milliyet cadde 01.02.2011

Sağlık koçluğu nedir?

Kişilere tıbbi danışmanlık yapmak üzere kurulan merkezler büyük bir boşluğu dolduruyor. Kişinin kontrollerini, tahlillerini takip etmek, hatırlatmak ve bunların önemini net bir şekilde anlatıp yaptırmalarını temin etmek sağlık koçlarının en önemli görevleri.

Gün geçtikçe sağlığımızda önemi artan vitamin, mineraller ve diğer çok çeşitli besin takviyeleri gelişigüzel ve bilinçsizce kullanıldıkları için, hem bunlardan beklenen yararlar görülemedi, hem de bazı ilaçlarla etkileşimleri göz önüne alınmadan kullanıldıkları için yarardan çok zarara neden oldu. Bunlar her zaman gözle görülebilir zararlar olmasa da boş yere kıymetli zaman kaybı, yaşlanmanın hızlanması, vücudun yıpranması gibi etkiler sık sık kendilerinden bahsettirir oldu.

Sağlık koçluğu nedir?

Bu konu tüm dünyada o derece dikkat çekti ki son yıllarda yaş almanın etkilerini önleyip, sağlıklı ve uzun yıllar geçirilmesi için kişilere tıbbi danışmanlık yapmak üzere kurulan merkezler bu konuda büyük bir boşluğu doldurmaya başladı.

Modern tıbbın hizmeti

Bu merkezler ileri sağlık danışmanlığı hizmeti vermeye başladılar. Kişiye özel programlanan bu modern incelemeler sadece besin takviyeleri kullanmasıyla sınırlı kalmamakta, kişinin beslenmesinden günlük hayatına kadar tüm safhalarda verilen bir danışma halinde devam edip, sağlıklı ve dinç bir şekilde yılların ilerlemesini sağlamak için planlanmaktadır.

Bu programlanma yanında başka bir ihtiyacı da beraber getirdi. Bugün kişilerin aldıkları kendileri ile ilgili yoğun bilgileri birkaç ay sonra yeterince kullanmadıkları ve daha altı ay geçmeden çoğunu tamamen unuttukları sık rastlanılan bir durum haline geldi. Kişiler çoğu zaman sağlıklarıyla ilgili çeşitli doktorlarından aldıkları bilgileri birbirine karıştırmakta, kısa bir süre sonra da bu işlerin takibini yanlış yapmaya ve hatta hiç yapmamaya başlamaktalar. Yani kişilerin hem onların sağlığı ile ilgili tüm bilgileri bir araya toplayan, hem de bu bilgiler ışığında nelerin ne zaman yapılmasını kendilerine anlatan bir düzene ihtiyacı artık modern tıbbın en önemli hizmetlerinden biri oldu.

Böylece sağlıklı yaşam beraberinde bir sağlık danışmanlığı veya sağlık koçluğunu da getirmiş oldu. Kişilerin ellerindeki sağlık bilgilerini onlar için hazırlayıp, gerektiğinde anlayacakları ve takip edebilecekleri şekilde planlamanın yanı sıra sağlık koçları hem hastaların hem de diğer meslektaşlarının güvenilir bir dostu bir yardımcısı olmalılar. Hastalıklarında veya yaptırdıkları check-up gibi programlarda elde edilen bilgilerin ışığında kişilerin yaptıracakları kontrolleri, tahlilleri ve incelemeleri takip etmek, hatırlatmak ve her şeyden önemlisi de bunların önemini kişilere net bir şekilde anlatıp yaptırmalarını temin etmek sağlık koçlarının çok önemli görevlerinden biri.

Gelişmeleri doktorunuzla paylaşın

Kişiler çoğunlukla bu yaptırdıkları kontroller, incelemeler normalse bunları doktorlarına bildirmiyorlar ve o doktorla işleri bitti sanıyorlar. Halbuki pek çok tıbbi prosedür devamlılık gerektirir, mesela kolesterol normale düştü diye ilaç kesilirse, kısa sürede tekrar yükselir. Bugün kişiler de artık sağlıklarından doktorları kadar sorumludurlar. Modern tıp artık doktorlarla kişilerin el ele sağlıklarını yürütecekleri bir duruma geldi. Sağlık danışmanı veya sağlık koçu doktorunuz olmayabilir, ama sizin yapabilecekleriniz de var. En azından doktorlarınızın önerilerini ciddi bir şekilde dinleyip, not almak ve sağlık durumunuzdaki gelişmeleri iyi veya kötü doktorunuzla zaman geçirmeden paylaşmak, gerekli aralıklarla da sağlık kontrollerinizi ihmal etmemek bunların başında geliyor.


Dr. Hasan İnsel, Milliyet Cadde


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER