21.06.2018

Denizde ve havuzda kontak lens kullanılır mı?

Çoğu kişi kontak lensin gözlüğe göre daha fonksiyonel olduğunu düşünüyor. Ancak denize veya havuza girerken kontak lens kullanmanın da bazı kuralları var.

İZLE: DUŞTA LENS KULLANILIR MI?👇 
Denizde ve havuzda kontak lens kullanırken dikkat etmeniz gerekenleri, Göz Sağlığı Uzmanı Op. Dr. Özgür Gözpınar açıklıyor.

Denizde ve havuzda kontak lens kullanımına dikkat edilecekler

Normal hayatta gözlük kullanan çoğu kişi, havuz ve denize girerken kontak lenslerin daha fonksiyonel olduğunu düşünerek lens kullanabiliyor. Ancak Göz Sağlığı Uzmanı Op. Dr. Özgür Gözpınar kontak lensler ile havuza ve denize girmenin zararlı sonuçlar doğurabileceğini belirtiyor.

"Enfeksiyon ajanları kontak lenslerin yüzeyine tutunarak ağır sonuçlara varabilen enfeksiyonlara sebep olabilirler. Bu anlamda deniz ve havuzda kontak lens kullanımından kaçınılmalıdır. Ama illa kullanılacaksa günlük atılan dispozıbl lensler takılmalı, bu lensler sudan çıkar çıkmaz atılmalı ve mutlaka deniz gözlüğü ile birlikte takılmalıdır.

Ek önlemler olarak ise şunları sıralayabiliriz:
  • Havuzda ya da denizde mutlaka deniz gözlüğü kullanın. Çünkü gözleri deniz gözlüğü olmadan açmak, hem lensin düşmesine hem de ağır enfeksiyonlara yol açabilir.
  • Lensi gözünüzden çıkardıktan sonra suni gözyaşı damlaları ile yıkama yapın. 

Bir diğer yandan göz ameliyatınız yaza denk geldiyse ve sonrasında tatil planlarınız varsa, gözlerinize daha fazla özen göstermeniz gerekiyor.

Göz ameliyatından sonra en az 15 gün havuza ya da denize girmeyin. İdeal süre ise 2 ay!

Lazer operasyonundan sonra denize veya havuza en erken 15 gün sonra girilmesi gerektiğini belirten Göz Sağlığı Uzmanı Op. Dr. Özgür Gözpınar, en doğru sürenin ise 2 ay olduğunun altını çiziyor.

Yüzdükten sonra gözlerin operasyon sonrası kullanılan gözyaşı damlaları ile yıkanması gerektiğini belirten Gözpınar; duş, tuvalet, soyunma odası ve şezlong kullanımında da teması en aza indirme ve temiz havlu kullanımına dikkat etmek gerektiğini belirtiyor.

Güneş ışınları gözlere de zarar!

Güneşten gelen UV ışınları cildimize olduğu kadar gözlerimize de zararlı etkilerde bulunabiliyor. Güneş ışınlarına direkt maruz kalmak katarakt, sarı nokta hastalığı (maküla bozukluğu) ve kuş kanadı (pterjium) gibi göz hastalıklarına yol açabiliyor. Bu yüzden denizde veya havuzda %100 UV filtreli güneş gözlüğü ve siperli şapka kullanılması gerekiyor.  Çünkü sudan yansıyan ışınların UV etkisi daha fazla oluyor. 

Makyajla suya girmeyin!

Yüzmeden önce makyajı temizlemek, kirpik diplerinde yağ ve ter bezlerinin ağızlarını rahatlatacağı için hem alerji etkisini azalır hem de oluşabilecek enfeksiyonları önlemede yardımcı olur.

Konjonktivit sorunu olanlar, dikkat!

Havuz ve denizde alerjik ve enfeksiyon kaynaklı konjonktivitler oluşabiliyor. Denizde tuzlu suda gözleri açmak alerjik reaksiyonları artırıyor. Havuzdaki klor ve diğer kimyasallar da alerjiye neden olabiliyor. Havuzda alerji oluşturan ise klorun kendisi değil; yağ, kir ve idrar temasından oluşan kloramin.

Yüzümüze sürdüğümüz güneş koruyucu kremlerin de ovuşturarak ve su ile gözümüze temas etmesi sonucu, kimyasal alerjik konjonktivit oluşabiliyor.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER