08.02.2016

Süper meyve liçi kilo vermeye yardımcı oluyor

Yüksek lif ve C Vitamini kaynağı olan liçi meyvesi kilo vermeye yardımcı oluyor ve metabolizmayı hızlandırıyor. Liçi meyvesinin faydaları Pudra.com’da.

Çin kökenli tropik bir meyve olan liçi, Güney Asya ve Güney Amerika’da yetişen bir süper besin. Adını henüz duymadıysanız yakında çok sık duyacağınız kesin çünkü liçi meyvesinin faydaları saymakla bitmiyor: Kolesterolü düşürüyor, cildi gençleştiriyor, vücudun elektrolit seviyesini dengeliyor, metabolizmayı hızlandırıyor, kan basıncını düşürüyor ve lifli yapısı sayesinde kilo vermeye yardımcı oluyor. Kral meyvesi olarak da bilinen liçi, sıcak iklimleri seviyor ve ülkemizde de Mersin’de yetiştiriliyor. Dışı sert ve kabuklu olan liçinin içi yumuşak ve beyaz, tadı ise oldukça tatlı bir üzümü andırıyor.

Süper meyve liçi kilo vermeye yardımcı oluyor
 

Liçinin besin değerleri

Liçi, birçok vitamin ve minerali bir arada bulunduruyor. Öncelikle çok iyi bir C Vitamini kaynağı olan liçi, A ve B6 Vitamini ile doğal antidepresan görevi görüyor. Selenyum, bakır, fosfor, magnezyum ve kolin bulundurmasının yanı sıra, zeytinyağında da bulunan oleik asit ile metabolizma hızlandırıcı etkiye sahip ve kalp hastaları için faydalı bir süper meyve olarak karşımıza çıkıyor. Liçi aynı zamanda protein ve fiber kaynağı olarak kilo vermeye yardımcı oluyor. Özellikle diyet yapanların liçi yemesi tavsiye ediliyor. İçerdiği polifenol ile bir antioksidan görevi görüyor. 100 gram liçi yaklaşık 60 kalori ediyor. (Yağları eriten mucize besinler​ başlıklı yazımızı da okumanızı öneriyoruz.)
 

Liçinin faydaları

  • Bağışıklığı güçlendiriyor: Mükemmel bir C Vitamini kaynağı olan Liçinin 100 gramında yaklaşık 70 gram C Vitamini bulunuyor. Bu yüksek C Vitamini oranıyla liçi, bağışıklık sisteminin düzgün bir şekilde çalışmasına ve güçlenmesine büyük katkı sağlıyor. Liçi bu özellikleriyle girp ve soğuk algınlığına karşı da koruyucu bir görev üstleniyor. Özellikle bağışıklık sistemi daha zayıf olan çocuklar liçi yiyerek kış hastalıklarından korunabilir.
  • Vücuttaki sıvıyı dengeleyerek kilo vermeye yardımcı oluyor: Kilo vermek için sağlıklı beslenme ve egzersiz programı uygularken vücudumuz çok fazla sıvı kaybedebiliyor. Doğru besinlerle vücudun terlemeyle kaybettiği elektrolit ve sıvıyı geri kazandırmak gerekiyor. Bunun için de liçi potasyum ve mineraller sayesinde vücudun ihtiyacı olan elektrolit ve sıvıyı geri kazandırıyor. Bu da liçinin kalp krizi riskini önlemeye de yardımcı olan bir özelliği.
  • İçeriğindeki yüksek B Vitamini ve fiber oranıyla liçi, metabolizmayı hızlandırıyor ve kilo vermeye yardımcı oluyor.
  • Başta C Vitamini olmak üzere liçi içerdiği vitamin ve faydalı asitlerle cildin yaşlanma etkilerini azaltmaya yardımcı oluyor. Cildi gençleştiriyor, parlak ve canlı görünmesini sağlıyor.
  • Liçi kalp sağlığını korumaya yardımcı olurken, kötü kolesterolün düşmesine, iyi kolesterolün artmasına yardımcı oluyor.
  • Kan basıncını dengeliyor.
 

Liçi nasıl yeniyor?

Liçi sert kabuğu soyulduktan sonra yenilebileceği gibi marmelatı da yapılabiliyor. Taze meyve ve konserve şeklinde satılıyor. Liçi ile tatlı ve smoothie tarifleri de yapılabiliyor.
 

Liçinin yan etkileri var mı?

Liçiyi çocuklar ve her yaştan insan tüketebilir ancak tatlı bir meyve olduğundan içeriğindeki şeker miktarına dikkat etmek gerekiyor. Diyabet hastalarının çok fazla liçi yemesi önerilmiyor.


Konuyla ilgili diğer yazılarımız
2016'da çok duyacağınız süper besinler
Cildimizi gençleştiren, hastalıklara karşı koruyan, enerji veren süper besinlere yenileri eklenmeye devam ediyor. İşte 2016'nın süper besinleri...

​Zayıflatan ve tok tutan 8 baharat
Yemeklerimize tat vermesi için kullandığımız baharatlar, zayıflamamıza ve daha uzun süre tokluk hissetmemize de yardımcı oluyor. Dr Ayça Kaya Pudra.com okurları için zayıflatan ve tok tutan 8 baharatı yazdı.

Hafızayı güçlendiren süper besin: Ceviz
Kaliforniya Üniversitesi tarafından ceviz tüketimi konusunda şimdiye kadar yapılan en geniş çaplı araştırma sonucuna göre; günde bir avuç ceviz tüketmek hafızayı güçlendiriyor.

​Sağlık veren 20 süper besin
Sudan çikolataya, zeytinyağından sarımsağa, balıktan naneye kadar sağlık sunan 20 süper besin ve faydaları.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER