25.07.2023

Mantar, kilo problemlerine de yol açıyor!

Kilo problemleri, hormon dengesizlikleri gibi tedavi edilemeyen birçok hastalığın altında kandida mantarı enfeksiyonunun olabileceğini biliyor muydunuz?

Dr. Fevzi Özgönül, tedaviye cevap vermeyen birçok hastalığın altında kandida mantarı enfeksiyonunun olabileceğini belirtti.

Mantar, kilo problemlerine de yol açıyor!
 
Kilo problemi, tatlı krizi yaşayan ya da ekmek ve unlu yiyeceklere çok düşkün olan kişilerin hemen hemen hepsinin bağırsak florasında kandida (candida) adlı mantarın kontrolsüz çoğalma şikayeti olduğunu söyleyen Dr. Fevzi Özgönül, 'Kandida herkesin bağırsak florasında olan bir mantar çeşididir. Özellikle sıcak, nemli ve karanlık bölgeleri sevdiği için bağırsak içerisinde ve genital bölgelerde ağız içinde kolaylıkla yerleşir.’ dedi.

PROBİYOTİKLERDEN YANA ZENGİN BESLENMELİ
 
Kandidadan yüzde yüz kurtulmanın hemen hemen imkansız olduğunu belirten Dr. Özgönül, kandida mantarı bölgede bulunan probiyotik bakteriler tarafından kontrol altında tutulduğunda bağışıklık sisteminin destekleneceğini belirtiyor. Ancak kontrolsüz üremeye başladığında geçirgen bağırsak sendromu oluşturup haşimato tiroidi gibi birçok otoimmün hastalığa yol açabiliyor. Bu anlamda probiyotik ve probiyotik anlamında zengin beslenmek, mantarın kontrolsüz üremesini önlüyor.

KANDİDA MANTARI BELİRTİLERİNDEN BAZILARI
  • Tükenmişlik
  • Tatlıya karşı şiddetli arzu
  • Ağız kokusu
  • Dilde beyaz tabaka
  • Bilinç bulanıklığı
  • Hormon dengesizliği
  • Eklem ağrıları
  • Cinsel dürtü kaybı

VAJİNAL BÖLGEDE KANDİDA MANTARI BELİRTİLERİ

Normal şartlarda da vajinal florada bazı bakteri ve mantar hücreleri bulunur. Ancak bakteri ve mantar dengesi değiştiğinde, kandida adı verilen maya türündeki mantar hücreleri çoğalabilir. Bu durumda kandidiyazis denilen; şiddetli kaşıntı, şişme, akıntı ve tahrişle seyreden vajinal mantar enfeksiyonu ortaya çıkar.

KANDİDA MANTARI NASIL ANLAŞILIR?
 
Aile Hekimi ve Medikal Estetik Uzmanı Dr. Fevzi Özgönül,’Kandida’nın hastalık oluşturması için kontrolsüz bir şekilde çoğalması yeterlidir. Vücudunuzda kandida olup olmadığını ise evinizde yapabileceğiniz ‘tükürük testi’ ile öğrenebilirsiniz.” diye konuştu. Ek olarak bir laboratuvar testi ile enfeksiyona neden olan kandida türü belirlenebilir.

TÜKÜRÜK TESTİ NASIL YAPILIR?
 
tükürük testi
  • Desensiz şeffaf bir cam bardağın 2/3'ünü su ile doldurun.
  • Sabah aç karına yataktan kalkınca su içmeden veya ağzımızı çalkalamadan bu su dolu bardağa tükürün.
  • Eğer tükürüğünüz suyun üzerinde kalıyorsa korkmayın.
  • Büyük bir olasılıkla sizde kandida enfeksiyonu yok.
  • Eğer tükürüğünüz su yüzeyinden dibe doğru deniz anası gibi sarkıyorsa veya dibe doğru çökme oluyorsa sizde büyük ihtimalle kandida enfeksiyonu vardır.
 
Bu çay kürü kandida mantarını zayıflatarak probiyotik bakteriler tarafından kontrol altına alınabilmesini sağlamaktadır.
 
KANDİNA MANTARINI KONTROL ALTINA ALACAK ÇAY KÜRÜ
  • 1 tutam aynısefa bitkisi (püskül şeklinde bir tutam)
  • 1 bardak sıcak su
  • 1 tatlı kaşığı çörek otu yağı
 
Aynısefa bitkisi sıcak suda 10 dakika çay gibi demleyin ancak kaynatmayın.
Akşam yatmadan 2 saat önce için.
Yatmadan önce de 1 tatlı kaşığı çörek otu yağı içilmesinde fayda var.

İLGİLİ HABERLERİMİZ:

Magnezyum eksikliği deyip geçmeyin!
Magnezyum eksikliği kritik düzeye gelmeden vücutta belirti vermiyor ve bu nedenle teşhisi zor. Tıptaki adıyla hipomagnezemi ciddi sorunlara yol açıyor.

Neden göbek yağlarınızdan kurtulamıyorsunuz?
Diyet ve spora rağmen göbek yağlarınızı yakamıyorsanız arkasındaki sebepleri bilmelisiniz. Karın yağlarınızı yaktıracak için önerileri Pudra.com'da.

​Stresinizi yenin kilonuzu verin!
Stres altında kalmak beslenme düzenini de etkiliyor. Dr. Ayça Kaya, bu durumda stresinizi yenerek nasıl kilo verebileceğinizi yazdı.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER