@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 14.08.2015

Pilates gurusu Rael Isacowitz ile özel röportaj

Dünyanın ünlü pilates gurularından Rael Isacowitz ile pilates ve 2016 fitness trendleri hakkında merak ettiklerimizi konuştuk.

Dünyanın en önemli pilates gurusu, "hocaların hocası" olarak bilinen Rael Isacowitz, 16 Ağustos günü gerçekleşecek pilates workshop'u ve Basi Systems Pilates ekipmanları markasının tanıtımı için İstanbul’a geldi. Bir pilates metoduna göre geliştirilen ilk ekipman olması nedeniyle dünyada bir ilk olan Basi Systems’ın tanıtımını Rael Isacowitz bizzat yaptı. Pudra.com olarak Rael Isacowitz’le pilatesin mucizeleri ve 2016 fitness trendleri hakkında bir röportaj yaptık. 



Pilates gurusu Rael Isacowitz ile özel röportaj

Pudra.com: İstanbul’da yaptığınız bu workshop'ların ana amacı nedir?

Rael Isacowitz: Ben İstanbul’a iki farklı program yapmak için geldim. Bunlardan ilki pilates profesyonellerinin katıldığı mentorluk programı. Pilates eğitmenlerini bir sonraki seviyeye doğru eğitiyorum böylece yeni nesillere pilatesi doğru aktaracak iyi öğretmenler yetiştirmeyi amaçlıyorum. Ben 60 yaşındayım, benim öğretmenlerim artık aramızda değil. O yüzden tek isteğim sonraki nesillerin pilatesi iyi özümsemesi. Diğeri yani workshop programları ise pilatesle ilgilenen insanlara genel bir bilgi vermek, pilatesin tadını almaları amacını taşıyor. İnsanlara kısa zamanda mümkün olduğunca egzersiz göstermek ve pilatese yönlenmelerini sağlamak istiyorum. 16 Ağustos Pazar günü yapacağım workshop'ta matlı pilates yapacağız ve 100 kişiden fazla katılımcı olacağını düşünüyorum. Ve tabii ki burada olmamın en büyük sebeplerinden biri Basi Pilates Systems ekipmanlarını tanıtmak.
 

Sizce matlı pilates mi yoksa aletli pilates mi daha etkili?

Birinin diğerinden daha iyi olduğunu söyleyemem. Bence ikisi de bir sistemin parçaları. Nasıl ki yogada olduğu gibi hem selamlamaları hem de asana'ları yani duruşları bilmeniz gerekiyor, pilateste de ikisine de ihtiyaç var.

Matlı pilates bana göre bir cevher. Çok değerli ve çok önemli çünkü matlı pilates her şeyin temeli, gerçekten pilatesin ne olduğunu gösteriyor. Matlı pilates benim imzam gibi çünkü ben benzersiz bir şekilde öğrencilerime aktarıyorum. Matlı pilates biraz gergin ve zorlayıcı olabiliyor ve çok titizlikle yapılması gerekiyor. Aletli pilatesteki ekipman ise matla yapılan hareketlerin birer tamamlayıcısı gibi. Bence pilates yapan herkes ve her pilates eğitmeni mat ile başlamalı. Bana bir soru gelmişti: "Pilatese ayıracak az bütçem var ve bu bütçe ya haftada 3 gün matlı pilatese ya da 1 gün aletli pilatese yetiyor. Sizce ne yapmalıyım?" Bu durumda ben o kişiye haftada 3 gün matlı pilatese gitmesini önerdim çünkü bu size devamlılık sağlar. Aletli pilates birçok hareketi yapmanıza yardımcı olur ancak matlı pilatesin gücü azımsanamaz. Bazı insanlar matlı pilatesin daha kolay olduğunu sanıyorlar ancak yanılıyorlar. Eğer çok sıkı bir matlı pilates çalışması yaparsanız oldukça zorlayıcıdır.


Dünyada kaç ülkede bu eğitimleri yapıyorsunuz?

Firmamız Basi Systems dünya çapında 30 ülkede yer alıyor. Çok fazla seyahat ediyorum ancak bu ülkelerden henüz 25 tanesine gitme şansı yakalayabildim. Pilates bazı ülkelerde çok çabuk gelişti. Fakat birçok yerde görüyorum, sadece iki kere derse katılan kişiler pilatesi öğrendiğini söyleyip, pilates eğitmenliğine soyunuyorlar. Böylece faydalı bir eğitim veremiyorlar. Burada bizlere düşen pilatesin gelişebilmesi için kaliteli pilates eğitmenlerinin yetişmesine öncülük etmek. Nasıl ki medikal bir işle uğraşanlar yıllarca okullara gidiyorlar, pilates için de bu iki günde öğrenilen bir şey olmamalı.
 

Türkiye’de pilatese olan ilgi sizce nasıl?

Türkiye, pilates bilincine sahip ülkelerden biri. Burada harika eğitmenler var. Örneğin bugün burada birlikte olduğumuz Pilates Eğitmeni Cengizhan Üçgün, çok çalışkan ve başarılı bir insan. Türkiye çok güzel bir yer ve buraya geldiğim için çok memnunum.

rael pilates istanbul workshop



Siz pilatesi nasıl tanımlıyorsunuz? Size göre pilatesin bir felsefesi var mı?

Bana göre pilates, tamamen sağlıklı olma amacıyla yapılan zihin, beden ve kondisyonun bir harmanı. Beden ve ruhu birbirine bağlayan bir egzersiz disiplini. Ve pilatesin amacı daha iyi bir hayat yaratmak. Pilates her gün yaptığım her şeyi olumlu yönde etkiliyor.
 

Pilates vücudumuzu nasıl değiştiriyor?

Benim pilatesi tanımlarken söylediğim cümlelerden biri de, pilates doğa kanunlarıyla iç içe bir disiplin. Doğadaki en büyük kanun yer çekimi. Vücudumuz iyi, sağlıklı ve hizada olduğunda yer çekimiyle bir ahenk yakalarız. Eğer bu ahengi yakalayamazsak yani vücudumuz iyi ve hizalı olmazsa, yer çekimi vücudumuzda stres yaratır. Kaslarımızda ve eklemlerimizde baskı oluşur. Vücudumuzu hizada tutmaya yarayan pilatestir. İskeletimizi hizalar ve duruşumuzu düzeltir. Beynimize bağlı kas ve sinir sistemimiz pilates sayesinde daha ağrısız olur. Pilates sadece kasları çalıştırır dersek çok basite indirgemiş oluruz. Pilates tüm vücudumuzu etkileyen inanılmaz bir sistem.


Pilates özellikle kadınlara yönelik bir egzersizmiş gibi algılanıyor ancak tıpkı sizin gibi pilates yapan erkekler de var. Sizce pilatesin bir cinsiyeti var mı? Kimler pilates yapabilir?

Bence pilatesin bir cinsiyeti kesinlikle yok. İsteyen herkes pilates yapabilir. Her yaştan kadın, erkek ve çocuk pilates yapabilir. Ve ben çok yaşlı kimselerle de çalışıyorum. Ayrıca pilates bir erkek tarafından icat edildi (Joseph Pilates). Ve pilates icat edilirken aslında kadınlara yönelik olsun diye değil erkeklerin yararlanması amacındaydı. Joseph Pilates’ın eski video görüntülerinde pilatesi erkeklere öğrettiği görülüyor. Daha sonra kadınlara da bu egzersizleri öğretti ve yıllar içerisinde pilatesi daha çok kadınlar sahiplendi. Ve bizler de şimdi erkekleri tekrar pilatese geri çekmeye çalışıyoruz. Benim öğretmenim bir kadındı ve o bana pilatese maskülenliği geri getirmemiz gerektiğini söylüyordu. Ben de buna inanıyorum, erkek enerjisine ihtiyacımız var.
 

Sizce 2016 fitness trendleri neler olacak?

Pilatesi bir trend olarak görmüyorum çünkü trend değişken bir şeydir. Fakat benim son yıllarda tüm dünyada gördüğüm kadarıyla, vücuda sertlik uygulanan bir fitness anlayışı trend haline gelmiş durumda. 70’lerde ve 80’lerde fitness anlayışı daha farklıydı, vücuda sertlik uygulanan atlamalar, zıplamalar, Jane Fonda dönemleri... Daha sonra yoga, pilates, Tai Chi gibi disiplinlerle daha bütüncül anlayışa dayalı bir döneme girdik. Baktığınız zaman pilates yaparken de vücudunuzu zorlayabilirsiniz ama öyle bir dönemdeyiz ki sürekli sert ve iddialı egzersizler ön planda. Sanki askere gitmişsiniz gibi, insanlar sürekli vücutlarını zorluyorlar. Bence bu kadar sert olmak bir takım problemlere yol açabilir. Sürekli kas sisteminizi ve eklemlerinizi baskılıyorsunuz. En önemlisi de insanlar egzersizlerin sonuçlarını çok çabuk görmek istiyorlar. Hemen bir sonuç elde etmeye odaklılar. Yakın gelecekteki yeni fitness trendlerinin de bu yönde ilerleyeceğini düşünüyorum. Yoga ve pilates bir süre biraz daha geri planda kalacak ve yine zorlayıcı egzersizler moda olacak.


Konuyla ilgili diğer yazılarımız

Pilates nedir, nasıl yapılır?
Pilates’le ilgili birçok sorunun yanıtı, örnek dvd ve kitap önerileri ile burada!

5 pilates miti
Hekim ve pilates master eğitmeni Burcu Aydın, danışanlarının ve öğrencilerinin sık sorduğu sorulardan yola çıkarak Pudra.com okuyucuları için 5 pilates mitini yazıyor.

Ofiste yapabilececeğiniz 5 pilates egzersizi
Ofiste saatlerce bilgisayar başında oturmaktan, sırtımızda ağrılar, bacaklarda uyuşma sorunlarımız başladı. Aslında ofiste yapabileceğiniz o kadar çok egzersiz var ki, önemli olan günde sadece 5-10 dakikanızı ayırmak.

Kişiliğinize uygun spor hangisi?
Yaptığımız sporları kişiliğimize göre seçmek hem devamlılığı hem de maksimum seviyede keyif almamızı sağlıyor.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER