Obezite geni nasıl kilo almaya neden oluyor?

Obezite geni taşıyanlar doyurucu bir yemekten kısa süre sonra yeniden açlık hissetmeye başlıyorlar. Op. Dr. Ebru Aydın, bu açlığın nasıl yatıştırılabileceğini açıklıyor.

Toplumda her 6 kişiden 1'inde rastlanan obezite geni (FTO) obesite riskini yüzde 70 artırıyor. Ancak şimdiye kadar keşfedilemeyen yönü nasıl obesiteye neden olduğuydu. İngiltere’de yapılan ve yeni yayımlanan bir çalışma işte bu soruyu cevapladı.

Obezite geni nasıl kilo almaya neden oluyor?

Çalışmaya göre obezite geni taşıyan kişilerin kanında açlık hormonu "GHRELİN" düzeyleri daha yüksek saptandı. Bunun anlamı, bu kişiler doyurucu bir yemekten kısa süre sonra yeniden açlık hissetmeye başlıyorlar, düşük kalorili seçeneklere göre yüksek kalorili yemekleri daha çok tercih ediyorlar.

YORUMUM: Bu çalışmanın sonuçlarını göz önünde bulundurarak obezite salgınına karşı bilimi silah olarak kullanabileceğiz. Ghrelin hormonunun, dolayısıyla açlığın yürümek, koşmak, bisiklete binmek gibi egzersizlerle azaldığını biliyoruz. Protein içeren yiyecekler de aynı etkiyi gösteriyor. Araştırmacılar ayrıca Ghrelin hormonunu azaltan yeni ilaçlar üzerinde çalışıyorlar. Tüm bu yaklaşımları obezite riskli FTO gen mutasyonu taşıdığı genetik testlerle saptanan kişilere özel olarak önerebileceğiz.

Op. Dr. Ebru Aydın
İntegratif Tıp & Kadın Hast ve Doğum Uzmanı
Dcakademi.com


 
POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER