16.01.2019

Cilde ve sağlığa dost faydalı bitkiler

Şifalı bitkileri bir de bizden dinleyin. Hangi bitki ne işe yarar, hangi cilt ve sağlık sorunlarında hangisinden yararlanılabilir, sizler için sıraladık.

Doğa insan için bir nimet. Her derdimizin çaresini onda buluyoruz. Biz de bu nedenle hangi bitki, ne işe yarıyor, dünyadaki en faydalı bitkiler hangileri, Pudra.com okuyucuları için sıraladık. 

Cilde ve sağlığa dost faydalı bitkiler

Aloe vera: Halk arasında güneş yanıklarında ve cilt lekelerindeki iyileştirici etkisi ile tanınan aloe vera, sadece yanık değil, cilt iyileştirici özelliği ile pek çok kürde de bolca kullanılıyor. Cildi nemlendiriyor, tazeliyor. Yeşil yapraklı aloe vera bitkisinin bir diğer özelliği ise, yapraklarının içindeki jel kıvamındaki sıvının ciltteki acıyı azaltma etkisi. Yanık tedavilerinde kullanılmasının en önemli nedenlerinden biri de bu. 

Bu haber ilginizi çekebilir: Aloe vera bitkisinin 4 faydası ve uygulama yöntemleri
Aloe vera, vücut için tam bir mucize! Yaraları iyileştiriyor, cildi nemlendiriyor, hatta yanık için bile kullanılabiliyor. İşte Aloe Veralı cilt bakımı!

Kızılcık: Özellikle kızılcık suyu şeklinde kullanılan kızılcık, boşaltım sorunlarını çözmeye yardımcı oluyor. C vitamini bakımından da son derece zengin. Bakteriyel enfeksiyonların tedavisine faydası olan kızılcığın içindeki asitler aynı zamanda tümör ve böbrek taşı oluşumunu da engelliyor. 

Ekinezya: Kökeni Kuzey Amerika'dan gelen, özellikle çay formunda kullanılan kır çiçeği ekinezya, özellikle grip gibi salgın hastalıkların olduğu dönemlerde, kışın tercih ediliyor. Ekinezyanın bir diğer özelliği ise yaraları iyileştirmesi. Bağışıklık sistemini güçlendiren ekinezya, özellikle boğaz ağrısı, göğüste tıkanıklık gibi durumlarda kullanılabiliyor. Ancak belirli karaciğer enzimlerini baskılama özelliği nedeniyle bağışıklık sistemi rahatsızlıkları nedeniyle düzenli ilaç kullanan kişilerin, ekinezya tüketmeden önce doktorlarına danışması gerekiyor. Doğum kontrol haplarıyla beraber alınması da önerilmiyor. 

Ihlamur: Ateş düşürücü etkisi vardır. Ihlamur, çay formu ile kullanıldığında gribe nezleye ve bu hastalıklara bağlı öksürüklere iyi gelir. Migren ve sinüzit kaynaklı baş ağrılarını hafifletir. Rahatlatıcı etkisi sayesinde kaygı ve stresi azaltır. Panik atak tedavisinde de kullanılır. İshal dönemlerinde kan basıncının düşmesine yardımcı olur. Damar sertliği ve karaciğer sorunlarında yararları görülmüştür. 

Siyah yılan kökü: Özellikle menopoz dönemindeki kadınlar için çok faydalıdır. Sinirlerin gevşemesine yardımcı olur. Aynı zamanda âdet döneminde oluşan ağrı ve kramplara da iyi gelir. 

Anadolu ya da sığla: Günlük bitkisi olarak da bilinen sığla, ishal ve solunum yolu enfeksiyonlarına iyi gelir. Aynı zamanda bel ağrılarında, damla hastalığında, kas yangısı sorunlarında veya obezite gibi hastalıkların tedavisinde sığla bitkisinden faydalanılır.

Papatya: Özellikle çay formunda tüketilen papatya, sakinleştirici etkisi ile bilinir. Bunların dışında bağırsak sorunlarına iyi gelir. Uyumakta zorluk çeken kişilerin uykuya dalmasına da yardımcı olur. 

Rezene: Mide spazmı ve kasılmaları önler. Safra üretimine yardımcı olur. Anne sütünü artırdığı bilinir. Rezene, gaz sorunlarında da faydalıdır. Öksürük önler. İştah açıcı etkisi ile kilo alamama sorunu olanlar rahatlıkla kullanılabilir. Rahim kasılmalarında rahatlatıcı bir etkisi vardır. Ancak kanında pıhtılaşma sorunu olanların sorun devam ettiği sürece rezene tüketmemesi gerekir. Çünkü kanamaların artmasına yol açabilir. Regl dönemini tetikleyebileceği etkilerinden dolayı özellikle düşük tehlikesi olan hamileliklerde veya hamileliğin ilk aylarında kullanılması önerilmez. 

Hayıt ağacı
 
Hayıt ağacı

Âdet dönemi düzenleyici etkisi ile bilinen hayıt ağacı, hormonların düzenli salgılanmasına da yardımcı olur. Düzenli kullanımında fayda veren bir bitki olsa da özellikle hamilelik döneminde kullanılmaması gerekir. 

Lavanta: Sakinletirici ve uykuya geçişi kolaylaştırıcı etkisi sayesinde özellikle esansiyel yağ olarak akşam saatlerinde kullanılabilir. Migren ağrılarına iyi gelen lavanta, bağışıklık sistemini de güçlendirir. Depresyona iyi gelen lavantanın bir diğer özelliği ise ağız kokusunu gidermesidir. 

Adaçayı: Kan şekerini düşürmeye, zararlı toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Strese iyi gelen adaçayı, karaciğeri de temizler. Safra kesesinin çalışmasına yardımcı olmasının yanı sıra, özellikle boğaz ağrılarında da faydalıdır. 

Yeşil çay: Kansere karşı koruyucu olan ve içeriğindeki kafein nedeniyle enerji veren yeşil çay, aynı zamanda diş çürümelerini önlemeye de yardımcı olur. Kalp sağlığı için faydalı olan yeşil çay, metabolizmayı hızlandırma özelliği ile perhiz döneminde kullanılabilir. Güçlü bir antioksidan olan yeşil çay aynı zamanda bağışıklığı da güçlendirir. 

Kahve: Yoğun tüketimi, içindeki kafein nedeniyle uyku sorunlarına yol açabilir ancak soğuk algınlığına ve astıma iyi gelir. Dayanıklılığı artırır. Akşam üstünden sonra tüketimi halinde uykuya dalmakta zorluk yaşayacağınızdan sabah saatlerinde tüketilmesi önerilir. 

Çuha çiçeği yağı: Romatoid artrid etkilerini azaltmak için kullanılan çuha çiçeği yağı, kolesterolü düşürmek için de faydalıdır. Özellikle solunum yolu ve sindirim sistemi şikayetlerinde kullanılabilir.

Gümüş düğme (koyun gözü): Papatyaya çok benzeyen ve halk arasında koyun gözü olarak da bilinen gümüş düğme, özellikle çok yoğun ağrılarda veya migren şikayetlerinde kullanılır. Yüksek ateşi düşürme ve acıyı azaltma etkileri vardır. Aynı zamanda vücutta bir iltihap varsa, bunları kurutma etkisi ile de bilinir. 

Sarımsak: Vücut direncini artırır, soğuk algınlığına iyi gelir. Sarımsağın bağışıklık güçlendirici etkisi nedeniyle kanser hastalarının da tüketmesi önerilir. 

Keten tohumu: Omega 3 ve 9'un yanı sıra protein, lif, magnezyum ve çinko gibi pek çok mineral bakımından zengindir. 

İlgili haberlerimiz: 

Şifalı bitki çayları
A'dan Z'ye çayını içerek şifa bulabileceğimiz tüm bitkiler, bu bitki çaylarının faydaları pudra.com'da...


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER