde tüketildiğinde besin değerleri dağılıyor ve serbest yağ asitlerine dönüşüyor. 
 

Brokoli

Kansere karşı koruyan en iyi yiyeceklerden brokoli, myrosinase adı verilen çok kuvvetli bir enzim içeriyor. Ancak brokoli yüksek sıcaklıkta pişirildiği zaman bu enzim etkisini kaybediyor. Brokoli buharda pişirildiğinde bile bu enzimin ancak bir kısmını tüketmiş olabiliyoruz. Brokoli aynı zamanda çok iyi bir K Vitamini kaynağı (K vitamini hakkında bilmeniz gereken 7 önemli bilgi​ başlıklı yazımızı da okumanızı öneriyoruz).
 
brokoli

Sarımsak

Kokusunu sevmiyor olsanız bile sarımsağı çiğneyerek tüketmek çok faydalı. Sarımsak çiğnenerek yendiğinde içerisindeki alisin (allicin) maddesi açığa çıkıyor. Alisin hem DNA’yı hem de metabolizmayı hızlandırıyor. (Metabolizmanın hızlı olması oldukça iyiye işaret. Metabolizmayı hızlandırmanın 8 yolu​ başlıklı yazımızda metabolizma hızlandırıcı önerileri bulabilirsiniz.)
 

Kakao

Çikolatayı çok sevdiğimiz bir gerçek ama aslında çikolata işlem gördüğünde çok fazla yağ ve katkı içeriyor. Bunun yerine kakao tüketmek düşündüğünüzden çok daha sağlıklı vitaminleri barındırıyor ve verdiği mutluluk daha fazla oluyor.
 

Chia tohumu

Chia tohumu çiğ tüketildiğinde çok güçlü bir kalsiyum ve magnezyum kaynağı haline geliyor. Chia tohumunu çeşitli tariflerle tüketmeniz mümkün (Chia tohumu nedir? Faydaları neler?​ başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir).
 

Fermente edilmiş sebzeler

Özellikle turşu haline getirilmiş sebzeler doğal probiyotik görevi görüyor. Turşu hem metabolizmanızı hızlandırıyor hem de sindirime katkı sağlıyor. Mucize besin: Ev yapımı turşu​ doğal probiyotiklerin başında geliyor.
 

Yeşil yapraklı sebzeler

Lahana, ıspanak, kale gibi yeşil yapraklı sebzeler C ve E vitaminlerinin yanı sıra faydalı lif ve amino asitler içeriyor. Yeşil yapraklı sebzeleri çiğ halde yemek ise besin değerlerinin tamamen tüketilmesini sağlıyor.
 

Hindistan cevizi

Hindistan cevizi suyu vücudumuz için çok iyi bir elektrolit kaynağı. Hindistan cevizi de çiğ tüketildiğinde beyin ve kalp sağlığı için önemli bir rol oynuyor.

Konuyla ilgili diğer yazılarımız
Hangi yemekler tekrar ısıtılmaz?
Bazı yemeklerin ertesi güne kalıp, ısıtıldığı takdirde besin zehirlenmelere yol açabileceğini biliyor muydunuz? Hangi yiyecekler özellikle bebekler için tehlikeli? Pudra.com hemen tüketilmesi ve tekrar ısıtılmaması gereken yemekleri araştırdı.

Vücuttan toksinleri atan 10 besin
Kışa yaklaşırken hem hastalıklardan korunmak hem de vücut dengesini sağlamak için detoks en büyük yardımcı. Toksinleri vücudunuzdan atacak besinleri ve faydalarını araştırdık.

Kanserde beslenme - 1 KANSER HASTALARINA ORGANİK GIDA
Kanser tedavisi gören hastaların nasıl beslenmesi gerekir? Sorunun yanıtını bazı hastanelerde hastalara organik gıda servis edildiğini söyleyen Prof. Dr. Erkan Topuz veriyor...

Her gün tüketilmesi gereken 10 besin
Sağlıklı beslenmek ve çağın hastalığı kansere karşı önlem almak için her gün tüketmeniz gereken besinler var.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER