08.10.2019

Deri yaşlanmasına karşı domatesi pişmiş tüketin

Domates ürünleri çiğ domatesin kendisinden daha iyi birer likopen kaynağı olarak görüldüğünden, cilt sağlığınız için domatesi pişmiş olarak tüketin.

İZLE: DOMATESİN FAYDALARI👇 
Likopenin sağlık yönünden faydaları saymakla bitmiyor. Domates, doğadaki en zengin likopen kaynağı. Likopen, sıradan bir renklendirici değil, güçlü bir antioksidan. Ancak insan vücudunda likopen üretilmiyor. Besinlerle ya da destekleyici olarak dışarıdan alınması gerekiyor. Isıl işlem sonucu domatesin içindeki likopen maddesi arttığı için, domates ürünleri çiğ domatesin kendisinden daha iyi birer likopen kaynağı olarak görülüyor. Çünkü domatesin pişirilmesi sonucu kullanılabilir likopen oranı artıyor. Bu nedenle domatesi özellikle mevsiminde tüketmiyorsanız domatesi pişirerek veya salça, püre gibi şekillerde tüketmeniz cilt sağlığınız için daha yararlı olacaktır. 

Deri yaşlanmasına karşı pişmiş domates tüketin

Domateste yüzde 85 oranında bulunan likopen, güneş ışınlarının oluşturduğu deri yaşlanmasını azaltır. Bu sebeple domatesi bolca tüketmek önerilir. Ancak domatesin nasıl tüketildiği bu noktada çok önemlidir. 

Domates, likopen kaynağı olan bir besin olsa da, ancak işlendiği zaman likopenin vücut tarafından kullanılma oranı da artar. Bu nedenle domatesi çiğ değil, pişirerek veya domates püresi, domates salçası, ketçap veya pişmiş domates sosu şeklinde tüketmek gerekir. Domatesin pişirilmesi likopenin vücuda daha iyi alınmasını, bağırsaklarda daha iyi emilmesini sağlar. Örneğin salça yapımı sırasında domatesin pişirilmesi, hücre duvarının bozulmasını ve pişirme işlemleri ile ezilirken daha çok miktarda likopenin salınmasını sağlar. Böylece domatesin çiğ haline göre daha fazla likopen alırız.

Özellikle mevsimi dışında tüketeceksek domatesi çiğ değil, pişmiş olarak tüketmenizde fayda var. Bol domatesli bir menemen harika bir öğün olabilir örneğin. 

Likopen faydaları
  • Yüksek serum seviyeleri ile kanser riskini düşürür.
  • LDL kolesterolünü düşürür. Kalp sağlığını korumaya yardımcıdır.
  • Osteoporoz riskini azaltır.
  • Cildi korur.
  • Antioksidandır.

Diğer yüksek likopen kaynakları
 
Karpuzun faydaları
 
İlgili haberlerimiz:

​Yaşlanma belirtilerini azaltacak 10 tavsiye
Medikal Estetik Uzmanı Dr. Ezgi Karavelioğlu sağlıklı güzelliğe önem veren kadınlar için yaşlanma belirtilerini azaltacak 10 tavsiyede bulundu.

​Yaşlanma karşıtı 12 ipucu
Yaşlanmayı durdurmak elbette imkansız. Bilim adamları henüz bu mucizevi olayı keşfetmediler! Ama yaşlanmayı ertelemek mümkün. İşte, yaşlanma karşıtı 12 ipucu...

​Hangi kuruyemiş hangi cilt sorununa iyi gelir?
Sağlıklı ve canlı bir cilt için yemişlerin faydalarına işaret eden Op. Dr. Evrim Uçkunkaya, Pudra okuyucuları için anlattı: Hangi kuruyemiş neye iyi gelir?

Kişiye özel doğal cilt bakımında hangi yağ ne işe yarar?
Hangi yağı hangi cilt sorunu için kullanabileceğinizi rehber niteliğindeki bu yazımızda bulabilirsiniz. Doğal cilt bakımı için doğal yağlar ve özellikleri.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER