10.02.2018

Bu 'DİYET'ler hiç işe yaramıyor!

Yiyecek hakkındaki düşüncelerimizi yeniden gözden geçirmemiz gerekiyor. Diyetisyen Aslıhan Yağcıoğlu'nun tavsiyelerine kulak verin!

Hepimiz "1 haftada 5 kg verdiren diyet" sözlerine çok alıştık. Artık bu konuda bilinçlenen bir toplum da olsak bazen "yetişmemiz gereken’’ veya "hızlı kilo vermemiz" şart olaan durumlarda bu cümlelere kanabiliyoruz.

Bu 'DİYET' ler hiç işe yaramıyor!

Genellikle "diyet" kelimesinin gerçekte ne anlama geldiğini düşünmüyoruz. Çoğu kişi, insanların kilo vermek için aldığı önlemleri düşünüyor. Aynı zamanda, yiyecek üreticileri tarafından bir şeyin sağlıklı olduğu veya çoğunlukla yağ, şeker veya toplam kalori gibi görünmeyen istenmeyen bileşenlerin daha az olduğunu belirtmek için kullanılan bir terimdir. Ancak "diyet" sözcüğü, yediğiniz şey anlamına gelir. İnsanlar hep "diyetlere" başladıklarını söyler, ancak diyetiniz günlük yediğiniz şeydir.

Bununla birlikte, çoğu kişi bir diyetin kilo vermeye devam eden geçici bir plan olduğunu düşünür. Çoğu kez, bu diyetlerin belli bir hile veya teması olacaktır. Bazı diyetlerde makro besin maddelerinin bir veya ikisini (yağ, protein ve karbonhidrat) tüketmeniz gerekir; bazıları belirli gıdalara puan verir, bazıları belirli gıdaları ortadan kaldırır ve bazıları bütün gıdaları tamamen sınırlar veya ortadan kaldırır. Bazı diyetler "vücudu temizler" veya kalori ve gerekli besin maddeleri bakımından oldukça düşük olarak hayatı tehlikeye sokar.
 
diyet


Uzun vadeli başarı:

Diyetlerle ilgili asıl sorun pek çok kişinin uzun vadeli düşünmemesidir. İnsanlar genellikle uzun süre bir diyete devam edemeyeceklerini dile getirirler. Bunun nedeni, birçok diyetin gerçekçi olmaması, çok kısıtlayıcı, çok masraflı, çok karmaşık veya korumak için çok elverişsiz olması gerçeğidir.

Doymuş hissetmemek:

Yiyeceklerdeki yağ, bir yemekten sonra doyma duygularını arttırmaya ve midenin geç boşalmasına yardımcı olur. Birçok popüler diyet yağdan çok düşüktür ve yedikten kısa süre sonra bireyler acıkır. Bu son derece düşük yağlı diyetler işe yaramıyor çünkü sonunda açlığı telafi etmek için aşırı yiyebilirsiniz.

Öte yandan, bazı diyetler karbonhidratın çok düşük olmasını savunuyor. Yine, bu diyetler genellikle başarılı değildir, çünkü vücudumuz düzgün çalışması için belli miktarda karbonhidrat gerekir. Karbonhidratı çok düşük diyetler sizin yorgun ve huysuz hissetmenizi sağlar. Bunun nedeni, karbonhidratların ani enerji için (özellikle de sinir sistemi için) ihtiyaç duyulan vücudun tercih edilen yakıt şekli olmasıdır. Buna ek olarak, karbonhidratlar, duyguyu artırmaya yardımcı olan nörotransmitter serotoninin üretimini uyarır. Karbonhidratsız beslendiğinizde yorgun ve sinirli olmanız çok olağandır.

Kalori sayısı:

Bazı diyetlerin işe yaramamasının bir başka nedeni, kalorilerin çok düşük olması gerçeğidir. Vücudunuzun normal metabolik fonksiyonlarını korumak için her gün belirli bir kaloriye ihtiyacı vardır. Akciğerleriniz, beyininiz, kalbiniz, kaslarınız, sindirim sistemi, sinir sistemi ve kardiyovasküler sistemin hepsi kalorilerin yeterli olmasıyla düzgün çalışır. Kalorileri büyük oranda keserseniz - insanlar diyet yaparken sıklıkla yaptıkları gibi - vücutta açlık olduğunu düşünür ve enerjiyi korumaya çalıştığı için dinlenmek ister. Kas siz dinlenmedeyken daha fazla kalori yaktığından vücudunuz bundan kurtulmak ve enerji için yağı vücutta tutmak istemektedir. Bu nedenle muhtemelen vücuttan kas kütlesi kaybedersiniz. Daha sonra, eski yeme alışkanlıklarına döner dönmez, ağırlık hemen hızla geri alınır.

Yiyecek hakkındaki düşüncelerimizi yeniden gözden geçirmemiz gerekiyor. Aşırı kilo vermek veya sağlıklı yaşamın diğer bir yönünü elde etmek için geçici olarak yeni bir diyet yapmak hakkında düşünmek yerine, bir ömür boyunca sürebileceğimiz ulaşılabilir, gerçekçi değişiklikler yapma düşüncesinde olmalıyız.

Diyetisyen Aslıhan Yağcıoğlu
Koç Üniversitesi Hastanesi


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER