@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 06.10.2015

Bakteriler evinizde en çok nerelerde bulunuyor?

Evinizde tahmin ettiğinizden çok daha fazla bakteri bulunuyor. Evinizin en fazla bakteri barındıran bölgelerinin neler olduğunu biliyor muydunuz?

Evinizdeki en pis yerin klozet olduğunu düşünüyorsanız kesinlikle yanılıyorsunuz çünkü evinizde ondan çok daha fazla bakteri barındıran bilmediğiniz yerler var. Hepimiz evimizi ve eşyalarımızı çeşitli bakterilerden ve maytlardan oluşan bir mikroorganizma ailesiyle paylaşıyoruz. Bu mikroorganizmalar diş fırçanızdan, yastığınıza, bulaşık süngerinden cep telefonunuza kadar her yerde bulunuyor. Bu bakterilerin çoğunu dışarıdan evimize getiriyoruz bu sebeple ellerimizi sürekli yıkamamız ve temiz tutmamız gerekiyor. Temas ile bakteriler çok kolay yayılıyor. Bakterilerin ve ev tozunun en çok sebep olduğu hastalıkların başında alerjiler geliyor. Hem kendi sağlığınız hem de çocukların alerjiden uzak durması için ev tozlarından korunmak, ev temizliğine özen göstermek gerekiyor. Ayrıca, ev tozu alerjisinden nasıl korunacağınızı düşünüyorsanız, Ev tozu alerjisine ne iyi gelir? başlıklı haberimizde cevapları bulabilirsiniz.

Evinizin en çok bakteri barındıran yerleri
 
Pudra.com olarak evinizin tahmin bile edemeyeceğiniz bakteri dolu bölgelerinde bir gezintiye çıktık ve hangi eşyalarınızı düşündüğünüzden daha temiz tutmanız gerektiğini araştırdık.
 
mutfak

Mutfakta en çok bakteri barındıran yerler


Mutfak lavabosu: Mutfak lavabosu ile klozeti karşılaştırdığımız zaman klozetin daha pis olabileceğini düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Mutfak lavabonuz, klozetinizden çok daha fazla bakteri barındırıyor. Burada biriken yemek artıkları bakterilerin oluşması için elverişli bir ortam yaratıyor. Evinizde Salmonella ve E. Coli bakterilerinin en çok üreyebileceği yer mutfak lavabonuz. Mutfak lavabosunu her gün deterjan ve suyla temizlemek gerekiyor. Aynı zamanda lavabo giderini ve borularını da temiz tutmak bakterilerin birikmesini önlüyor.
 
Mutfak bezi ve bulaşık süngeri: Mutfak lavabosu ne kadar kirliyse, mutfak bezi ve bulaşık süngeriniz de aynı derecede suç ortağı. Bulaşık yıkarken ve etrafı silerken kullandığınız bu malzemeler çok fazla bakteri barındırıyor. Mutfak bezini ve bulaşık süngerini düzenli olarak yenisiyle değiştirmekte fayda var.
 
Kesme tahtası: Kesme tahtasını gün içinde bazen defalarca kullanabiliyoruz. Her gıda türü için mesela sebzeler için farklı, etler için farklı kesme tahtası kullanmamız gerekiyor. Kesme tahtaları iyi dezenfekte edilmezse son derece sağlıksız olabiliyor. Kesme tahtalarının plastik olanları düşünülenin aksine ahşap olanlardan daha az mikrop barındırma potansiyeline sahip. Her kullanımdan sonra bulaşık makinesinde yıkamak veya yüksek sıcaklıktaki suda kaynatmak gerekiyor. Kesme tahtası eskidiği zaman mutlaka yenisiyle değiştirilmeli.
 
Kahve ve çay makinası: Masum görünen ama öyle olmayan suçlulardan biri de kahve ve çay makineleri. Bu makinelerin ve filtrelerinin her kullanımdan sonra düzenli olarak temizlenmesi gerekiyor yoksa bakterilere üreyebilecekleri bir alan yaratmış oluyoruz. Kahve ve çay makinesini, çaydanlığınızı ayda bir sirkeli su ile yıkayarak bakterilerin daha kolay yok olmasını sağlayabilirsiniz. Sirkenin temizlikte kullanımının yanı sıra sağlık için faydaları da saymakla bitmiyor. Sirkenin faydaları başlıklı yazımızda sirkenin başka hangi alanlarda kullanıldığını öğrenebilirsiniz.
 
priz

Oturma odasında en çok nerelerde bakteri var?


Uzaktan kumanda: Uzaktan kumanda, oturma odanızda bakterilerin en çok toplandığı yer. Uzaktan kumandanın temiz tutulması, dezenfektanlar ile temizlenmesi gerekiyor, özellikle aile fertleri arasında hasta biri varsa.
 
Elektrik düğmeleri, kapı kulpları: Gün içinde en çok elimizle temas ettiğimiz noktalardan biri de elektrik düğmeleri ve kapı kulpları. Bakterilerin yayılmasını engellemek için en az haftada bir kez sirkeli bezle silmekte fayda var.
 
yastik

Yatak odasında bakteriler nerelerde bulunuyor?


Yastıklar: Hangi materyalle doldurulmuş olursa olsun yastıklar özellikle alerji tetikleyici maytların (mite) en çok bulunduğu yer. Saçımızdan veya derimizden dökülen parçalar da maytların sevdiği bir ortam yaratıyor. Yastıkların düzenli olarak havalandırılması, kılıfların da alerjen içermeyen deterjanlarla yıkanması gerekiyor. Yatak odanızın temiz olması aşk hayatınızı da olumlu yönde etkiliyor, nasıl mı? Yatak odası temizliği aşk hayatınızı değiştirir başlıklı yazımızı okumanızda fayda var.
 
Çarşaflar ve nevresimler: Tıpkı yastıklar gibi nevresim takımı ve çarşaf da maytların üreyebileceği bir ortam yaratıyor. Düzenli olarak yıkanması, eğer alerjiniz varsa hipoalerjenik ürünler ile dezenfekte edilmesinde fayda var.
 
diş fırçası
 

Banyolar bakteri yuvası mı?


Klozet ve klozet kapağı: Evin en pis noktası olduğu düşünülen aslında öyle olmayan klozet ve klozet kapağı bu ünvanını düzenli temizlenmeye borçlu. Klozetin daha pis olacağını düşündüğümüz için sürekli dezenfekte ediyoruz. Klozetin içini ve kapağını güçlü dezenfektanlarla temizlemenin yanı sıra, özellikle sifonu çekerken kapağını kapalı tutmak gerekiyor. Sifon çekildiği esnada görmediğimiz milyonlarca bakteri banyonun çeşitli alanlarına dağılıyor, diş fırçanıza yapışıyor. Bütün bunlara ek olarak; banyo temizliğinde herkesin unuttuğu bir şey var, sifon düğmesini temizlemek. Sifon düğmesi her kullanımdan sonra temas edilen önemli bir nokta ve mutlaka düzenli olarak temizlenmesi gerekiyor.
 
Diş fırçası: Sifonun çekilmesiyle yayılan bakterilerden korumak için diş fırçasını bir kapak ile veya kapalı bir dolap içinde muhafaza etmek en doğrusu. Diş fırçasında kullandıkça bakteriler birikiyor. Her kullanımdan sonra fırçayı temizlemek ve üç ayda bir yenisiyle değiştirmek gerekiyor. Ağız ve diş sağlığınız için diş bakımınıza vakit ayırmayı ihmal etmeyin. Diş bakımı için günde 5 dakika ayırmanız yeterli.
 
Havlular: El havlusu ve banyo havlularının ıslak bırakılmaması gerekiyor. Islak bırakılan havlular bakterilere davetiye çıkarıyor. Tüm havluların haftada bir değiştirilip, yüksek sıcaklıkta yıkanması gerekli.
 
Makyaj malzemeleri: Hiç öyle değilmiş gibi dursa da makyaj fırçaları çok fazla bakteri barındırıyor. Her 40 kullanımdan sonra fırçaları temizlemek gerekiyor. Makyaj ürünlerinin temizliğiyle ilgili Bakteriler en çok hangi güzellik ürünlerinde bulunuyor? başlıklı yazımızı okumanızı öneriyoruz.
 
Banyo paspası: Banyonuzun en pis merkez noktalarından biri de banyo paspası. Klozetten veya lavabodan sıçrayan sular, tozlar her burada birikiyor ve bakterilere ev sahipliği yapıyor. Banyo zemininizi düzenli olarak dezenfekte edip, banyo paspasını da haftada bir kere yüksek sıcaklıkta yıkamanız gerekiyor.
 
Islak çamaşırlar: Kirli ve ıslak çamaşırların uzun süre çamaşır sepetinde beklemesi bakteri üretiyor. Benzer şekilde yeni yıkanmış çamaşırların 30 dakikadan fazla çamaşır makinesinin içinde beklememesinde fayda var. Bekleyen ve ıslak olan her şey bakteri üretiyor. Çamaşırların yıkandıktan sonra en kısa sürede kurutulması gerekiyor.
 
klavye

Elektronik cihazlar

Kulaklık: Kulaklıkları çantanızın içinde başka şeylerle temas etmesini önlemeniz gerekiyor. Bakteriler bu şekilde rahatlıkla yayılıyor. Ayrıca aralıksız bir saatten fazla kulaklıkla müzik dinlemek kulağınızın içinde mikropların artmasına sebep oluyor.
 
Cep telefonu: Gün içinde en çok kullandığımız cihazlardan biri cep telefonu. Ekranda parmak izlerimizi gördüğümüzde elimizin kirli olduğunu düşünüyoruz ve telefonu temizlemek yerine hemen ellerimizi yıkamayı tercih ediyoruz. Akıllı telefonların özellikle grip veya soğuk algınlığı dönemlerinde haftada bir kere kapalı konuma getirilip özel dezenfekte edici mendillerle temizlenmesi gerekiyor. Tıpkı evimizdeki bakteriler gibi grip mikrobu da çok hızlı bir şekilde yayılıyor. Grip hakkında bilinmesi gerekenler bu yazımızda.
 
Bilgisayar klavyesi: Toz parçacıkları veya yiyecek artıkları bilgisayar klavyesinin arasına girebiliyor. Bilgisayar klavyesinin de özel dezenfekte edici mendillerle düzenli olarak silinmesi gerekiyor.
yoga matı
Günlük kullanılan eşyalar

Anahtarlar: Her gün mutlaka temas ettiğimiz anahtarlar genelde bakteri barındırmayan bakır gibi maddelerden üretiliyor ama işi şansa bırakmamak lazım. Anahtarları ayda bir kere nemli bir bezle silebilirsiniz.
 
Çantalar ve cüzdanlar: Kadın çantaları ve cüzdanlar yüzde 50 E. Coli bulundurma riskine sahip olan en dikkat edilmesi gereken eşyalardan biri. Çantaların ve cüzdanların düzenli olarak temizlenmesi, yıkanabiliyorsa çamaşır makinasında yıkması veya kuru temizleme ile dezenfekte edilmesinde fayda var.
 
Su şişesi: Su içtiğimiz şişeler de E. Coli barındıran eşyalar arasında. Seçtiğiniz su şişesinin geniş ağızlıklı, kolay temizlenen ve mümkün olduğunca sert bir materyalden olmasına dikkat edin. Su şişelerini haftada bir kere kaynatmak gerekiyor.
 
Yoga matı: Yoga merkezlerinde herkesin kullandığı yoga matlarını kullanmamanızı öneriyoruz. Başkasının teriyle temas etmenin yanı sıra mantar ve herpes gibi hastalıklar yoga matı üzerinden bulaşabiliyor. Bunun yerine kendi yoga matınızı kullanın ama bunu da düzenli olarak temizlemeniz gerekiyor. Yoga matınızı kullanırken üzerine temiz bir havlu serebilir, her kullanımdan sonra sabunlu suyla silip, iyice kurutabilirsiniz.

Konuyla ilgili diğer yazılarımız
Bebek odasında en çok mikrop barındıran noktalar
Bebek odasında bebekle birlikte gelen dağınıklık içinde bazı kir toplayan noktaları görmek zorlaşabilir. İşte gözünüzden kaçmaması gereken o noktalar Pudra.com’da.

Doğal deterjan tarifleri
Bulaşık ve çamaşır makinesi yıkama tozundan krem yüzey temizleyicine, sıvı sabundan cam temizleme sıvısına kadar doğa dostu temizlik malzemelerinin tarifleri Pudra.com’da.

Çocuklarda alerjiye karşı dikkat edilmesi gerekenler
Çocuklarda en çok hangi alerji tipleri görülür? Alerjinin nedenleri neler? Alerjiye karşı hangi önlemleri almak gerekir? Yanıtları Doç. Dr. Ahmet Akçay veriyor.

Evcil hayvan alerjisi
Çocuklu evde kedi veya köpek beslemek doğru mu? Evcil hayvan beslemek çocuklarda alerjiye yol açar mı?


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER