@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 13.08.2015

Kale bitkisi brokoliden faydalı mı?

Dünyada en çok vitamin ve minerale sahip bitki; kalenin faydaları neler? Türkiye'de pazarlara girmeye başlayan kıvırcık lahanayı mercek altına aldık.

Karadeniz’de yetişen kara lahananın farklı bir türü olan kale, Türkiye'de kıvırcık lahana olarak da biliniyor. Bu tadı acımsı yeşil bitki, brokoli ve Brüksel lahanası ile de aynı aileden geliyor. Dünya’da çok fazla tüketiliyor olmasına karşın Türkiye’de çok fazla bilinmiyor. 

Kale bitkisi brokoliden faydalı mı?

Kale, faydaları ile neredeyse brokolinin tahtına oturacak kadar zengin bir sebze. Amerika’da daha çok et yemeklerinin yanında veya makarna ile birlikte tercih ediliyor. Çiğ veya haşlanmış şekilde salatası da yapılıyor. Sağlıklı beslenmeye meraklılar daha çok salata olarak tüketiyor.

Kale bitkisinin faydaları neler?
  • Kale A, K, C, B6 vitaminlerini içeriyor. Magnezyum, kalsiyum, potasyum ve bakır içeriğiyle dünyadaki en zengin içerikli bitkilerden biri.
  • Çok güçlü bir antioksidan olduğu için kandaki toksinleri temizliyor.
  • Kale, özellikle buharda pişirildiğinde kolesterolü düşürmeye yardımcı oluyor. Aynı zamanda kalp hastalıklarına karşı koruyucu özelliğe sahip.
  • Kale çok güçlü bir K vitamini kaynağı. Konuyla ilgili K vitamininin faydaları yazımıza göz atabilirsiniz.
  • Kale; mesane, meme, kolon, yumurtalık ve prostat kanserine karşı koruyucu özelliği olan mucize besinlerden biri.
  • Kale düşük kalorili bir sebze olduğundan kilo vermeye de destek oluyor.
  • Kalede göz sağlığını korumaya yönelik güçlü içerikler bulunuyor ve önemli bir beta karoten kaynağı.
     

Kale nasıl yenir?
Kale zor çiğnenen yaprakları ve biraz acı tadıyla popüler sebzelerden biri değil ancak yeşil yapraklarının faydaları tartışmasız. Bu özelliği onu mutlaka tüketilmesi gereken sebzelerden biri yapıyor. İşte kaleyi daha rahat ve zevkle yiyebileceğiniz 5 farklı yöntem:
 

1. Salatada, çiğ olarak: Kaleyi çiğ tüketebilirsiniz. Güzel bir salata yapmanın yolu kaleyi ince ince doğramak. Üzerine limon ekleyerek daha lezzetli hale getirebilirsiniz. Füme hindi etiyle birlikte daha doyurucu bir salata seçeneği oluşturabilirsiniz.


2. Haşlanmış olarak: Kaleyi çiğ olarak yemekte zorlanıyorsanız haşlayarak yumuşatabilirsiniz. Böylece hem daha kolay tüketilir hem de isterseniz yine salata yapabilirsiniz. Haşladıktan sonra üzerine yoğurt dökerek de yiyebilirsiniz.

3. Çorba olarak: Kaleyi haşlayarak harika çorbalar elde edebilirsiniz.

4. Makarna ile: Kale haşlandığı zaman çok fazla yumuşamaz ve erimez bu yüzden baharatlı soslarla beraber kaleyi makarnanıza katabilirsiniz.

5. Atıştırmalık cips olarak: Fırında yapılan sağlıklı patates cipsi gibi kaleyi de zeytinyağı ve baharatla fırında kızartarak lezzetli atıştırmalıklar elde edebilirsiniz.

Kaleyi çocuklar yiyebilir mi?
Çok zengin vitamin ve mineral kaynağı olan kaleyi çocuklar da yemeli. Ancak sert yaprakları yüzünden yemekte zorlanırlarsa özellikle küçük çocuklara elma ile karıştırıp püre haline getirerek yedirebilirsiniz.

Konuyla ilgili diğer yazılarımız

Kansersavar bitki: Brokoli
Brokoli; A ve C vitamini, folik asit ve kalsiyum gibi beslenme açısından fayda sağlamasının yanı sıra vücudu kansere ve diğer hastalıklara karşı da koruyor.

Vücuttan toksinleri atan 10 besin
Kışa yaklaşırken hem hastalıklardan korunmak hem de vücut dengesini sağlamak için detoks en büyük yardımcı. Toksinleri vücudunuzdan atacak besinleri ve faydalarını araştırdık.

Spirulina nedir? Faydaları neler?
Zengin B12 ve Omega 3 kaynağı Spirulina, günlük gıda takviyesi olarak kullanılabiliyor. Spirulina nedir? Nasıl elde edilir? Faydaları nelerdir?


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER