@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 21.01.2017

Plastik kullanımını azaltan doğal çözümler

Doğada çözünmesi 1000 yılı bulabilen plastik ürünleri hayatımızdan çıkarabilmemiz mümkün mü? İşte daha çevreci ve sağlıklı bir yaşam için önerilerimiz…

Hem doğaya hem de sağlığa olan zararlı etkileri bilinmesine rağmen plastik günümüzde hala en çok kullanılan materyallerden biri. Hayatımıza kattığı büyük kolaylıkların yanında büyük bir kaynak israfını ve doğa yıkımını getiriyor. Sadece okyanuslarda yüzen 270.000 ton plastik atık bulunuyor. Bunların doğada yok olması yüzyıllar sürüyor ve plastikler çözünürken birçok zehirli kimyasalları suya ve doğal hayata bırakarak içinde yaşadığımız dünya ve bizler için büyük tehdit oluşturuyor.

Plastik kullanımını azaltan doğal çözümler

Plastik, günlük hayatımızda o kadar yer etmiş ki kullanmamanın imkansız olduğunu düşündüğünüzü biliyoruz. Oysa çözümü uzaklarda aramamak lazım. Eskilerin bulduğu doğal ve pratik çözümlerden ilham alarak plastiği hayatınızdan çıkarmanız ve plastik tüketimini minimuma indirmeniz mümkün. İşte daha çevreci ve sağlıklı bir yaşama kavuşmak için önerdiğimiz faydalı çözümler...
 

Musluk suyu için

Yaygın oluşu ve yarattığı kullanım kolaylığı bakımından çoğu kişi plastik şişeleri tercih ediyor. Ama bu şişelerin yalnızca %20 kadarı geri dönüştürülüyor. Atık madde ve çevre kirliliğinde büyük pay sahibi olan pet şişelerden musluk suyunu kullanarak uzak durmanız mümkün. Eğer musluk suyunun tadını beğenmiyor ya da hijyenik açıdan şüpheli buluyorsanız su arıtma filtrelerini deneyebilirsiniz. Yolda veya seyahat ederken yanınızda rahatça su taşımak için matara kullanabilirsiniz.


Doğal tekstil malzemelerine ağırlık verin

Sentetik liflerden yapılan kıyafetler daha az kırışıyor, daha az bakım gerektiriyor ve daha uygun fiyata mal oluyor. Ama sağlığınıza zarar veriyor ve doğada çözülme özelliğinin bulunmamasından dolayı çevre kirliliğine sebep oluyor. Polyester, acrylic, nylon, acetate, spandex gibi liflerden elde edilen sentetik kumaşlar yerine pamuk ve keten gibi doğal malzemelere ağırlık verin. Bambu, rayon, modal ve tencel gibi çevre dostu sentetik kumaşları da tercih edebilirsiniz.


Bakım ürünlerinizi kendiniz yapın

Birçok güzellik ürünü plastik ambalajlar içerisinde satılıyor. Bu da hem vücudunuzu hem de çevreyi zararlı kimyasallara maruz bırakıyor. Bakım ürünlerinizi kendiniz yaparak doğal çözümler yaratmak sizin elinizde! Makyaj temizleyici yerine hindistan cevizi yağı, nemlendirici yerine jojoba yağı, peeling yerine çekilmiş kahve, şampuan yerine zeytinyağı sabunu, saç maskesi yerine sirke kullanabilirsiniz. Ev yapımı bakım ürünlerinizi cam kaplarda saklayarak plastik malzemelerden uzak durmak çok kolay.

plastik kullanımını azaltmaya yarayan çözümler




















Doğal temizlik malzemelerine yönelin

Temizlik malzemelerinizde daha doğal ürünlere yönelerek evinizin hijyenini sağlamanız mümkün. Hemen her yüzeyi dezenfekte etmeyi başaran sirke, limon ve karbonat kullanarak doğal ev temizlik malzemelerinizi kendiniz de yapabilirsiniz. Evde yapabileceğiniz 5 temizlik malzemesi yazımız size yardımcı olabilir.


Meyve ve sebzelerinizi saklamak için kumaş bezleri tercih edin

Gıdaların tazeliğini korumak için plastik kaplara ihtiyacınız yok! Meyve ve sebzelerinizi temiz bir kumaş havlu veya beze sardıktan sonra buzdolabınızın en serin köşesine yerleştirerek raf ömrünü uzatmanız mümkün.


Konserve gıdadan kaçının

Her mevsim istediğiniz yiyeceğe erişim imkanı sağlayan konservelerin mutfağınıza misafir olduğundan eminiz. Ama teneke kutuların herhangi bir plastik malzemeden daha tercih edilebilir olduğu yanılgısına düşmemek gerekiyor. Kutuların paslanmasını önlemek amacıyla kullanılan BPA (Bisfenol A) gibi kimyasalların hormon sistemine zarar verdiği biliniyor. Bunun yerine cam kavanozları tercih edebilir, konservenizi kendiniz yapabilirsiniz. Fasulye gibi yiyecekleri bir gece önceden suda bekletip ertesi gün düdüklü tencerede pişirerek zamandan tasarruf edebilirsiniz.


Çevreci mutfak eşyalarını tercih edin

Plastik çatal-kaşık, tabak gibi mutfak eşyaları taşıma kolaylığı ve sağlamlığı yüzünden sıkça tercih ediliyor. Ama hem çevreye, hem de sağlığınıza olan etkileri sağladığı kolaylıktan çok daha büyük. Bambu ya da paslanmaz çelik gibi kullanışlı ve çevre dostu mutfak eşyalarına yönelin.


Markete kendi alışveriş çantanızı götürün

Her alışveriş yaptığınızda kullandığınız plastik poşetlerin sebep olduğu atık miktarı sandığınızdan çok daha fazla. Doğada 1000 yıla kadar çözünmediğini hesaba katarsak kullan-at naylon poşetlerin çevre kirliliğine büyük bir payı bulunuyor. Her alışverişe çıktığınızda yanınızda kumaş çantanızı götürerek poşet israfını engellemeniz çok kolay!

plastik kullanımını azaltmaya yarayan çözümler






İçeceğinizde pipet kullanmayın

Gazlı içeceklerinizi tüketirken teneke kutulardan uzak duruyor olabilirsiniz. Fakat kullan-at pipetlerin doğada çözülmesi en az diğer plastik malzemeler kadar zor. Gerekmediği sürece içeceğinizde pipet kullanmayarak veya metal-cam gibi malzemelerden oluşan kendi pipetinizi yanınızda taşıyarak israfın önüne geçebilirsiniz.


Kağıt peçete yerine kumaş havlu kullanın

Elinizi silerken ya da temizlik yaparken tek kullanımlık kağıt peçeteleri tercih etmek yerine eski usullerden yardım almaya ne dersiniz? Kumaş peçete gibi sofistike bir seçim yapabilir, tekrar kullanılabilir havlu ve bezlerle evinizin hijyenini sağlayabilirsiniz.


Elektronik cihazlarınızı geri dönüştürmeyi unutmayın

Elektronik cihazlar söz konusuysa plastik kullanımından kaçınmak imkansız olabiliyor. Bunun yerine cihazlarınızı bağışlayarak tekrar kullanımını sağlayabilir ya da dönüştürebilirsiniz. Çevrenizde bulunan elektronik atık geri dönüşüm noktalarını araştırarak kaynak israfını önlemeniz mümkün.


Konuyla ilgili diğer yazılarımız
Nasıl daha ekolojik yaşarsınız?
Çöplerimizi azaltma yolumuz çöplerimizi geri döndürmektir. Evde geri dönüşüm yolları Pudra.com'da.

Yükselen trend: Sıfır çöplü yaşam
Sıfır çöp ürettiğimiz yaşam mümkün mü? Bu sorudan yola çıkan 24 yaşında genç bir kadın hem inanılmazı başardı hem de işinin patronu oldu.

Yemek israfını önlemek için neler yapmalıyız?
Mutfakta yemek yaparken bazen farkında olmadan yiyecekleri israf edebiliyoruz. Uygulayabileceğimiz basit önlemlerle bu gıda israfını önlemeniz mümkün.

Hayvanlarda deney yapmayan makyaj markaları
Makyaj yapmayı seviyoruz ama güzelliğimiz uğruna hayvan dostlarımızın acı çekmesini istemeyiz. İşte hayvanlarda deney yapmayan marka araştırmamız.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER