14.11.2017

Kışın kilo vermenin püf noktaları

Yaza formda girmeyi kim istemez? Üstelik kış aylarında günlerin kısa olması da kilo vermenize yardımcı olacak. Hemen yazımıza göz atın!

Kış aylarında günlerin kısa olması ve havanın erken kararması, gün içerisinde daha az yemek yenilmesini sağlıyor. Böylece kışın kilo vermek diğer mevsimlere göre daha kolay oluyor. 

Kışın kilo vermenin püf noktaları

Uzman Diyetisyen Özlem Tay, kışın sağlıklı kilo vermek için etkili yöntemler hakkında bilgi verdi:

1) Yaza formda girmek için kışın harekete geçin 

Vücutta bulunan yağ hücreleri ikiye ayrılır. Beyaz hücreler, daha çok kilo alımına neden olurken kahverengi hücreler, yağları kısa sürede yakarak, vücut ısısını dengede tutmaya çalışır.
 
Kış aylarında vücut üşüdüğünü hissettiği anda, ısıyı dengede tutmak amacıyla kahverengi hücreleri harekete geçirir. Böylelikle beyaz yağ hücreleri yakılır ve vücutta enerji olarak açığa çıkar. Metabolizma hızı da bu sayede artar. Kış mevsiminde soğuk havanın yanı sıra kış sebzelerinden de kilo vermek için yararlanılabilir. Bunlar:
  • Karalahana
  • Beyaz lahana
  • Pazı
  • Brokoli
  • Kereviz
  • Ispanak
  • Pırasa

Bu tarz kök bitkileri, kilo kaybında önemli bir role sahiptir. Çünkü kök bitkileri diğer besinlere oranla ortalama 2 kat daha fazla lif içerir.
ıspanak

2) Kendinizi aç bırakarak cezalandırmayın
Açlıkla verilen kilolar, vücutta su ve kas kaybına yol açar. Her alınan kaloriyi vücuda yağ olarak depolar. Bu tür bir beslenme alışkanlığına vücut uzun süre dayanmaz ve eski yeme alışkanlığına dönüldüğünde, verilen kilolar hızla geri alınır.
yemek

3) Diyet ürün tüketirken dikkat edin 
"Light" ürünlerin enerji içeriği, diğer ürünlere göre %25 oranında azaltılmıştır. Light ürünün üretim sebebi günlük alması gereken kalori, yağ ve şeker miktarını azaltmak, aynı zamanda içerdiği lif içeriği sayesinde kişiye doygunluk hissi vermesini sağlamaktır. Diyet yapanlar için önerilen bu ürünler kontrolsüz tüketildiğinde kilo vermek yerine kilo alımına yol açar.
peynir         
4) Her çeşit besin grubunu tüketin
Herhangi bir besin gurubunun atlanması vücut sağlığını olumsuz etkiler. Her çeşit besin grubunun vücut için ayrı bir işlevi bulunmaktadır. Hiçbir besin tek başına, vücut mekanizmasının düzensiz ve eksiksiz çalışmasını sağlayacak mucizevi bir etkiye sahip değildir. Bu nedenle besin çeşitliliğine önem verilmeli ve her besin grubundan yeterli miktarda tüketilmelidir. Sofralar her renkten sebze ve meyve ağırlıklı olarak hazırlanmalıdır.
sebze

5) Ekmeği hayatınızdan çıkarmayın
Her besinin ayrı bir değeri olduğu, yeterli ve dengeli tüketilmediği sürece kilo alımına yol açacağı unutulmamalıdır.
ekmekEkmek de diğer besinler gibi kişinin ihtiyacına göre alındığı takdirde kilo aldıran sağlıksız bir besin değildir. Aksine B grubu vitaminlerden zengin ve içerdiği kompleks karbonhidrat sayesinde kişiye hem tokluk hissi veren hem de kan şekerini düzenleyen bir besin grubudur.
 
Kompleks karbonhidrat içeren ekmekler:
  • Kepekli
  • Çavdar
  • Tam buğday
 
Sağlıklı bir insanın günlük alması gereken karbonhidrat miktarı bütün besinlerin %55-60’ıdır. Bu orana ekmek yemeden ulaşmak mümkün değildir. Ekmek hiç tüketilmediğinde abur cubur ve yüksek kalorili yiyeceklere yönelme ile birlikte kilo alımında artış görülür.
 
6) Şeker içeriyor diye meyve yememezlik etmeyin
Diyet yaparken en çok tüketilmesi gereken gıdaların başında, ilk olarak sebze ve daha sonra da meyve gelir. Şunun çok iyi bilinmesi gerekir ki, her gün sebze ve meyve tüketmeden sağlıklı olmak mümkün değildir. Diyet yaparken de meyve tüketimi belirli ölçüde şarttır.
 
Meyve şekeri düşünüldüğü gibi diyeti bozmaz. Önemli olan fazla tüketmemektir. Aksi halde, gerekli vitamin ve minerallerden yoksun kalan vücut, diyet döneminde zarar görecektir. Diyet yaparken meyvenin suyu yerine kendisi tercih edilmelidir. Lifinden ayrılan meyve şekeri, işte o zaman vücut için yararını büyük ölçüde yitirmiş olacaktır. Ancak burada önemli olan meyvenin ne zaman yendiğidir. Akşam yemeğinden sonra meyve tüketilmesi vücuda enerji sağlayacağından uyumayı zorlaştırabilir bu nedenle günün son ara öğününü meyveyle tamamlamamak gerekir.
meyve
 
7) Akşam 6’dan sonra yemeği kesmek zorunda hissetmeyin
Kilo vermek için önemli olan ne zaman yemek yenildiği değil, ne kadar miktarda besin tüketildiği ve ne kadar fiziksel aktivite ile bunun yakılabildiğidir.
 
Yapmanız gereken, uyumadan 3 saat önce akşam yemeğini ve 2 saat önce de ara öğünü yemiş olmanızdır.
zaman

8) Yağ yakar diye düşünerek aç karnına asitli ürünler tüketmeyin
Toplumda, limon ve greyfurt gibi besinlerin aç karnına yenildiğinde zayıflatıcı ve yağ yakıcı özelliği olduğu düşünülse de literatürde ve bilim dünyasında hiçbir besinin yağ yakma özelliğine ilişkin kanıt yoktur.

limonLimon ve greyfurt, C vitamini içerikleri ile bağışıklık sistemini güçlendiren yiyeceklerdir. Aynı zamanda kötü huylu kolesterolü düşürmeye de yardımcı olabilir.

Ancak asitli yapıları mide asidini artırarak açlık hissinizi arttırır. Özellikle aç karnına tüketildiğinde mide sağlığınızı olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle sabah kahvaltı öncesinde değil ara öğünlerde tüketime uygundur. 

Yağ yakan besinlerden biri olduğu düşünülen maydanoz, C vitamini yönünden zengin ve idrar söktürücü bir besindir. İdrar kaybı nedeniyle kişi kendini hafiflemiş hisseder. Kilo kaybına ve yağ dokusu azalmasına bir etkisi yoktur.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER