Hürriyet Cumartesi 31.05.2012

Keneden korunma yolları

Havalar ısındı, keneden ölümler yine gündemde. Neredeyse "mevsim normalleri" arasında sayılacak kenelerle, dağda, kırda piknik yaparken, yürürken karşılaşabilirsiniz. İşte keneden korunma yolları...

Uzmanlar vücuda yapışan kenelerin öldürülmemesi, patlatılmaması uyarısında bulunuyor. Sigara basmak, kolonya ve gazyağı dökmek de diğer yanlış müdahaleler. En doğrusu kenenin yapıştığını gördüğünüzde kendiniz değil, bir sağlık kuruluşuna gidip çıkartırmanız.

Keneden korunma yolları

Keneler KKKA dışında başka hastalıkları da taşır. Kene tifüsleri, dönek humma, tularemi, bruselloz, salmonelloz, leptospiroz, veba, Lyme bunlardan bazıları. Dolayısıyla kişisel korunma önlemi almanız sizi tüm ihtimallere karşı korur. Bunun için:

* Kenenin etkin olduğu dönemlerde bol bulunabileceği alanlardan uzak durun.
* Riskli yerlerde vücudu tamamen örtecek giysiler, uzun çorap, bot, uzun pantolon giyin. Pantolonu çorabın ya da botların içine, tişörtün alt kısmını pantolonun içine sokun.
* Kenenin görülmesini kolaylaştırdığından açık renkli giysileri tercih edin.
* Kırsal alanlara gidildiğinde vücudun açıkta kalan kısımlarına böcek kovucu sürün. Hiç olmazsa birkaç saat vücuda yaklaşmalarını engeller.
* Dış elbiselere, yıkamaya da dayanıklı olan, etki süresi uzun kene öldürücü ilaçlar (insektisit) sürülmesi de etkili korunma yöntemlerinden.

Kırsal alandan eve dönüşte

* Özellikle kol altları, kulak çevresi, kemer bölgesi, diz arkaları, göbek deliği, saç, bacak arkalarını kontrol edin.
* Bene benzeyen küçük siyah noktasal siyahlıklar görürseniz hemen en yakın sağlık merkezine gidin. Çünkü kenenin ezilmeden ve kırılmadan bir pensle sağa sola oynatılarak çivi gibi çıkarılması gerekiyor. Kendiniz çıkarmaya çalışmayın.
* Kenenin üzerine asla alkol, sabun gibi kimyasallar sıkmayın veya sürmeyin. Kenenin hiç müdahale edilmeden vücuttan uzaklaştırılması gerekiyor.

Keneyle temas sonrası şu belirtilere dikkat:

Vücuduna kene yapışanlar 10 gün kadar ani başlayan ateş, baş ağrısı, yoğun halsizlik, bulantı ve kusma gibi şikâyetler yönünden kendilerini izlemeli. Belirti görüldüğünde en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalı. Bu arada, kene sokması sonucunda ağrı, yanma ve kaşıntı başlar. Sokulan yer şişebilir. Bazı durumlarda bulantı, kusma, yüzde şişme ve ateş olabildiği gibi bazen de herhangi bir belirtiye neden olmayabilir.

Hayvan severken de geçebilir

Keneler kan emerek beslendikleri için hemen hemen tüm yabani ve evcil hayvanlar (inek, koyun, köpek, kemiriciler, yerde beslenen kuşlar) üzerinde bulunabilir. Bunlardan insana geçebilir. Kenelerin bir kısmı köpek ve kediden gelir ve hastalık bulaştırmaz, ama çıkarılan kenelerin mutlaka bir veterinerde incelenmesi gerekir. Tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar, veterinerler, kasaplar, mezbaha çalışanları, sağlık personeli, kamp ve piknik yapanlar, askerler ve korunmasız olarak yeşil alanlarda bulunanlar risk altında. Çalılık ve yeşil, yüksek otlu alanlarda bulunan keneler beslenmek için doğrudan insanlara da geçip ısırabilir.

Mesue Erşan


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER