saba yazar
@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz.

Bugünlerde duyduklarınızın farkında mısınız?

Duyduğumuz kelimelere odaklanalım, farkındalığımızın ışığıyla buradaki karanlık köşeleri aydınlatalım.

Bugün sizleri duyduğumuz kelimelerin, cümlelerin farkındalığına davet etmek istiyorum.

Bugünlerde duyduklarınızın farkında mısınız?

Daha önce pek çok kez dile getirdim ve getirmeye de devam edeceğim: “Düşüncelerimiz ve kelimelerimizle deneyimlerimizi yaratmaktayız.” O sebeple sizlere pek çok kez "düşünceleriniz farkına varın, hep olumlu düşünün pozitife odaklanın" demiştim.

Ağzınızdan çıkanlar yaratmak istedikleriniz olsun. Bunu yaparken de her zaman dileklerinizin, evrenin ve bütünün hayrına olacaksa gerçekleşmesine niyet edin demiştim. (Konuşurken yaratırım adlı yazımı okuyabilirsiniz.)

Peki ya duyduklarımız? Duyduklarınızın farkında mısınız? Bugünkü yazımda duyduğumuz kelimelere odaklanalım, farkındalığımızın ışığıyla buradaki karanlık köşeleri aydınlatalım istiyorum.

Bu konuya özel bir kelime ile girmek istiyorum; “manipülasyon”. Belki duydunuz, belki bilmiyorsunuz. Ama eğer bu yazıyı okuyorsanız bilin ki farkında olarak ya da olmayarak o sizin hayatınızın bir parçası olmuş.

Gelin derinleşelim: Manipülasyon nedir?

Manipülasyon sözlük anlamıyla, insanları kendi bilgileri dışında veya istemedikleri halde etkileme veya yönlendirme işlemine denilmektedir. Manipülasyon, çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. En belirgin alanlarından biri borsadır. Bu örnek üzerinden anlamaya çalışalım.

Borsada manipülasyon ne anlama gelir ve niye kullanılır?
Borsada yapılan manipülasyon, olmayan bir şeyi varmış gibi göstererek yanlış haberler ve söylentilerle gerçek olmayan işlemlerle rant elde etmeye çalışmaktır. Bir şeyler sanki gerçekten olmuş veya olacakmış gibi ifade edilerek, insanların bu konuyla ilgili düşüncelerini değiştirmelerini hedefler. Bir bilgiyi farklı şekillere sokarak, yeni gerçekler yaratır.

Borsa dışında manipülasyonun aktif kullanım alanlarından biri de siyasettir. Siyasi olarak belli bir gücü elinde tutanlar, konuşmalarıyla topluma, belli kitlelere hitap eden insanların sık kullandığı bu silah hem çok masum gözükür hem bir o kadar tehlikelidir.
Siyasette yapılan manipülasyon tehlikelidir.

Tehlikelidir, çünkü manipülasyon bizim dengemizi bozar. Manipüle eden kişi, olanı olduğu gibi kabul etmez, olanı olması istediği gibi kendi bakış açısıyla değiştirir. Kimin için? Kendi menfaatleri için. Bize hizmet eden bir düzeni kendi menfaatleri için bozar ve yeni bir düzen kurmayı amaçlar. Bu yeni düzeni de kendine, benliğine hizmet edecek hale getirir.

Manipülatör veya bir diğer adıyla manipülasyoncu kimdir?

Yalan, yanlış, yanıltıcı, mesnetsiz bilgi veren, haber yayan, yorum yapan ya da açıklamakla yükümlü oldukları bilgileri açıklamayan, manipülasyon yapan kişilere manipülatör denir.

Siyasi manipülasyon aslında psikolojik manipülasyonla aynıdır. İnsanları kendi bilgileri dışında veya istemedikleri halde etkileme veya yönlendirme anlamına gelir. Bu etkileme ve yönlendirme sonucu insanlar davranış değişikliği ya da kanaat değişikliği gösterebilirler.

Siyasi düzende belli sorumlulukları taşıyan kişiler aslında verdikleri kararlarla toplumu etkileme gücüne sahiptirler. Onların da sınavları bu güç karşısında nefs'lerini terbiye edip edemeyecekleridir.

Öyleyse bu güce maruz kalan bizlerin yapması gereken nedir?
Duyduklarımıza filtre koymaktır. Bu da farkındalıkla olur. Ne duyduğumuzu ve bunun karşısında nasıl bir inanç oluşturduğumuzu fark etmektir. Bu kadar basit.

Tıpkı her türlü gıdanın sunulduğu bir açık büfeden, sağlıklı ve ölçülü miktarları tabağımıza almak ve ihtiyacımız kadarını tüketmek gibi düşünebiliriz.

Duyduklarınızı farkındalık filtrenizden geçirmeniz, 'ben' seslerine kulak asmayarak 'biz' bilinciyle hareket etmeniz dileğiyle...

Sevgiyle yazdım.

Saba Deniz
Yaşam ve Nefes Koçu


 
POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER