selen serdaroglu profil foto2
@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz.

Facebook çöpçatanlık sitesi mi oluyor?

Facebook'un patronu Zuckerberg, Facebook'un çöpçatanlık özeliği için "Bu özellik geçici değil, gerçek ve uzun ömürlü ilişkileri hayata geçirecek" diyor.

Kuruluşundan bu yana sadece tanıdıklarınızı eklemenizi öneren, tanımadığınız insanlara gönderdiğiniz arkadaşlık talebinin fazla olduğunu fark ederse hesapta engellemeler bile yapan, sahte hesapları tek tek kapatan ve anonim olmaya izin vermeyen Facebook, çöpçatanlık işine giriyor. 

Facebook çöpçatan sitesi mi oluyor?

Facebook da İstanbul.net, Happn, Tinder gibi uygulamalar gibi "dating" işine gireceğini açıkladı. Buna göre, Facebook kullanıcıları, bu özellik aracılığıyla mevcut profilleriyle bağlantılı bir çöpçatan profili yaratabilecek ve bu profil kullanıcının arkadaşları tarafından görülemeyecek. Daha sonra Facebook algoritması kullanıcıya olası eş tavsiyelerinde bulunmaya başlayacak. Yeni özellik, Facebook'un tüm hizmetlerinde olduğu gibi ücretsiz olacak.

Facebook'un dating işinde anonim kalmak mümkün olmayacak...

Ancak unutmamak gerekiyor ki, Facebook; istanbul.net, OkCupid gibi uygulamalardan farklı olarak bu uygulamasında anonim kalmaya izin vermeyecek. Bu da eminiz ki, sahte hesapları tek tek kapatan ve anonim olmaya izin vermeyen Facebook'un kullanıcılarında çeşitli soru işaretlerine yol açacaktır. 

Aslında bakarsanız bir web-mobil sitesinde mesajlaşma uygulaması varsa, orada her zaman çöpçatanlık söz konusu. Kullanıcıların masum bir şekilde ikinci el ürünlerini satmaya çalıştığı bir e-ticaret sitesinde dahi karşı cinsten amacını aşan bir mesaj almanız mümkün. Bu sebeple "sadece arkadaşlık" işi yaptığını iddia eden Facebook aslında uzun zamandır aynı zamanda bir dating sitesi... Tıpkı Instagram, Twitter ve diğer sosyal medya uygulamaları gibi... Çünkü tüm bu sosyal medya araçlarının; Tinder, Happn, OkCupid ya da İstanbul.net gibi dating uygulama ve web sitelerinden tek farkı, özellikleri arasında "dating, arkadaşlık" yazısı eklememiş olmaları :) Oysa ki işin içinde insan varsa, ilişkiler de her zaman onun tam ortasında duruyor.

Facebook, dating işinde de tekel olma yolunda...

Facebook uzun zamandır pek çok konuda tekel olmuş durumda. Geniş kullanıcı ağı, ellerinde bulunan milyonlarca insana ait data, Facebook'u arkadaşlık işi konusunda son derece ileri bir seviyeye taşıyor. Zaten asıl şaşırtıcı olan bir ülkenin siyasetini belirleyebilecek kadar fazla veriye sahip olan bir sitenin bu işe daha önce bulaşmamış olması... Zuckerberg her ne kadar çöpçatanlık özelliğini sıfırdan inşa ettiklerini, kullanıcıların kişisel bilgilerinin tamamen güvende olacağını da taahhüt etse de, kazın ayağı muhtemelen öyle olmayacak...

2016 ABD seçimleri Facebook ile manipüle edildi

Konuyu bilmeyenler için hemen açıklayalım: Dijital güvenlik şirketi UpGuard, Facebook - Cambridge Analytica skandalında bahsi geçen 50 milyon kullanıcıya ait verilerin 2016 ABD Seçimleri’ni manipüle etmek için nasıl kullanıldığını açıkladı. Söz konusu veri araçlarının çeşitli Cumhuriyetçi kampanyaları desteklemek için kullanıldığı belirtildi.

Facebook'un yapay zekası sayemizde daha da gelişiyor...

Bir diğer yandan, Facebook aynı zamanda yapay zeka ile de yakından ilişkili. Buna göre Facebook, 2012'in ikinci çeyreğinde satın aldığı Instagram'dan da büyük destek görüyor. Zira, Instagram satın alması ile 3,5 milyar Instagram fotoğrafıyla beslediği yapay zekasının fotoğraflardaki nesneleri daha iyi algılamasını ve kategorize etmesini sağladı. Facebook’un teknolojiden sorumlu tepe yöneticisi Mike Schroepfer, yapay zekanın bu fotoğrafları tanımlamada ImageNet bilgisayar görüşü testinde en yüksek sonuçları elde etmeyi başardığını söyledi.

Şimdi gelelim işin diğer boyutuna: Facebook bizi bizden daha iyi tanıyor!

Sizinle yeni bir haberi değil, 2015 yılında yapılmış bir araştırmanın sonuçlarının haberini paylaşalım: Dünyanın en prestijli üniversitelerinden Cambridge‘in araştırmacılarına göre Facebook kullanıcısının "like" yani beğeni tercihlerine göre kişilik analizi yapılabiliyor. Bu analiz sizi akrabalarınızdan, ailenizden ve hatta eşinizden daha iyi tanımlıyor.

Facebook’ta beğendiğiniz paylaşımlara göre sizin kişilik analizinizi çıkarmak mümkün

Araştırmalara göre yazılıma giren 70 beğeni kullanıcının karakterini en yakın arkadaşından daha iyi ortaya çıkarabiliyor. 150 beğenide anne, baba veya çocuktan daha iyi karakter analizi yapılabiliyor. Eğer yazılıma 300 beğeni girdiyse o zaman eşinizden bile daha iyi bir karakter analizi alabiliyorsunuz. Tüm bunlar ne anlama geliyor, kısaca özetleyelim:
 
  • Facebook gerçek siyasi görüşümüzü biliyor.
  • Facebook kimseye söylemesek bile kime oy vereceğimizi biliyor.
  • Facebook (eğer yasak bir ilişki söz konusu değilse) kimden hoşlandığımızı da anlayabiliyor.
  • Facebook belki bizim bile farkında olmadığımız cinsel eğilimlerimizi analiz edebiliyor.

Tüm bunların ışığında elimizde şu kalıyor: Siyasi eğiliminizin farkında olan, seçimin gündem olduğu dönemlerde bizi manipüle edebilen Facebook, ilişkiler alanına girerse ne olur?

Ancak bir güzel haber var: Facebook tüm bu bilgiler ışığında bize en uygun adayı da çıkarmakta da son derece başarılı olabilir. 

Zuckerberg, Facebook'un bu özelliği için "geçici ilişkileri değil, gerçek ve uzun ömürlü ilişkileri hayata geçirecek" diyor. Anonim olma fırsatı vermese de, gerçekten bizi bizden daha iyi tanıyan Facebook'a belki bu fırsat verilebilir... Kimbilir, belki de Facebook sayesinde hayatımızın aşkını buluruz?

Yazan: Selen Serdaroğlu


 
POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER