Habertürk 19.12.2011

Denge bileklikleri mucize mi sahtekarlık mı?

Hemen herkesin kolunda var. Rengarenk, çeşit çeşit... Denge bileklikleri sadece bir aksesuardan mı ibaret yoksa herkesin dediği gibi mucizeler mi yaratıyor?

Yurt dışından sonra Türkiye’de de büyük ilgi gören denge bilekliklerinin işe yarayıp yaramadığı tartışmaları uzun zamandır medyayı meşgul ediyor. Bileklikler, hologramlardaki negatif iyonların vücuttaki enerjiyi düzenlediği ve denge sağladığı sloganıyla satışa sunuldu. Tartışmalar da bunun psikolojik bir etki olduğu ve hiçbir bilimsel araştırmaya dayanmadığı iddialarının etrafında dönüyor.

Denge bileklikleri mucize mi sahtekarlık mı?

Amerika’da markalaşan bilekliklerin ardından Çin’den çuvallarla gelen ve ambalajsız satılan, seyyar tezgahlarda 5 TL’ye kadar düşen ürünlerin ne kadar güvenilir olduğu merak ediliyor.

Bileklikler ne vaat ediyor?
Konunun taraflarından biri de üretici firmalar. Demo Grup tarafından Türkiye’ye getirilen EFX, broşürlerinde bileklikleri şöyle anlatıyor: “EFX; denge, kuvvet ve esneklik artıran performansla refahı en üst düzeye çıkarmak için tasarlanmış bir mobil teknoloji ürünü. Elektriksel frekans ve darbe plazmayla yüklenen EFX hologramları, vücuttaki pozitif ve negatif iyonların serbest hareketlerini uyarır, enerji kanallarını açarak dengesini geri yükler. Vücut, biyolojik sistemler tarafından elektriksel ve kimyasal enerji üretir. Bileklik, biyoelektirk frekanslarla harmoni oluşturarak kasları gevşetir, kan akışını artırır ve gerilimi yok ederek ağrıları azalabilir.”

Yalnız ambalajların üzerinde şöyle bir uyarı da var: “FDA tarafından onayı olmayan bileklikler, medikal ürün kategorisine girmez. Hiçbir hastalığın tedavisi amacıyla kullanılamaz.”

BiLEKLiKLERiN OLASI ETKiLERi
  • Denge, güç, esneklik ve dayanıklılık.
  • Sakinlik, huzur, canlılık.
  • Gelişmiş konsantrayon.
  • Stres yönetme becerisi.
  • Enerji ve performans artışı.
  • Jet-lag, deniz ve araç tutması etkilerinin azalması.
  • Elektro-manyetik alanların olumsuz etkilerine karşı doğal bağışıklığın artması.


Sağlık Bakanlığı uyardı:İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü bünyesinde yapılan araştırmada bileklikler hakkında şöyle dendi: “Ambalaj ve etiketlerinde belirtilen veya tanıtımla reklamlarında ifade edilen tıbbi faydalar konusunda klinik çalışmalarda, kanıtlanmış bilimsel dayanaklardan yoksun olduğu, bilimsel olarak kabul edilebilir verilere sahip olmadığı sonucuna varıldı. Bu ürünlerin sağladığı ifade edilen tıbbi faydaların tüketiciyi yanılttığını, tereddüte düşürdüğünü ve haksız rekabete yol açtığını düşünüyoruz.”

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, tüketiciler de uyarıldı: “Tüketicilerin bu ürünlerin sağladığı iddia edilen tıbbi faydalara itibar etmemeleri gerekmektedir.”


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER