Dr. Ayça Kaya 04.07.2017

Baş ağrısını geçiren doğal öneriler

Çok sık baş ağrısı yaşıyorsanız, bu yazımızı mutlaka okuyun. Dr. Ayça Kaya, baş ağrısından kurtulmanın doğal yollarını Pudra.com okuyucuları için yazdı.

Hayatında bir kez bile baş ağrısı çekmeyen yoktur herhalde… İnsanın yaşam kalitesini çok düşüren tıbbi semptomların başında gelir. Baş ağrısının yüksek tansiyon, menenjit, kafa içi yer kaplayan lezyonlar, beyin tümörleri gibi çok çeşitli ve çok ciddi nedenleri de olsa Türk Nöroloji Derneğinin verilerine göre baş ağrılarının %90 nedeni migren ve gerilime bağlı baş ağrıları.

Baş ağrısını geçiren öneriler -BİTTİ
 
Eğer siz de migren veya gerilim tipi baş ağrısını çok sık yaşıyorsanız günlük yaşamınızda alacağınız bu önlemler hem baş ağrısı yaşama sıklığınızı azaltır hem de baş ağrınızın geçmesini sağlayabilir.
 
  • Gece karanlık, sessiz bir ortamda kesintisiz uyuyabildiğinizde ertesi gün baş ağrısı yaşama riskiniz azalır. Özellikle karanlıkta ve uykuda salgılanan melatonin ve büyüme hormonunun hem metabolizmayı düzenlediğini hem de bağışıklık sistemini iyileştirdiğini biliyoruz. Daha az baş ağrısı için daha iyi uyku şart. O nedenle gece en geç 11.30'da yatağa gidin ve en erken 06.30'da uyanın. Ortalama minimum 6 saat maksimum 8 saat uyku yeterli. Eğer çok fazla uyursanız bu durumda paradoksal olarak baş ağrısı yaşama riskiniz de yükseliyor.
 
  • Doğru beslenme de en az uyku kadar önemli baş ağrısı yaşamamak için. Eğer şeker hastalığınız, insülin direnciniz veya şeker düşmeleriniz oluyorsa çok uzun açlık süreleri de baş ağrınızı tetikleyebilir. O nedenle açlık hissettiğiniz an vücudunuza doğru yiyeceklerle cevap verebilmek önemli. Kan şekerini çok hızlı yükseltip düşürmeyen yiyecekler tercih edebilirsiniz. Mesela glisemik indeksi düşük yiyecekler olan; ekşi meyveler, süt, yoğurt, ayran, kuru baklagiller, bulgur ve esmer ekmek daha çok tercih edilebilir.
 
  • Yüksek miktarda alkolde baş ağrısını tetikleyebilir. Alkol hem susuzluğu hem de şeker düşmesini tetikler bununla birlikte beyin damarlarını genişletir ve baş ağrısı yaşamanıza neden olur. Eğer illa alkol kullanacaksınız alkol derecesi düşük olan bira, şarap gibi içkileri tercih etmeniz daha doğru olur. Bu içkilerde de miktar kontrolünü yapabilmek önemli. Alkol sonrası vücut su ihtiyacı artacağı ve bu da dolaşımı etkileyeceği için 2 litre kadar su içmeye özen gösterin. Eğer çok sık baş ağrısı çekiyorsanız da alkolü hayatınızdan tamamen çıkarmanızı tavsiye ederim.
 
  • Fazla kafein içeren içeceklerden (kahve, çay, kafein içeren gazlı içecekler ve bazı ilaçlar...) uzak durmakta fayda var. Her ne kadar kafein damarlarda kasılma yaparak düşük düzeyde bulunursa baş ağrısına iyi gelse de günde 3-4 fincandan fazla içilen kahve vücutta fazla su kaybına, bu da dolaşım yetmezliği ve uykusuzluk yaparak baş ağrısının şiddetlenmesine yol açar. Sürekli yüksek miktarda kahve içmek ve aniden kesmek de yoksunluk durumu nedeni ile baş ağrısını şiddetlendirir.
 
  • Yapılan bazı araştırmalara göre günlük 3.5 gram yüksek tuzla beslenenler 1,5 gram tuzlu yiyenlere göre  %25 daha fazla baş ağrısı yaşıyor. O nedenle günlük tuz alımını azaltmak da baş ağrısı yaşama ataklarını azaltır. Gizli tuzu yüksek yiyeceklerden (salamuralar, tuzlu peynirler, bisküviler, şarküteri ürünleri, konserveler, çerezler…) uzak durun. Sofralardan tuzluğu kaldırın.
 
  • B gurubu vitaminlerinden zengin beslenmek de baş ağrısı ataklarını azaltabiliyor. Özellikle B2 vitamini riboflavinin bu konuda daha etkili olduğu biliniyor. Yoğurt suyu B2 vitamini açısından çok zengin. Bununla birlikte et, süt ürünleri, yumurta ve yeşil yaprakları sebzeleri de sofralardan eksik etmemekte fayda var.
 
  • Magnezyum oranı yüksek besinlerin de kasları gevşettiğini ve sinir iletimini iyileştirdiğini biliyoruz. Kuru baklagiller, yağlı tohumlar, muz ve yine yeşil yapraklı sebzelerin de yeteri kadar tüketilmesi hem genel vücut sağlığını iyileştirmekte hem de baş ağrısı ataklarını azaltmakta faydalı olur.
 
  • İyi bir metabolizma için her ne kadar doğru beslenme çok önemli ise aynı zamanda doğru hareket etmek de çok önemli. İyi bir uyku için bedenlerin de yorulması gerekiyor. Aynı zamanda kalp ritmini hafif hızlandıran egzersizlerin, günde 30-45 dakika arasında yapılmasının vücuttaki beyin dahil tüm hücreleri koruduğunu biliyoruz. O nedenle her gün tempolu olarak en az 30 dakika yürümeye özen gösterin.

Bütün bu önlemlere rağmen çok sık baş ağrısı atakları yaşıyorsanız, baş ağrınızın kafanızın arka tarafından başlayıp basınçlı bir şekilde tüm beyninize yayıldığını hissediyorsanız, yeni başlayan ve giderek şiddetlenen bir baş ağrınız varsa ya da baş ağrısına bulantı ve kusma eşlik ediyorsa ya da baş ağrısı ile birlikte yüksek ateş yaşıyorsanız ya da başınızın içinde bomba var gibi zonklayıcı ağrı hissediyorsanız, baş ağrınız daha ciddi bir nedenden kaynaklanabilir. O nedenle bir an önce bir hekime başvurmanızda fayda var.
Hızlı kilo kaybı kötü sonuçlara neden olabilir

Baş ağrısına iyi gelen bitkisel çaylar

Yapılan bazı araştırmalar gerilime bağlı baş ağrılarında her ne kadar dinlenme, sessizlik ve stresten uzak durma önemli ise de bazı bitki çaylarının da bu önlemlerle birlikte tüketildiğinde baş ağrısının şiddetini azaltabileceği gösterdi.
 
Yeşil çay; içerdiği antioksidanlardan dolayı baş ağrısını rahatlatıcı etki gösterir. Aynı zamanda sindirim sistemini düzenler, kilo vermeye yardımcı olur ve kanserden korumada da etkilidir.
Malzemeler; 2 kaşık yeşil çay, bir tutam taze nane, 1-2 dilim limon.
Yapılışı; 1 bardak kaynamış suyun içine yeşil çay, taze nane ve limon dilimlerini ekleyip demlemeye bırakın. 5 dakika sonra sıcak olarak servis yapın.
 
Zencefil; yıllardır Çin’de tedavi amaçlı kullanılıyor. Vücutta iltihabı giderici bir etki gösteriyor. Baş ağrısını rahatlatıcı özelliği var. Bununla birlikte bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek vücudu daha güçlü yapıyor. Hem değişik bitki çaylarınıza koyabilirsiniz hem de çorbalarınızda ve sebze yemeklerinizde taze veya toz halinde kullanabilirsiniz.
Malzemeler; 1 parça zencefil, 1-2 dilim limon, 1 çubuk tarçın  
Yapılışı; 2 bardak suyun içine zencefil ve çubuk tarçını ekleyip kaynattıktan sonra ocağın altını kapatın. 5 dakika demlenmesini bekleyin. Taze sıkılmış limon ilave ederek servis yapabilirsiniz.
 
Papatya çayı; özellikle migren ataklarında ağrıyı azaltmaya yardımcı olur. Alerji azaltıcı etki ile birlikte vücutta iltihaplanmayı azaltır. Vücudu dinlendirir ve rahatlatır.
Malzemeler; 2 yemek kaşığı kuru papatya, 2 yemek kaşığı ıhlamur, 1 parça rulo tarçın.
Yapılışı; Tüm malzemeyi kaynamış suyun içine koyun. 5 dakika demleyip servis yapın.

Tarçın; manganez, lif, demir ve kalsiyum bakımından zengin. Baş ağrısı ve diğer birçok sağlık problemlerini iyileştirici tedavisi var. Bununla birlikte kan şekerinin düzenlenmesinde de çok etkili. Özellikle şeker düşmesine bağlı olan baş ağrılarının sıklığını azaltır. Eğer diyabet, gizli şeker veya hipogliseminiz varsa her gün yemeklerden sonra 2-3 fincan kadar tarçın çayı içebilirsiniz. Sütünüze, yoğurdunuza, meyvelerinizin üzerine toz tarçın serpebilirsiniz.
Malzemeler; 1 yemek kaşığı yeşil çay, 1 yemek kaşığı papatya, bir parça zencefil, 1 rulo tarçın.
Yapılışı; Tüm malzemeyi kaynamış suya koyuyoruz ve 5 dakika kadar bekleyip servis yapıyoruz.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER