Collective-evolution.com 18.09.2015

İnek sütü sağlığımızı tehdit ediyor mu?

Son araştırmalar inek sütünün insan yaşamına etkisiyle ilgili çarpıcı sonuçlar veriyor. İnek sütü yoksa buzağılar için mi? Detaylar Pudra.com'da.

Süt hakkındaki doğru bildiğimiz gerçekler yıllar boyunca değişti. Özellikle son yıllarda hızlı bir değişim yaşandı. Tıpkı diğer örneklerde olduğu gibi, sağlıklı olduğunu düşündüğümüz şeylerin sonradan sağlıksız olduğunu öğreniyoruz. İsveç'teki Uppsala Üniversitesi'ndeki araştırmalara göre süt içmek hayatımızı tehdit ediyor ve kemik erimesine yol açıyor.

İnek sütü sağlığımızı tehdit ediyor mu?

Bu makale British Medical Journal'da yayınlandı ve özellikle yüksek miktarda süt tüketiminin insan ömrüne ve kemik erimesine olan etkisini incelemek için yapıldı. İsveç'teki 3 farklı ilde yapılan araştırmadan 2 büyük İsveçli araştırma grubundan alınan data kullanıldı. Birinde yaşları 39-74 arasında değişen 61.433 kadın; diğerindeyse yaşları 45-79 arası değişen 45.399 erkek vardı. Hepsine gıda frekans anketi uygulandı. Çalışmada süt tüketimiyle insan ömrü ve kemik erimesi arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla uygulanan çok değişkenli sağkalım modelleri kullanıldı.
 

Sütle ilgili son araştırmanın sonuçları

20.1 yıl süren takip boyunca 15.541 kadın hayatını kaybetti ve 17.252'sinin kemiği kırıldı ve bunların 4.259'unda kalça kırığı oluştu. Erkek grubunda ise takip edilen 11.2 yıl boyunca 10.112 erkek öldü, 5.066'sında ise kırık oluştu, bunların 1.166'sı ise kalça kırığıydı. Kadınlarda günde 3 ya da daha fazla bardak süt tüketen kadınlarda hayatını kaybetme oranı günde 1 bardak süt tüketen kadınlardan 1.93 oranda daha fazlaydı. Her bir bardak süt için ölüm oranı kadınlarda 1.15 erkeklerde 1.03 arttı. Her bir bardak süt için kadınlarda kemik kırığı riski herhangi bir kırık için 1.02, 1.00 dan 1.04'e kadar, kalça kırığı içinse 1.09 (1.05'ten 1.13'e) arttı. Bu oran erkeklerde 1.01 (0.99'dan 1.03'e) ve 1.03 (0.99'dan 1.07'ye) arttı. İki ek grupta ise (kadın ve erkek) süt alımı ve ürede 8-iso-PGF'? (oksidatif stres biyomakerı) ve serum interleukin 6 (ana inflammatory biyomaker) arasında görüldü.

Çalışma sonucunda yüksek tüketiminin kadın ve erkek grubunda daha yüksek ölüm oranıyla ilişkisi olduğu ortaya konuldu. Ayrıca kadın ve erkek gruplarında daha yüksek kemik kırığı riski görüldüğü ortaya çıktı.

Çalışma sonuçlarının kafa karıştırıcı olması ve ters nedensellik yaratmasından dolayı sonuçlara temkinli yaklaşmakta fayda var.
 

Süt vücudumuza iyi gelmiyor mu?

Journal of the American Medical Association Pediatrics'te Harvard mezunu Pediatrist David Ludwig tarafından yayınlanan bir makaleye göre süt tüketmeyen ülkelerde kemik kırılması oranları daha düşük. Ayrıca pek çok başka kalsiyum kaynağı var.

American Journal of Public Health'de yayınlanan başka bir makaleye göre süt ve süt ürünleri tüketimi kemik kırılması riskini %50 artırıyor. Çalışmalar ayrıca gösteriyor ki kalsiyum kemikleri koruma konusunda düşündüğümüz kadar etkili değil. Kalsiyum alımı üzerine çeşitli çalışmalar kalsiyumun kemik kırılması riskini azaltmada herhangi bir yararı olmadığını göstermiştir. Aslında D vitamini kemik kırılma riskini azaltma konusunda daha etkili. Ayrıca başka bir çalışmaya göre süt ürünleri erkeklerde prostat kanseri riskini %30 ile %50 arası artırıyor. Liste bu şekilde uzayıp gidiyor.

İnsan nüfusunun %65 ile 75inin emme sürecinden sonra laktoz sindirimi yeteneğinin azaldığını not almak ilginç olabilir. Bazı ülkelerde yetişkin nüfusunun %90'ından fazlasının laktoz intoleransı olması üzerinde düşürülmesi gereken bir konu. Laktoz intoleransı süt ve süt ürünlerinde bulunan bir şekerin yani laktozun sindirim yeteneğinin az olması demektir. Laktoz normalde laktaz denen bir enzim tarafından parçalanır. Bu enzim ince bağırsak astar hücreleri tarafından üretilir. İnsanda bu kadar sorun yaratmayan sütün; anne sütü olduğunu aklınızda tutun. Sorun yaşadığımız süt inek sütü. Aslında dünyada başka bir hayvanın sütünü içen tek tür biziz.

Laktazın tek amacı sütteki laktozun sindirimi olduğu için çoğu memeli türü emmeyi bıraktıktan sonra laktaz enziminde bir düşüş yaşanır. İnsanlarda laktaz beslenme alışkanlığından dolayı daha gelişkindir. Beslenmemiz çok fazla değişti ve bunun sonucunda bazı genlerimiz adapte oldu ama sonuç olarak bu kolay bir süreç değil. Diğer canlılar emme sürecinden sonra bir daha asla süt içmezler. Bu yüzden diğer canlılar sütteki şekeri parçalamak için enzime sahip değiller. Ama insan evrimi sırasında, bazı insanlarda LTC geninde yani laktaz geninde mutasyon yaşandı. Bu mutasyon bize yetişkin olarak laktoz sindirimi yapabilme yeteneği verdi. Ancak insanların %65 ile %75'inde bu gen tam manasıyla çalışmaz. Ve bu oran vücudumuz için doğal ve uygun bir şey yapmadığımızın kanıtı olarak kabul edilebilir.

Süt kalsiyumun tek kaynağı değil!
Bu liste çok uzun, burada vegan kalsiyum kaynaklarının kısa bir listesi var. Çoğu daha sağlıklı kaynaklar. Kendi araştırmanızı kendiniz yapmanız daha önemli. Sağlıklı ve bol kalsiyum içeren birçok yiyecek var. 

Kale: Bir kase kale kalsiyum doludur. Yaklaşık 90 gram. Bu demek ki 3.5 kase kale 1 bardak sütten daha fazla kalsiyum içeriyor.  
Portakal: Bir portakal yaklaşık 60 mg kalsiyum içerir. 
Fasulye, yeşil bezelye, nohut, kinoa, tohumlar ve kenevir.

Kaynak: collective-evolution.com


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER