05.08.2023

Diyet yaparken kilo ve beden ölçüsü nasıl alınır?

Diyet dönemine girerken yaptığınız diyetin sonuçlarını doğru görmek ve diyetinizi buna göre planlamak için kilo ve beden ölçüsü takibi de yapmanız gerekir.

Diyetisyenler kilo verme diyetleri sırasında danışanlarının her gün tartılmasını önermez ancak siz yine de kilonuzu takip etmek ve vücut ölçünüzü almak için her gün tartıya çıkmak istiyorsanız, tartılmak ve beden ölçünüzü almak için doğru zamanları sizin için yazdık.

Diyet yaparken kilo ve beden ölçüsü nasıl alınır?

Diyet yapıyorsanız, kilo vermek için bir diyetisyene başvurduysanız, genellikle beslenme ve diyet uzmanları her gün tartılmanızı önermez ancak siz yine de kendinizi tutamıyor ve her gün tartılmak istiyorsanız, o halde tartılmak için doğru zamanları sizler için açıklayalım.

Sabah uyanır uyanmaz aç karnına tartılın ve tartılırken üzerinizde sadece iç çamaşırlarınız olsun. 

TARTILMADAN ÖNCE DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER
  • Bir önceki gece iyi uyuyamadıysanız, uykusuzsanız tartılma işini bir sonraki sabaha bırakın. Çünkü metabolizmamız uyurken gün içinde olduğundan da daha aktiftir. Uyku, kilo vermemize destek olur. İşte bu nedenle iyi uyuyamadığınız gecelerin sonunda tartılmak iyi bir fikir olmayabilir.
  • Ayrıca günün ortasında veya yatmadan önce akşam vakti tartılmak da sizi kilonuz konusunda her zaman yanıtlatabilir. Tartıldıktan sonra motivasyonunuz düşebilir. Çünkü akşam saatlerinde kilomuz 1-2 kilo dahi oynayabilir. 
  • Kadınların vücutları özel günlerinde ödem tutmaya eğilimli olduğundan tartılma işini âdet döneminden 3 gün sonraya bırakması da daha doğru olacaktır. 

DİYETİSYEN TAKİBİNDE KİLO VERMENİN ÖNEMİ

Aynı yaş, cinsiyet, boy uzunluğu ve vücut ağırlığına sahip iki kişinin fiziksel aktivite dereceleri birbirinden farklılık göstereceği için vücut yağ oranları aynı olamaz. Standart formüller bu farkı göz ardı ettiği için doğru sonuç veremez. Bu nedenle vücut yağ oranı parmak izi gibi düşünülmeli ve her birey için farklı olacağı unutulmamalı.

Evlerde veya eczanelerde bulunan klasik basküller sadece ağırlığı ölçebiliyor. Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü’ne göre şişmanlık, vücutta fazla miktarda yağ birikmesi sonucu ortaya çıkan ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir sağlık sorunu. Yani şişmanlıkta ölçüt kilo değil, vücuttaki yağ ve kas arasındaki uyumu. İşte bu noktadan yola çıkılarak BIA (Bioelectrical Impedance Analysis) tekniği ile ölçüm yapan cihazlar geliştirilmiş durumda. Ancak bu tür cihazlara ağırlıkla beslenme diyet uzmanları sayesinde ulaşabilirsiniz. Bu nedenle takibinizi bir diyetisyenin yapması önemli.

BU HABER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Diyetinizin yanlış olduğunu gösteren 5 önemli işaret
Diyet yaparken sağlığınızdan olmayın. Pudra.com diyetinizin yanlış olduğunu gösteren 5 önemli işareti yazdı.

BEDEN ÖLÇÜSÜ DE ÖNEMLİ

Diyet sırasında spora ve egzersize de yer veriyorsanız, kimi zaman tartıdaki sayılar değişmese bile sıkılaşıyor olabilirsiniz. İşte bu nedenle sadece kiloya değil, beden ölçüsüne de dikkat etmek gerekir. Vücut ağırlığınız aynı kalsa bile boynunuz ve hatta ayak bilekleriniz ve dahi zamanla incelelebilir. Bu nedenle doğru bir ölçüm yapmak gerekir. 

BEDEN ÖLÇÜSÜ NASIL ALINIR?

Diyete başlamadan önce vücudunuzu bir mezura yardımı ile ölçün. Bunun için her zaman elinizin altında olacak bir mezuraya ve not defterine ihtiyacınız var.

MEZURA İLE BÖLGESEL VÜCUT ÖLÇÜMÜ NASIL YAPILIR?

Tüm ölçümleri sabah aç karnına yapın. Vücut akşama doğru ödem yapmaya eğilimlidir. Bu da rakamların sizi yanıltmasına neden olur. Kabızlık, karın şişkinliği, gaz problemleri vücutta ödem oluşmasına yol açar. Bu da tartıda gördüğünüz sayı gibi mezura ölçümlerinde sizi yanıltabilir.

Ölçülürken her ölçümü vücudunuzun aynı yanından yapmaya dikkat edin. Çünkü vücudumuzun sağ ve sol bölgeleri birbirinden farklı olabilir. Bu nedenle sağ ayak bileği veya sağ koldan ölçü aldıysanız, bir sonraki ölçümü de aynı bölgeden yapın. Hatta unutmamak için ölçüleri aldığınız not defterinde başlık bölümüne sağ ya da sol diye not düşün. Dilerseniz sağ ve sol bölgelerin ayrıca ölçüsünü alabilirsiniz.

ÖLÇÜMÜ AŞAĞIDAN YUKARIYA DOĞRU YAPIN
 
  • Ayak bileği: Ayak bileğinizin en ince olduğu noktadan ölçüm yapabilirsiniz. Sonraki ölçümlerinizi de aynı noktadan yapmaya dikkat edin. 
  • Baldır: Diz kapağı ile ayak bileği arasındaki kaslı bölüm baldırmızdır. Ölçümü baldırımızın en kalın noktasında yapmamız gerekir. 
  • Üst bacak: Kalça kemiğimiz ile diz kapağı arasında kalan üst bacağımızı kalçalarımızın hemen altındaki kısımdan ölçmemiz gerekir. 
  • Kalça: Ayakta ve dik durun, ayaklarınızı omuz genişliğinde açın. Yandan bakıldığında kalçanızın en geniş olduğu bölgeden ölçün. Mezuranın tam oturmasına dikkat edin.
  • Üst orta kol: Omuz ile dirseklerimizin arasındaki bu bölgeyi göğüs hizamızın başladığı, koltuk altımıza yakın bölgeden ölçebiliriz.
  • Boyun: Karşıdaki bir noktaya bakar pozisyonda durun, boynunuz dik olsun. Erkeklerde adem elması olarak nitelendirilen bölgeye denk gelecek şekilde boyun çevrenizi ölçün. 

GÖĞÜS ÖLÇÜSÜ NASIL ALINIR?

Sütyenlerinizi de doğru bedende alabilmeniz için düzenli olarak göğüs ölçüsü almanız gerekir. Bu sayede kilo verdikten sonra yeni beden ölçünüzü de bulmanız kolay olur.

Bedeninizi göğüsün tam altındaki hizadan ölçün. Mezurayı cildinizi sıkıştırmayacak şekilde tutun.
Cup ölçüsü olarak bilinen çevreyi de hesaplayın. Bu, göğüs büyüklüğünüzü öğrenmenizi sağlar. Mezurayı sırtınız ile göğsün tam orta noktasına getirerek ölçümü yapın.

Cup ölçünüzü, göğüs çevresi ölçüsünü beden ölçüsünden çıkararak bulabilirsiniz. Çıkan sayının uygun karşılığı, cup ölçüsü tablosundan belirlenir.

BEL ÖLÇÜMÜ NASIL YAPILIR?
 
  • Ayakta ve dik durun, ayaklarınızı omuz genişliğinde açın.
  • En alt kaburga kemiğinizin hemen altı ile kalça kemiğinizin hemen üstündeki noktaya mezurayı yerleştirin.
  • Nefesinizi verin ve ne çok sıkarak ne de çok gevşek olacak şekilde mezura ile ölçümü yapın.
  • Ölçümü doğrulamak için bunu üç kere yapabilir ve sonuçların ortalamasını alabilirsiniz. 

ZAYIFLIYORUM AMA KASTAN MI YAĞDAN MI?

Uzmanlar, çok düşük oranlarda karbonhidrat içeren diyetlerde su, açlık durumunda kas kaybının olduğunu söylüyor. Yağ kaybı ise ancak düzenli egzersiz yapılır, dengeli ve doğru bir diyet uygulanırsa sağlanabiliyor.

Kilo verirken vücudun kas kaybetmesini önlemek gerekir. Zayıflarken en büyük amaç yağdan kilo vermek olmalıdır. Böylece kaybettiğimiz kilolar kalıcı olur. Diyetisyen desteği yerine kendi başınıza bir diyet yapıyorsanız, kastan kaybetme riskinizin olduğunu unutmayın!

Üstelik kas kaybetmek uzun vadeli sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olur. Bu nedenle yaptığınız diyetteki beslenmeniz kasları güçlendirmeyi desteklemeli, bu dönemde kardiyo egzersizlerine devam etmeli, ihtiyacınız kadar protein almalı, su içmeyi unutmamalısınız. Tek tip beslenmeye yönelten diyetler kas kaybına neden olabilir. Bu nedenle çeşitli beslenmeye de dikkat edin. 

Kaslarınızı güçlendirmek istiyorsanız ağırlık egzersizleri yağsız kas kütlesinin artmasına da yardımcı olur. Tabii ki bunun için bir fitness uzmanından destek almanız gerekir.  

BU HABERLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: 

Vücudunuzdaki yağ oranını ölçmek için 12 yöntem
Beden kitle indeksinden, bel-boy oranına kadar yağ oranınızı ölçmek için birçok yöntem var ancak bunların bazıları yanlış. Neler mi? Pudra.com'da...

​Test: Metabolizma tipiniz ne?
Testimizi çözün, metabolizma tipinizi ve metabolizma tipinize göre nasıl besleneceğinizi öğrenin.

​Sağlıklı olduğunu sandığımız 10 sağlıksız yiyecek
Sağlıklı olduğunu düşündüğünüz diyet yiyecekler, normal yiyeceklere oranla daha kalorili olabiliyor. Dr. Mehmet Öz bu 10 sağlıksız yiyeceği açıklıyor.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER