Milliyet Cadde 10.03.2011

Şişmanlıkta arkadaşın da etkisi var!

Arkadaşınız kilo almaya başladıysa dikkat! Kilo alma tuzağına onunla birlikte düşmeyin. Peki, bunun için ne yapmanız gerekiyor? Yanıtı, Pudra.com'da...

Uzman Diyetisyen Dilara Koçak Milliyet Cadde'deki köşesinde, fazla kilo ve şişmanlık oluşumunda genetik faktörlerin etkisi olduğunu ancak çevresel etkilerin de göz ardı edilmemesi gerektiğini söyleyerek sosyal çevre ile obezite arasındaki ilişkiyi ele alıyor...

Şişmanlıkta arkadaşın da etkisi var!

Arkadaşlar, eşler, okul ve iş hayatı alışkanlıklarımızı etkiliyor. Bu konuda yapılmış birçok çalışma sosyal ilişkilerin kiloya etkisini gözler önüne seriyor. Bu konu, 32 yıl boyunca 12 bin kişinin değerlendirildiği bir çalışmayla araştırıldı. İşte araştırmadan çıkan ilginç sonuçlar:
Araştırmacılar, obez olma yolunda en büyük etkenin arkadaşlar olduğunu buldu. Örneğin, yakın arkadaşlık yüzde 171 oranında obezite riskini artırıyor. Bu oranlar, kardeşler arasında yüzde 40, eşler arasında yüzde 37 olarak karşımıza çıkıyor.

Tuzağa düşmeyin
Arkadaşınız kilo almaya başladıysa dikkat! Kilo alma tuzağına onunla birlikte düşmeyin. Hatta bu durumun sizi etkilememesi için ona elinizi uzatın. Hemcinslerle ilişkilerin, diğer cinsle olan ilişkilere nazaran daha güçlü bir etkiye sahip olduğu biliniyor. En yakın arkadaşın hemcinslerden seçilmesi de bu durumu açıklıyor.


Çalışma, sosyal ilişkiler-bezite arasındaki kuvvetli bağı gösterirken bazı araştırmacılar buna karşı çıkıyor. Başka bir çalışma, insanların grupça kilo verme programına arkadaş ve aileleriyle katıldığında, aynı programa tek başına katılanlara göre daha fazla kilo verdiklerini, daha uzun süre bu kiloyu koruduklarını gösteriyor.

Bu sonuç, arkadaşların etkisini grup motivasyonuna ve pozitif desteğe çevirmek için harekete geçmek gerektiğini vurguluyor. Yakın arkadaşların birlikte spora başlaması, sağlıklı beslenmeye özen göstermesi başarıyı getiriyor. Aynı etki ailece beslenme danışmanlığı almaya gelen bireylerde de dikkatimi çekiyor. Tüm ev düzeni bu şekilde olduğunda herkes aynı amaca daha kolay ilerliyor.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER