@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 29.10.2015

Tarım ilaçları en çok hangi meyve ve sebzelerde bulunuyor?

Pestisitler en çok hangi meyve ve sebzelerde bulunuyor? Sağlığımızı nasıl tehdit ediyorlar? Tarım ilaçlarından kurtulmak mümkün mü? Pudra.com araştırdı.

Kabuğuyla birlikte bir ısırık aldığınız elmanın yıkasanız bile gerçekten sağlıklı olduğuna emin misiniz? Evinize aldığınız sebze ve meyvelerin birçoğunda tarım ilacı bulunuyor. Bunları bildiğiniz şekilde sadece suyla yıkamak da yetmiyor. Pudra.com en çok tarım ilacı bulunan meyve ve sebzeleri, tarım ilaçlarının zararlarını ve tarım ilacı kalıntılarını etkili şekilde temizlemenin yöntemlerini araştırdı.

En fazla pestisit barındıran sebze ve meyveler
 

Tarım ilaçları (pestisitler) neler?

Farklı türdeki kemirgen veya zararlı organizmalara karşı kullanılan pestisitler, bu organizmaların yaratabileceği zararları engellemek veya kontrol altına almak için kullanılan kimyasal karışımlardır. Tarım yapılabilmesi açısından baktığımızda ürünlerin korunmasında katkısı vardır ancak bunlar insan sağlığı için çok zararlı ve kalıcı etkiler bırakabilen maddelerdir. Doktor Mercola’nın kendi web sitesinde yayınladığı makaleye göre Amerika’da bir yıl içinde kullanılan pestisit miktarı 500 bin ton civarında. Bu da en az bin farklı çeşit kimyasal bileşenle elde edilmiş 20 binden fazla tarım ilacına tekabül ediyor. Bu ilaçların etki alanı düşündüğünüzden bile daha fazla; bir tarladan bahçelere, çocuk parklarına veya okullara kadar ulaşıyor. Bu pestisitlerin arasında en yaygın kullanılan ilaçlardan biri de organofosfat. Beyindeki nöronlar arasındaki bağlantıyı etkileyen bu madde alzheimer ve parkinson gibi hastalıklara yol açıyor. Öyle ki organofosfat, İkinci Dünya Savaşı sırasında sinir gazı olarak kullanılıyormuş. Yani tarım ilaçlarının hem sizin hem de çocuklarınızın sağlığını nasıl tehdit ettiği açıkça belli oluyor.

tarım ilaçları
 

Pestisitler sağlığımızı nasıl etkiliyor?

"Ufacık bir miktar pestisit bile çocuk beyninde ciddi hasarlar meydana getirebiliyor" diyor Dr. Mercola. ABD California Salinas Valley’de yaşayan yüz üzerinde hamile kadın üzerinde bir araştırma yapılmış. Tarımda organofosfat ile ilaçlama yapılan bu bölgede kadınların hamilelik sürecinden, çocukları 12 yaşına gelene kadar takip edilmiş. Tarım ilaçlarının çocuk gelişimini nasıl etkilediği ile ilgili çıkan sonuç gerçekten tüyler ürpertici:
  • Hamilelik sürelerinin beklenenden daha kısa sürmesi
  • Çocuklarda nörolojik reflekslerin daha az gelişmesi
  • Beyinsel faaliyet kapasitesinin daha düşük olması ve düşük IQ seviyesi
  • Çocuklarda dikkat dağınıklığının artması
Bu çocukların 5 yaşında hiperaktif, 7 yaşına geldiklerinde ise emsallerine göre daha düşük IQ’ya sahip oldukları görülmüş.
 
Yakın gelecekte bu ve bunun gibi birçok araştırma sonucunda çiftçiler ve tarım kuruluşları daha az zehirli ve daha yumuşak ilaçlar kullanmaya başladıklarını belirttiler. Organofosfat’ın zararları ortaya kondukça, tarım ilacı olarak nispeten daha güvenli olduğu düşünülen neonicotinoid veya pyrethroid (sentetik pyrethrin) gibi kimyasallar kullanılmaya başlandı.

Kanada’da yaşları 6 ila 11 arasında değişen 700’den fazla çocuk üzerinde yapılan bir araştırmada, çocukların idrarlarında çok fazla pyrethroid maddesi görülmüş. Bu çocukların çok daha fazla hiperaktivite ve dikkat dağınıklığı gibi davranış problemleri yaşadığı ortaya çıkmış. Dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite hakkında detaylı bilgi sahibi olmak isterseniz Dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite bozukluğu nedir? başlıklı haberimizi de okumanızı öneriyoruz. Ve ayrıca yine bu maddelere maruz kalan çocuklarda bağışıklık sistemi ile sinir sistemi üzerinde olumsuz etkiler görülürken, hormon gelişimlerinin de normal olmadığı ortaya çıkmış durumda. Tarım ilaçları yetişkinler üzerinde de yüksek tansiyona yol açıyor. Bu ilaçlar kan yolu ile anne hamileyken fetüse ulaşabiliyor, en büyük hasarı bu evrede yapıyor. Dr. Mercola’nın referans verdiği araştırmaların sonucunu kısaca şöyle okumak gerekiyor: Hiçbir tarım ilacı daha ‘az zararlı’ veya ‘yumuşak’ değil aslında.
 

Tarım ilaçları en çok hangi meyve ve sebzelerde bulunuyor?

Amerika’daki Çevre Çalışma Grubu (EWG) her sene meyve ve sebzelerdeki pestisit miktarı üzerinde araştırma yapıyor ve bunu yayınlıyor. Grubun 2015 araştırma sonuçlarına göre elma en çok pestisit miktarı ile beş yıldır üst üste en çok tarım ilacı bulunduran meyve ünvanına sahip. EWG’nin verilerine göre en çok tarım ilacına sahip sebze ve meyveler şunlar:
(Hepsinin pestisit oranı belirtilmemiş)
  • Elma (Pestisit oranı %99)
  • Şeftali (Pestisit oranı %98)
  • Nektarin (Pestisit oranı %97)
  • Çilek (Pestisit oranı %13)
  • Üzüm
  • Kereviz
  • Ispanak
  • Tatlı/dolmalık biber
  • Salatalık
  • Çeri domates
  • Bezelye
 
Bu verilere bakarak elmanın düşündüğünüz kadar masum bir meyve olmadığını artık söyleyebiliriz. Peki, ne yapmak gerekiyor? Meyveleri suyla yıkamak yeterli olmayabiliyor. Meyveleri mutlaka kabuklarını soyarak yemek de bir seçenek. Fakat en etkili yöntem tarım ilacı kalıntılarını tamamen yok edecek bir temizleyici kullanmak.

elma
 

Meyve ve sebzelerdeki tarım ilacı kalıntıları nasıl yok edilir?

Öncelikle tarım ilacına maruz kalmamak ve çocuklarınıza da yedirmemek için organik tarımla beslenmenizi öneriyoruz. Bu biraz bütçenizi zorlayabilir ama sağlığınız için değer. Eğer böyle bir imkanınız yoksa en iyisi bu kalıntıları etkili biçimde yok etmek. Bu yöntemi detaylandırmadan önce en etkili maddeyi tek kelimeyle söylemek istiyoruz: Sirke. 10 bin yıl önce bir yanlışlık sonucu keşfedilen sirkenin kullanıldığı her alanda birçok faydası var. Sirke yalnızca pestisitlerin arındırılmasında değil, yemeklerde, ev temizliği, cilt temizliği gibi birçok alanda da kullanılıyor. Biz de sirkeyi çok seviyoruz ve Sirkenin faydaları yazımızda bahsettiğimiz önemli faydalarını sizin de okumanızı öneriyoruz. Bu arada sirkeden kastımız kimyasal olmayan, yavaş yavaş fermente olmuş, sağlıklı vitamin ve mineralleri içeren gerçek sirke...
 

Dr. Mehmet Öz’den tarım ilaçlarını yok eden formül

Meyve ve sebzelerin üzerindeki pestisitleri arındırmak için Dr. Öz’ün evde kolaylıkla hazırlanabilen bir tarifi var.

Gerekli malzemeler
  • 1 bardak su
  • 1 bardak elma sirkesi
  • 1 yemek kaşığı kabartma tozu
  • Yarım limon
 
Hazırlanışı

Bütün malzemeleri bir kapta iyice karıştırın. Daha sonra bunları spreyli bir şişeye alın. Sebze ve meyvelerin üzerine püskürtün. 5 dakika bekledikten sonra durulayın.
 
Sonuç olarak, yediğimiz her sebze ve meyvede gerek organizmalardan koruyucu ilaçlar gerekse hızlı büyümeyi sağlayan hormon ilaçları bulunabiliyor. En önemlisi mümkün olduğunca güvendiğiniz yerel manavlardan alışveriş etmek ve organik tarım ile yetişmiş ürünleri satın almak. Şimdi mutfağınızdaki elmayı ısırmadan önce bir kere daha düşünün.

Konuyla ilgili diğer yazılarımız
YEDİKLERİMİZ HAKKINDA NE BİLİYORUZ? / Sebze ve meyvelerdeki tehlike!
Bol sebze ve meyve tüketmeliyiz, evet; ama yediğimiz sebze ve meyveler ne kadar sağlıklı? Gıdalardaki tarım ilacı kalıntıları sağlığımızı nasıl etkiliyor? Sağlıklı gıdaya nasıl ulaşabiliriz? İşte uzmanların yanıtları…

​Sütte kanser tehlikesi mi var?
Tarım Bakanlığı'ndan sütte kanser ve siroza yol açabilen antibiyotik kalıntılarına rastlandığı açıklandı. Denetimlerde sütünde kalıntı çıkanlar, teşhir edilecek ve cezai işlem uygulanacak.

​Bakteriler evinizde en çok nerelerde bulunuyor?
Evinizde tahmin ettiğinizden çok daha fazla bakteri bulunuyor. Evinizin en fazla bakteri barındıran bölgelerinin neler olduğunu biliyor muydunuz?

YEDİKLERİMİZ HAKKINDA NE BİLİYORUZ? / Aldığımız süt ve yoğurt ne kadar sağlıklı?
Süt içmeli mi içmemeli miyiz? Marketlerden aldığımız yoğurt sağlıklı mı? Uzmanlardan aldığımız süt ve yoğurt hakkında çarpıcı bilgiler Pudra.com’da…


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER