29.07.2020

Kırmızı et nasıl tüketilmeli?

Pek çok diyetisyenin eti mutlaka haşlanmış sebze ile veya salata ile tüketin demesinin önemli bir nedeni var. İşte et tüketirken dikkat etmeniz gerekenler.

İZLE: SEBZE YEMEKLERİNE UYGUN ETLER👇 
Doğru tüketilmezse, etin faydası kadar zararı da var. C, E gibi vitaminler yönünden fakir olan kırmızı etin, içeriğindeki demirden faydalanmanın yolu, etleri sebzelerle pişirmek veya etin yanında C vitamininden zengin sebze, salata veya taze sıkılmış meyve suyu ile tüketmek... Diyetisyen Esra İncekara'dan et tüketirken bilmeniz gerekenler...  

Kırmızı et nasıl tüketilmeli?

Etleri pişirirken dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz:
 
  • Etlerin pişirilmesinde fırın, haşlama ya da ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır. Çok yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli "kanserojen maddelerin" oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemelidir.
 
  • Etler, C ve E vitaminini içermezler. Bu nedenle etlerin mutlaka sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında C vitamininden zengin sebze/salata/ taze sıkılmış meyve sularının tüketilmesi oldukça önemlidir. Bu yöntem hem besin çeşitliliğini sağlar hem de sebzelerde bulunan C vitamini, demirin emilimini arttırır.
 
  • Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemelidir. Özellikle kuyruk yağı kullanılmasından kaçınılmalı, sakatatlar tercih edilmemelidir.
 
  • Etler ızgarada pişirilirken, etle ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak ve "kömürleşme" sağlamayacak şekilde ayarlanmalı. Yüksek ateş yüzeydeki proteinleri birdenbire katılaştırır ve ısı etin iç kısmına ulaşamaz. Etlerin iç sıcaklığı en az 75 ºC olmalıdır. Çok yüksek ısı, etin dış yüzeyinin yanmasına ve su kaybının fazla olmasına yol açarak besin öğesi kaybını artırır.

Kurban bayramı gibi dönemlerde et nasıl saklanmalı?

Yeni kesilmiş et sıcak havalarda çok daha kolay bozulabilir. Bu nedenle Kırmızı et nasıl tüketilmeli?kurban etini saklarken dikkat etmemiz gerekenleri şöyle sıraladı:
 
  • Etler büyük parçalar şeklinde değil kıyma, kuşbaşı gibi küçük parçalara ayrılıp, tek pişirimlik miktarlara bölünüp, buzdolabı poşetlerine koyularak, buzdolaplarının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır.
  • Buzlukta -2 santigrat derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda ise -18 santigrat derecede daha uzun süre etler saklanabilmektedir.
  • Pişirmek için buzluktan çıkartılan etler, yine buzdolabının alt raflarına indirilerek çözdürülmeli, çözdürülen et hemen pişirilmeli, tekrar dondurulmamalıdır.

İlgili haberlerimiz: 

Kurban eti tüketirken bilmeniz gerekenler
Kurban bayramında mide ve kronik rahatsızlığı olanlar kurban etini tüketmeden önce birkaç gün dinlendirmeli. İşte kurban eti tüketirken dikkat edilecekler.

​Kurban bayramında beslenme önerileri
9 günlük bir tatile dönüşen kurban bayramında bol çeşitli sofralar kurulacak. Ancak sıcak yaz günlerinde beslenmeye çok dikkat etmek gerekiyor.

​Eti sağlıklı tüketme yolları
"Her gün mutlaka protein değeri yüksek olan yiyeceklerden tüketilmelidir" diyen Dr. Ayça Kaya, et tüketirken dikkat edilmesi gerekenleri Pudra.com okuyucuları için anlatıyor.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER