ebru aydin dr
@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz.

Yaşlanma önlenemez ama sağlıklı yaşlanmak mümkün!

Türkiye’nin ilk İntegratif Tıp Uzmanı ve aynı zamanda Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olan Op. Dr. Ebru Aydın, kişiyi “beden, akıl ve ruh” açısından bir bütün olarak ele alan integratif tıbbı anlatıyor.

Bir zamanların moda deyimi olan “anti-aging”, yani “yaşlanma karşıtı”, yerini “sağlıklı yaşlanma”ya bıraktı.

Yaşlanma önlenemez ama sağlıklı yaşlanmak mümkün!

Batı tıbbı bilgilerini, kanıta dayalı tamamlayıcı tıp bilgileri ile birleştirerek hastalıkların tedavisi için reçeteler yazan integratif tıp uzmanları, kişiyi “beden, akıl ve ruh” açısından bir bütün olarak ele alıyor. Bu da hem sağlığa hem de yaşlanmaya yeni bir bakış açısı getiriyor. Türkiye’nin ilk İntegratif Tıp Uzmanı ve aynı zamanda Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olan Op. Dr. Ebru Aydın, sağlıklı olmak, integratif tip kavramı ve sağlıklı yaşlanmak üzerine sorularımızı cevapladı.


Sağlık ve iyilik halinin devamlılığı için en önemli yollar neler?


Dünya Sağlık Örgütü, sağlığı eskiden hastalıksızlık hali olarak tanımlıyordu. Ancak günümüzdeki sağlık tanımı, yalnızca hastalıksızlık hali değil; kişinin akıl, beden ve sosyal tam iyilik halidir. Sağlık ve iyilik halinin devamlılığı ise denge içinde yaşamamıza bağlı. Yani sağlığınız; yediklerinizle, içtiklerinizle, uykunuzla ve stresle başa çıkma şeklinizle ilişkili. Bu, yiyecek ve çevresel toksik maddelerden kaçınmanın yanında, toksik düşünce ve davranışlardan uzaklaşmayı da içeriyor.

İntegratif sağlık tanımı tam olarak neyi ifade ediyor?


Türkiye için yeni bir bilim olan integratif tıp, kişiyi beden, akıl ve ruh açısından bir bütün olarak ele alır. İntegratif tıp uzmanları, Batı tıbbı eğitimi almış hekimlerdir. Eğitim aldığım Arizona Üniversitesi İntegratif Tıp Bölümü, 1994’ten beri hekim yetiştiriyor. Tüm dünyada bu eğitimi almış yaklaşık 1000 integratif tıp uzmanıyız. Bizler sağlığa giden yolda Batı tıbbı uygulamalarının yanında bilimsel olarak kanıta dayalı tamamlayıcı tıp uygulamalarını da hastalarımıza reçete ederiz. Antiinflamatuar beslenme, uyku bilimi, stres yönetimi, vitamin takviyeleri, bitkisel terapiler reçete ettiğimiz ilave yöntemlerden sadece birkaçı.

'Anti-aging' kavramı yerine 'healty aging'den bahsedilmeye başlandı. 'Healty aging' nedir?


Yaşlanma karşıtı anlamına gelen “anti-aging”, terim olarak doğru bir tanımlama değil ve modası geçmiş çok eski bir tanımlama. Çünkü yaşlanma önlenemez ve maddenin doğasında var. “Healthy aging”, yani sağlıklı yaşlanma terimini kullanmak çok daha doğru ve güncel.

Hedeflenen; sağlıklı, kaliteli ve yaşlılıkla birlikte gelen hastalıklardan (Alzheimer, kalp ve damar hastalıkları ya da kanser gibi) uzak bir yaşam olmalı. Ne kadar uzun ve kaliteli bir hayat süreceğiniz ise yüzde 20 genlerinize bağlıyken, yüzde 80 yaşam tarzı seçimlerinize bağlı. Yani sağlık kaderinizi seçimlerinizle siz yaratıyorsunuz.

Peki bir integratif tıp uzmanı olarak detoksu nasıl tanımlıyorsunuz?


Vücudun kendi içinde oluşan veya çevresel olarak maruz kaldığı toksinlerden kendini temizlemesi detoks olarak adlandırılır. Detoksun ilk kuralı, vücudun maruz kaldığı çevresel toksinlerden uzaklaştırılması. Çünkü bu çevresel toksinler vücudun kendini iyileştirme mekanizmalarını bloke eder. Bunun yanı sıra vücuda destek olacak sıvı tüketiminin ve terlemenin artırılması (sauna ve buhar odaları) ile karaciğerin detoksunu ve yenilenmesini uyaracak bitkisel uygulamalar ve toksinlerden arındırılmış özel bir beslenme programı, önerilerimiz arasında. Bunlara ek olarak düşünce detoksu için de bazı tekniklerin uygulanması şart. Ancak Türkiye’de detoks denildiğinde yalnızca sıvı diyetleri ve kolemalar anlaşılıyor. Yeni yüzyılda yine değişmesi gereken bir bilgi.

Anne ve çocuklara önerileriniz neler?


Akdeniz’in iyileştirici coğrafyasında konumlanmış, zengin topraklarımızda yetişen sebze ve meyvelerden geliştirilmiş tipik Akdeniz mutfağı köklerine sahip şanslı bir ülkeyiz aslında. Uzun ve sağlıklı bir ömürle ilişkilendirilmiş yegane beslenme şeklidir Akdeniz diyeti. Ancak her iki kadından birinin kalp hastalıkları nedeniyle yaşamını yitirdiği, her 10 çocuktan birinin obezite tanısı aldığı bir yüzyılda yaşıyoruz. Burada en büyük görev annelere, hatta anne adaylarına düşüyor.

Hamilelikteki sağlıklı yaşam seçimleri ile anne adayları, çocuklarının, hatta torunlarının gelecekteki sağlığını belirleyebiliyorlar. "Epigenetik" bilimi dediğimiz sihirli bir değnek yani anne adaylarının eline verilen. Bu şansı çok iyi kullanmaları gerektiğini düşünüyorum.

Op. Dr. Ebru Aydın
Integratif Tıp ve Kadın Hastalıkları & Doğum Uzmanı
Dcakademi.com


 
POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER