Pudra.com 15.07.2011

Ilık su ile serinleyin

Yaz sıcaklarının yorgunluk ve halsizlik hissine nasıl karşı koyabileceğinizi biliyor musunuz? Diyetisyen Berna Ertuğ'un bu konuda verdiği öneriler Pudra.com'da...

Yaz sıcakları yorgunluk ve halsizliği de beraberinde getirebiliyor. Sıvı kayıpları ve düzensiz beslenme bireyleri hastalıkların eşiğine kadar götürüyor. Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Berna Ertuğ, yaz aylarında sıvı kayıplarının önlenmesi ve zinde kalabilmek için şu önerilerde bulunuyor:

Ilık su ile serinleyin

Saat başı bir bardak ılık su için
Günlük yaz beslenmesinde su tüketimi büyük önem taşımaktadır. Gün boyu kaybedilen sıvı artar, vücudun dengelerini korumak için ise bu kaybı telafi etmek gerekir. Günlük su tüketimi en az 2-2,5 litre olmalıdır. Spor yapan ve ağır işte çalışan kişiler daha fazla sıvıya ihtiyaç duyar.

Bu nedenle, sıvı tüketimi kişinin günlük sıvı kaybına göre uyarlanmalıdır. Örneğin, yazın bir saat spor yapan bir kişinin 1 litre su tüketmesi gerekir. Yazın sıvı olarak suyun yanı sıra süt, ayran, cacık, soda, limonata, bitki çayları, şekersiz kompostolar ve taze sıkılmış meyve suyu gibi içecekler doğru tercihler olacaktır.

Salata ve meyve tüketimiyle sıvı kaybı telafi edilebilir

Sıcaklarda buzlu içecek tüketimi de artar. Ancak, bu tür soğuk ve buzlu içecekler, anlık serinleme sağladığı unutulmamalıdır. İçecek ne kadar soğuk olursa olsun, vücuda girmesinin ardından, vücut ısısının da yükselmesine neden olur. Öte yandan, toplumda yerleşmiş, sıcak meşrubatların harareti önlediği kanısı da doğru değildir.

Yazın serinlemeye yardımcı olan içecekler, ılık olarak tüketilmelidir. Kişinin sıvı tüketiminde sağlık açısından bir sınırlandırma getirilmemişse, serinlemek için her saat başı bir bardak ılık su tüketmek ideal olanıdır. Su tüketiminin yanı sıra ana öğünlerde bol salata tüketimi de vücudun hararetini önlemeye yardımcı olur. Ara öğünlerde ise meyve tüketimi susuzluğu hafifletecektir.

Terle kaybedilen tuzu mineralli suyla dengeleyin
Yazın ter yoluyla kaybedilen mineralin karşılanmasında mineralli su tüketimi etkin bir çözüm sunar. Serinletme özelliğinin yanı sıra sıvı ve mineral dengesi açısından son derece sağlıklı bir içecek olan mineralli suyun tüketimi de dengeli olmalıdır. Örneğin, tansiyon hastalarının mineralli su tüketimine dikkat etmesi, miktarını doktoruna danışarak belirlemesi gerekir.

Yazın bu yiyeceklerden uzak durun
  • Yağda kızartmalar, kavurmalar (Et, sebze, hamur işi), yağlı sos eklenmiş besinler
  • Aşırı tuz ve tuzlu besinler
  • Sucuk, salam, sosis, pastırma
  • Sakatatlar(Karaciğer, böbrek, dalak, beyin,...)
  • Bütün yağlı yiyecekler (Yağlı etler, kaymak, krema, mayonez, tahin, yağlı soslar)
  • Kuyruk yağı, iç yağı, tereyağı, margarin
  • Şekerli meyve suları, şekerli-asitli içecekler
  • İçeriği bilinmeyen hazır gıdalar
  • Alkollü içki tüketimine dikkat edin. Tüketimde tercihinizi hafif alkollü içkilerden yana kullanın. Özellikle açken alkol tüketmeyin.


Yorgunluk ve bitkinliğe karşı C vitamini tüketin
Yaz aylarında artan yorgunluk ve bitkinlik hissi, doğru besinler tüketilerek giderilebilir. Havadaki artan nem oranı ve aşırı sıcaklarla gelen isteksizlik ve uyku haline karşı antioksidanlardan zengin besinlerin tüketimi önerilir. Bağışıklık sistemini güçlendiren taze sebze ve meyve tüketimi enerji verir. Özellikle C vitamininden zengin yeşil biber, maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzeler; kivi, çilek, erik gibi meyveler; A vitamininden zengin yumurta, havuç, kayısı, yeşil yapraklı sebzeler; E vitamininden zengin kuru baklagiller, ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlar yorgunluk ve halsizlik şikayetlerinin önüne geçilmesinde yardımcı olacaktır.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER