02.12.2015

Karnınız patlayacak gibi mi?

Karın şişkinliği ve gaz neden oluyor? En çok hangi yiyecekler karın şişkinliğine sebep oluyor? Karın şişkinliğine ne iyi geliyor? Pudra.com araştırdı.

Karın şişkinliği ve gaz herkesin ortak sorunlarından. Özellikle ağır yemeklerden sonra ortaya çıkan karın şişkinliği bazen çok rahatsız edici olabiliyor. Karnımızı patlayacak gibi hissedebiliyoruz. Şişkinliğe yol açan birçok farklı yiyecek olduğu gibi, şişkinlik ve gaz stresten veya yeterince su içmemekten de kaynaklanabiliyor. Bazı sabahlar dümdüz bir karınla uyanıyorken bazen de sevdiğiniz pantolonun içine sığamıyor olabilirsiniz; ama üzülmeyin uzmanlar sürekli düz bir karınla gezmenin pek de normal olmadığını söylüyorlar. Ayrıca çoğumuz günde 12-25 kez gaz çıkartıyoruz. Bir şeyler yiyip içtikten sonra bunlar karnımızda bir yer kaplıyor ve illaki şişkinlik yaşıyoruz. Peki şişkinlik başka hangi sebeplerle oluyor? 

Karın şişkinliğine ne iyi gelir?
 

Karın şişkinliğinin sebepleri

Kabızlık
Tuvalete gittikten sonra rahatlıyorsanız ve şişkinliğiniz azalıyorsa büyük ihtimalle karnınız kabızlık sebebiyle şişmiş olabilir. Eğer böyle bir durum varsa düzenli olarak lifli gıdalarla beslenmeniz gerekiyor. Beyaz ekmek yerine bol tahıllı tam buğday ekmeği yiyebilirsiniz. Kabızlık gibi diğer sindirim problemlerinin bir sebebi de tuvalette yanlış şekilde oturmak. (Konuyla ilgili Kanıtladı: Tuvalette yanlış oturuyormuşuz!​ başlıklı haberimiz ilginizi çekebilir.)
 

Karbonhidratlı yiyecekler

Çok fazla karbonhidratlı yiyecek yediğinizde de karın şişkinliği ortaya çıkabilir. Bunun yerine karbonhidratları azaltabilir, şeker ve alkol tüketmek yerine meyve ve sebzelere ağırlık verebilirsiniz.
 

Stres

Stresli zamanlarda da karın şişliği ve karın ağrısı meydana gelebiliyor. Vücudumuz çok gergin ve stresli olduğunda beynimiz sindirim fonksiyonlarını engelleyebiliyor. Biraz rahatlamayı deneyebilirsiniz. (Anksiyete ve stresle doğal olarak başa çıkmak için Ruh sağlığına iyi gelen bitkiler​ ve bitki çaylarını deneyebilirsiniz.)
 

Çok hızlı yemek

Çok hızlı yediğinizde ve lokmaları yeterince çiğnemeden yuttuğunuzda vücudunuz besinleri işlemekte zorlanıyor ve bu da şişkinliğe yol açıyor. Küçük lokmalar halinde yemek hem karın şişkinliğini önlemek hem de sağlıklı beslenme için önemli.
 

Az su içmek

Her gün en az 6-8 bardak su içmek sağlığımız için çok gerekli. Susuz kalmak hem karın şişkinliğine hem de başka diğer sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Örneğin, çok fazla alkol veya kahve tükettiğinizde ve su içmediğinizde, vücudunuz var olan suyu kullanıyor ve sizi susuz bırakıyor. Bu da vücutta bir nevi su tutulmasına ve sonuç olarak karın şişkinliğine yol açıyor. Sağlığınız için bol bol su içmenin faydaları saymakla bitmiyor.

gaz ve karın şişkinliği 

En çok hangi yiyecekler karın şişkinliğine sebep oluyor?

Her yemekten sonra karnımız mutlaka biraz şişiyor ancak kıyafetlerinize sığamayacak, elle tutulur hale gelen bir şişkinliğiniz varsa, bazı yiyecekleri beslenmenizden çıkarmanız gerekebilir. En fazla gaz yapan ve karın şişkinliğine sebep olan yiyecekler şunlar:


Bakliyatlar

Özellikle yeşil mercimeğin bu konudaki ünvanı tartışmasız herkesçe biliniyor. Fasulye, mercimek, nohut türleri en çok gaz ve karın şişkinliğine sebep olan yiyecekler. Bu bakliyatlar bağırsaklarımıza ulaştığında protein açığa çıkıyor ve bağırsaktaki bakteriler bunları öğütürken gaz oluşuyor. Bu da karnınızdaki şişliği oluşturuyor. Bakliyatları daha kolay sindirilebilen pirinç veya kinoa ile tüketmek şişkinliği azaltmaya yardımcı olabilir.

Süt ve süt ürünleri

Süt içtikten veya süt ürünleri tükettikten sonra karnınızda şişkinlik ve gaz oluyorsa bunun sebebi laktoz intoleransı olabilir. Bunun yerine laktoz içermeyen İnek sütüne alternatif süt çeşitleri tüketmeyi deneyebilirsiniz.
 

Sodyumlu yiyecekler

Yüksek sodyumlu yiyecekler tüketmek vücudunuzda su tutulmasına bu da karın şişkinliğine sebep olabilir. Ancak sodyumu azaltmak demek sadece sofranızdan tuzluğu uzaklaştırmak anlamına gelmiyor. İşlenmiş her türlü gıda, paketli yiyecekler, hazır çorbalar, cipsler ve ekmekler sodyum içeriyor.
 

Lahana, brokoli ve kale

Lahana, brokoli ve kale gibi turpgillerden gelen sebzeler, bağırsakta zor sindirilen rafinoz adı verilen bir tür şeker içeriyor, bu da sindirim sırasında gaz oluşturuyor. Ancak bu oldukça faydalı yeşil sebzeleri beslenme programınızdan çıkarmanıza gerek yok çünkü bu sebzeler yüksek lif içerikleriyle aynı zamanda sindirim sisteminize fayda sağlıyor. Sadece yediğiniz miktarlara dikkat etmeniz yeterli.
 

Karın şişkinliği nasıl geçer?

Karın şişkinliğinden kurtulmak için öncelikle yukarıda saydığımız yiyecekleri beslenme programımızdan çıkarmak veya miktarlarını azaltmak gerekiyor. Karın şişkinliğini azaltmanın en etkili yöntemlerinden biri fiziksel aktivite. Her gün en az 30 dakika egzersiz yapmak karın şişkinliğini azaltmaya yardımcı oluyor. Özellikle karın şişkinliğine iyi gelen yiyecekler ise; salatalık, muz, kuşkonmaz, zencefil, papatya çayı ve en önemlisi probiyotik yiyecekler. Probiyotikler sağlıklı beslenmenin çok önemli bir ayağını oluşturuyor ve her gün tüketilmesi tavsiye ediliyor. (Her gün tüketmeniz gereken doğal probiyotikler başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.)


Konuyla ilgili diğer yazılarımız
Bel çevresi yağlarından kurtulmak için 5 egzersiz
Yan karın kaslarını şekillendirmek ve can simitlerinden kurtulmak Pudra.com'un egzersiz tavsiyeleriyle mümkün.

​Karın şişkinliği nasıl geçer?
Karın şişkinliği zaman zaman hepimizin sorunu olabiliyor. Diyetisyen ve Yaşam Koçu Gizem Şeber karın şişkinliğinin nedenlerini ve önleme yollarını anlatıyor.

​Glütensiz diyetler düşünüldüğü kadar yararlı mı?
Birçok ünlünün de tercihi glütensiz diyetler düşünüldüğü gibi sağlığa faydalı mı? Glütensiz beslenmenin artıları ve eksileri neler? Pudra.com araştırdı.

​Düz ve sıkı bir karın için 6 yoga hareketi
Hem ruhunuza hem de bedeninize esneklik kazandıran yoga, sıkı ve dik bir vücut için kadınların tercihi. Yaz mevsiminin kapıda olduğu şu günlerde yoga hareketleriyle düz ve sıkı karın kaslarına sahip olmanız mümkün.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER