27.12.2018

Kalbiniz yeni yıl coşkusuna yenik düşmesin

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Özlem Esen, Pudra.com okuyucuları için yeni yılda sağlıklı yaşamayı hayat felsefesi yapmanın ipuçlarını verdi.

İZLE: KALP DAMAR SAĞLIĞI İÇİN BESLENME👇 
Doyumsuz kutlama sahnelerine sahip yılbaşı gecesi sonrasında kalbinizin ne kadar hasar alacağının farkında mısınız? Yılbaşı gecesi için hazırlanan gösterişli sofralar, başta kalp rahatsızlıkları olmak üzere obezite ve beraberinde 50’yi aşkın hastalığa davetiye çıkarıyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Özlem Esen, yeni yılda sağlıklı yaşamayı hayat felsefesi yapmak için ipuçları veriyor.

Yeni yılda kalp sağlığını koruma yolları
 
Tüm yılın stresini atacağımız ve yeni yılı umutla karşılayacağımız o gün geldi çattı. Neşenin, sevincin ve umudun en yükselişte olduğu o gün, her şeyi geride bırakıp doyumsuz bir eğlenceye kucak açıyoruz. Neredeyse günün ilk saatlerinde başlayan kutlamalar, ertesi günün sabah ışıklarına kadar devam ediyor ve bu süre boyunca da sürekli bir şeyler yiyip içiyoruz.

Özellikle et, tatlı, hamur işleri, cips, kuruyemiş, meze ve alkol tüketiminin artması sorunları daha da artırıyor. Peki kalbimizle barışık, daha sağlıklı bir yıl geçirmek için neler yapmalıyız? Bu sorunun cevabını Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Özlem Esen, şu şekilde açıklıyor: 

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Özlem Esen“Yeni yıl, yeni başlangıçlar da demek. Yıl boyunca uygulayacağınız sağlıklı yaşam takvimleriyle kalbinizin sağlığı için ufak ve kararlı adımlar atabilirsiniz.

Kış aylarında fiziksel aktivitenin kısıtlanması ve havaların soğuması ile bazal metabolizma hızımızın yavaşlaması, kurban bayramı, aşure ayı ve yılbaşı kutlamalarının yakın tarihlere denk gelmesi, kilo aldıran zaman dilimleridir. Yılın ilk günü seçeceğimiz beslenme şekli de maalesef birçok hastalığa davetiye çıkarıyor.

Yeni yılın ilk dakikalarından başlayarak, ne yediğinizi bilip sağlıklı hesaplar yaparak istediğinizi yiyebilir, sporunuzu düzenli yapmaya özen gösterip sigara, alkol gibi zararlı alışkanlıklarınızı bırakarak tüm bir yıl hastalıklara karşı savaş açabilir, yılbaşı sürecinde aldığınız fazlalıklardan kısa zamanda kurtulabilir, sağlıklı bir kalbe sahip olabilirsiniz.
 
Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Özlem Esen, yeni yılda kalp sağlığınızı korumanız için birkaç ipucu veriyor:
 
Yeni yılda kalp sağlığınızı koruma ipuçları

-35-45 yaş arası genç ölümlerin birinci nedeni olan sigarayı ve yılbaşı gecesi tüketmeyi planladığınız zararlı içecekleri bir an önce bırakın.

- Kalbinizi tasarruflu kullanın. Unutmayın ki, kalbinizin de belirli bir atma sayısı var ve bu sayı, kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir. Özellikle yoğun alkol alınan kutlamaların arkasından "atriyal fibrilasyon" dediğimiz ritim bozuklukları ortaya çıkmaktadır. Bu duruma ‘tatil kalbi’ sendromu adı verilmektedir. Kalp atışlarında ani hızlanma ve düzensizlik olması halinde doktora başvurmakta gecikmeyin.

-“Hızlı yaşa genç öl”, deyim değil, gerçektir. Yılbaşı gecesi diye eğlenceyi abartmayın. Ne kadar hızlı yaşarsanız, kalp atışınız da o kadar hızlanır ve kalbinizin ömründen harcamış olursunuz.

- Özellikle yeni yıl, bayram, özel gün gibi zamanlarda paketlenmiş, hazır gıdalarda bulunan tuza dikkat etmek gerekli. Bu tür gıdaların kısa süreler içinde tüketilmesi tansiyon yüksekliğine neden olur. Gazlı içecek veya soda yerine su içmeyi ihmal etmeyini.

-İlaç kullanan kişilerin seyahate giderken yanlarına yeterli miktarda ilaç almayı unutmaması önemli.

-Düzenli ve kontrollü spor ömrü uzatır. Bunu unutmayın! 2019 yılının ilk sabahına hafif bir yürüyüşle başlayın. Haftanın en az 3 günü 45 dakika tempolu yürümek yeterlidir.

-Kalbinizi hazırlıksız yakalatacak aktivitelerden kaçının. Düzenli egzersiz, kalp krizi riskini yüzde 50 azaltır.

İlgili haberlerimiz:

​Farklı bir hediye önerisi: FitChef'ten kişiye özel beslenme
Diyet yemek servisi markası FitChef ile yılbaşında sevdiklerinize gramajı ve içeriği kişiye özel olarak hazırlanan menülerden birini gönderebilirsiniz.

​Kalp sağlığını tehdit eden üç tehlike
mısır şurubu şerbeti, hazır yiyecekler suni tatlandırıcı deposu ve yiyeceklerdeki tuzun kalp sağlığını ciddi şekilde etkilediğini biliyor muydunuz? Bu yazıyı mutlaka okuyun!

​Sağlıklı kalp için 10 beslenme önerisi
Yanlış beslenme alışkanlıkları, kalp ve damar hastalıklarının en önemli tetikleyicilerinden. Siz iyisi mi, "Bana bir şey olmaz" demeden önce Dr. Tamer Bakalım'ın önerilerine göz atın.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER