17.10.2016

Kararmayan elmadaki gizli tehlike!

Amerika’da genetiği ile oynanarak soyulduğu zaman kararmayan yeni bir elma türü üretildi. Bu gizli tehlikenin sağlığımıza zararları bir merak konusu.

Geçtiğimiz sene genetiği değiştirilmiş elma ve patates üretimi yapılmaya başlanan ABD’de, kesildiği zaman kararmayan ‘Arctic’ adı verilen yeni bir elma çeşidi üretiliyor. Elmanın kararmamasının sebebi ise, elmalarda yer alan ve kararmasına neden olan bir enzimin laboratuvar ortamında devre dışı bırakılmış olması. Kanada kökenli Okanagan isimli şirket tarafından üretilen elma şimdiden protesto gruplarının odağı oldu. Üç farklı çeşidi bulunan Arctic elmaların bu sonbaharda satışa sunulması bekleniyor. Amerikan Tarım Bakanlığı, bu yeni elmanın özel bir denetime ihtiyacı olmadığını belirtirken, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) de kararmayan elmaya yeşil ışık yakmış durumda. Ancak bu elmanın ambalajının üzerinde herhangi bir uyarı olup olmayacağı henüz bilinmediği için halk yeterince bilgilendirilmiyor. Özellikle rengi kararmadığı için dilimler halinde veya bütün olarak satılacak bu yeni elmanın sağlık üzerindeki olası etkileri halen tartışmaya açık.
elma


Kararmayan elmaya dikkat!

 
GDO’lu elmaların hedefi büyük zincirler
Genetiği değiştirilmiş Arctic elmalara ve üretici firmaya karşı ABD’de protestolar sürerken, insan sağlığı üzerinde yaratabileceği olası zararlardan dolayı tüketicinin kafası karışmış durumda. Dilimlenmiş olarak satılacağı için süpermarket ve zincir fast-food restoranlarda rağbet görmesi beklenen kararmayan elmaların, aynı zamanda dev yiyecek şirketleri tarafından hammadde olarak kullanılması da bekleniyor.

İlgili yazımız: GDO neden tehlikelidir?​ 
 

GDO’lu elmalardan nasıl korunabiliriz?

Henüz  Arctic elmaların ülkemizde satışı yok ancak sağlıklı beslenme için genetiği değiştirilmiş organizmalardan uzak durmakta fayda var. Arctic elma gibi GDO içeren gıdaları tüketmemek ve çocuklarımızı uzak tutmak için öncelikle her zaman güvendiğiniz bir üreticiden alışveriş yapın. Özellikle organik tarım yapan çiftçiden bizzat sebze ve meyve almaya dikkat edin. Eğer meyveleri marketten alıyorsanız üzerinde organik ibaresi olanları tercih edin ve görünümüne güvenmediğiniz meyveleri satın almayın.


Konuyla ilgili diğer yazılarımız
Tarım ilaçları en çok hangi meyve ve sebzelerde bulunuyor?
Pestisitler en çok hangi meyve ve sebzelerde bulunuyor? Sağlığımızı nasıl tehdit ediyorlar? Tarım ilaçlarından kurtulmak mümkün mü? Pudra.com araştırdı.

Dr. Mehmet Öz anlatıyor: Hangi yiyecekler organik alınmalı?
Organik gıdaların pahalı olduğu bir gerçek, ama Dr. Mehmet Öz bazı yiyeceklerin sadece organiğini tüketmemiz gerektiği söylüyor. Dr. Mehmet Öz’ün önerdiği organik besinler Pudra.com’da.

Organik besinlerle ilgili bilmeniz gerekenler
Organik yiyecek nedir? Bir besinin organik olduğu nasıl anlaşılır? Gerçek organik ürünler nasıl ayırt edilir? Neden organik yiyecekler yemeliyiz? Yanıtları pudra.com'da...

Bu meyvelerin kabuklarını atmayın!
Bu meyvelerin kabukları kendisinden daha faydalı ve birçok farklı şekilde kullanılabiliyor. Kabuklarını saklamanız gereken meyveler Pudra.com’da.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER