20.10.2017

Vücutta iyot eksikliği nelere yol açar

Sağlık sorunlarını tetikleyen iyot yetersizliği, ciddi problemlere yol açabiliyor. Tuz tüketirken dikkat etmeniz gerekenler Pudra.com'da.

İyot ihtiyacı kişinin yaşına, cinsiyetine, hamilelik ya da emzirme dönemi gibi diğer faktörlere göre değişiklik gösterir. Ton balığı, mezgit, soğuk su ve deniz balıkları olmak üzere iyot yönünden yeterli topraklarda yetişen hayvansal ve bitkisel kaynaklı besinlerle vücudumuz için gerekli olan iyot ihtiyacı karşılanabilir.

Vücutta iyot eksikliği nelere yol açar
 
Vücudunuzun iyot ihtiyacını karşılamak için, haftada 2 kez balık, yumurta, et ve süt ürünleri, koyu yeşil yapraklı sebzeleri yeterli miktarda yemelisiniz. Tüm bunlara ek olarak, sofrada kullandığınız tuzun mutlaka iyotlu tuzlardan seçilmesi gereklidir.
 
sİyotun yokluğu birden fazla hastalığa neden olur. Tiroit bezinin büyümesine, çeşitli derecelerde yetersiz tiroit hormonu üretimine ve hipotiroide neden olabilir. Yaşanan iyot eksikliği hipotiroide yol açtıktan sonra halsizlik, cilt kuruluğu, saç dökülmesi, ciltte kalınlaşma, kabızlık, soğuğa tahammülsüzlük, adet düzensizlikleri, saç ve tırnaklarda kırılma, kilo artışı, unutkanlık, konsantrasyon güçlüğü, depresyon, duygu durumunda dalgalanmalar, kalp ve akciğer yetersizliği gibi geniş bir şikayet yelpazesi ile kendini gösterebiliyor.
 
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünya nüfusunun %54’ü iyot yetersizliğine bağlı hastalıklardan etkileniyor. Ülkemizde de iyot yetersizliğine bağlı olarak gelişen guatr önemli bir sağlık problemi.
 
Fazla tuza da dikkat!
Yemeklerinizde kullandığınız tuzu, iyotlu olarak tercih etseniz bile tek kaynak olarak iyotlu tuz kullanırsanız aşırı miktarda tüketmiş olursunuz. Bu da başka sağlık sorunlarına davetiye çıkarır. Hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları, beyin, böbrek ve göz sorunlarının artmasına neden olur. Bu nedenle sadece iyotlu tuz kullanmak yerine, bu minerali balık, deniz ürünleri ve sebzeler yoluyla almak en doğru çözüm olacaktır.
 
  • İyotlu tuz ışık, ısı ve nemden etkilendiği için ışık geçirmeyen renkli ve kapaklı bir kapta, kuru ortamda saklanmalıdır.
  • Dikkatli tüketmeniz gereken yiyecekler: Lahana, karnabahar, brüksel lahanası, şalgam, turp gibi bazı sebzelerde doğal olarak bulunan ve guatrojen denilen bileşikler, tiroit bezine iyot taşınmasını engelleyebilmektedir. Bu nedenle, iyot yetersizliği tanısı aldıysanız bu sebzelerin tüketimini sınırlandırmanız gerekir.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER