22.08.2023

Koronavirüs Eris varyantının 3 özelliği

Dünya Sağlık Örgütü, Covid-19’un yeni varyantı Eris (EG.5) için uyarılara devam ediyor. İşte Eris varyantı ile ilgili bilinmesi gereken 3 özellik.

Dünya Sağlık Örgütü, Covid-19’un yeni varyantı Eris (EG.5) için uyarılara devam ediyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Celal Yücel Batmacı, Eris varyantı ile ilgili bilinmesi gereken 3 özelliği açıkladı.

Koronavirüs Eris varyantının 3 özelliği

2019’un son aylarında ortaya çıkan Covid-19, kısa süre içerisinde küresel bir pandemiye dönüşmüştü. Bugünlerde kademeli olarak sona eren koronavirüs salgınının, “Eris” adında yeni bir varyantı ortaya çıktı. Dünya Sağlık Örgütü Eris (EG.5) varyantının şuana kadar 51 ülkeye yayılmış olduğuna dikkat çekti ve ülkeleri önlemler konusunda uyardı. Türkiye’de resmi kayıtlara göre henüz bir vaka tespit edilmedi.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Celal Yücel Batmacı, Covid-19 Eris varyantı ile ilgili bilinmesi gereken 3 özelliği sıraladı.

COVID EG.5 CORONAVIRUS VARYANTI NEDİR?

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Celal Yücel Batmacı: Dünyada en sık gözlenen coronavirus variantı olan Omicron’un bir alt varyantı olup görülme sıklığı tüm dünyada artıyor. Eris varyantı Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Güney Kore ve Japonya dahil 51 ülkede tespit edilmiş durumda. ABD’de Hastalık kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) verilerine göre ülke çapında görülen covid vakalarının en büyük oranını eris varyantı oluşturuyor.

ERİS VARYANTI DAHA MI AĞIR GEÇİYOR?

CYB: Dünya Sağlık Örgüt (DSÖ)’nün 9 Ağustos’ta yayınladığı rapora göre dolaşımda yer alan diğer varyantlara göre insan sağlığı için daha tehlikeli ve ağır seyrettiğini gösteren bir kanıt bulunmuyor.

ERİS VARYANTININ TEŞHİS YÖNTEMİ NEDİR?

CYB: Covid-19 için en önemli teşhis yöntemi PCR testidir. Eris’te de diğer Covid-19 varyantları gibi PCR testi ile kolayca tanı konulabiliyor.

ERİS VARYANTININ BELİRTİLERİ

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan açıklamaya göre, EG.5 (Eris) omicron varyantından türediği düşünülen covid-19’un mutasyona uğramış son varyantı. Varyantın belirtileri şu şekilde sıralanıyor:
 
  • Boğaz ağrısı
  • Balgamlı ve balgamsız öksürük
  • Burun tıkanıklığı ya da burun akıntısı
  • Baş ağrısı
  • Ses kısıklığı
  • Titreme veya ateş
  • Kas, eklem veya vücut ağrıları
  • Değişen koku alma duyusu
  • Yorgunluk, halsizlik veya tükenmişlik
  • Enfeksiyonun ilerlemesine bağlı olarak nefes darlığı
  • İshal

19 Temmuz 2023 tarihinde izlenen varyantlar listesinde 5. sırada yer alan yeni varyant, ilk olarak Şubat 2023'te tespit edildi.

Belirtileri arasında boğaz ağrısı, öksürük, burun akıntısı, baş ağrısı, yorgunluk ve tat-koku hassasiyeti bulunan eris varyantı aslında omicron varyantı belirtileriyle benzerlik gösteriyor.

Hali hazırda endişe edilecek bir durum olmadığı vurgulansa da ülke ülke yayılım gösteren eris varyantı için tedbirler alınmaya başlandı.

ERİS VARYANTI TÜRKİYE'DE GÖRÜLDÜ MÜ?

Dünya üzerinde bulaş hızının arttığı ve yayılım göstermeye başlayan eris varyantı için resmi makamlardan yapılan açıklamalara göre henüz Eris varyantının ülkemizde görülmediği belirtildi.

BU HABERLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

GÜNDEMDEKİ TARTIŞMA: Covid aşısı uzun dönemde hasta mı ediyor?
Kalp ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay'ın yaptığı son açıklama "Covid aşısı uzun dönemde hasta mı ediyor?" sorusunu tekrar gündeme taşıdı.

DÜNYA BUNU KONUŞUYOR: İngiltere'de yedi bebeği öldürmekle suçlanan Lucy Letby
İngiltere'de yedi bebeği öldürmekle suçlanan Hemşire Lucy Letby, ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Letby'ye erken tahliye hükümleri uygulanmayacak.

Kanser hastaları için koronavirüse karşı 5 önlem
Kanser hastaları koronavirüse karşı çevreden izole olmak ve dengeli beslenmenin yanı sıra hijyen kurallarına da her zamankinden çok daha fazla dikkat etmeliler.

Gizli tehlike: Hepatit... Hepatitli olup farkında olmayabilirsiniz!
Dünyada yaklaşık 2 milyar kişinin, yani her 3 kişiden birinin Hepatit B, 185 milyondan fazla kişinin ise Hepatit C ile enfekte olduğu tahmin ediliyor.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER