14.12.2017

Yılbaşı sofrasında beslenme hatalarına dikkat!

Diyetisyen Gülşen Kadri, keyifli ve sağlıklı bir yılbaşı sofrasının nasıl olması gerektiğine dair önerilerde bulundu.

31 Aralık gecesi yeni bir yılı karşılarken özenle hazırlanan sofralar çoğu zaman ertesi güne uykusuzluk, halsizlik ve mide sorunları gibi bir takım rahatsızlıklara yerini bırakıyor. Sağlıklı bir yılbaşı menüsü hazırlarken dikkat edilmesi gerekenlere bakacak olursak:

Yılbaşı sofrasında beslenme hatalarına dikkat!
 
  1. En ideal başlangıç: Çorba
Her zaman yemeklerimizin baş tacı olan çorbalar yılbaşı sofralarında da yerini almalı. Soğuk bir yılbaşı gününde, keyifli bir yemekten önce çorba ile hem midenizi hem de ruhunuzu yılbaşı gecesine hazırlayabilirsiniz.

Çorba tercih ederken de etli, yağlı, ağır olanlar yerine sebze çorbası gibi hafif olanları tercih etmelisiniz.

Kışın çorba içmenin 6 yararı
Kışın gelmesiyle birlikte soğuk havalar kendini hissettirmeye başladı. Sağlıklı Yaşam Uzmanı Canan Aksoy, içinizi ısıtacak çorbaların 6 yararını sıraladı.
corba
  1. Hindi sevmeyenlere balık ya da beyaz et
Yılbaşı sofralarının vazgeçilmezi hindi, tercihe göre farklı şekillerde hazırlanabilir. Hindi, fırında ve zeytinyağı ile tatlandırılmış olarak tercih edilirse gayet lezzetli ve sağlıklı olacaktır. Hindiyi tercih etmeyenler balık ya da beyaz et seçeneklerini kullanabilirler.

Kış sebzelerinden hazırlanabilecek salatalar sofralarda mutlaka yer almalı. Kışın bol miktarda bulunan lahana, havuç, brokoli, semizotu, karnabahar gibi sebzeler tercihe göre çiğ, haşlanmış ya da fırınlanmış olarak servis edilebilir. Hazırlayacağınız bu salatalar tokluk hissi sağlayacak ve rahatsızlık yaratmayacaktır.
hindi
  1. Kuruyemiş ve meyve
Yılbaşı gecesinin vazgeçilmezlerinden biri de kuruyemişlerdir. Yemekten 1 ya da 1,5 saat sonra televizyon izlerken ya da misafirlerinizle sohbet ederken maksimum bir avuç içi kadar karışık olarak tüketebilirsiniz.

Ceviz, badem, fındık, kabak çekirdeği gibi kuruyemişler tercih edilebileceği gibi ay çekirdeği, soslu kuruyemişler gibi kalorisi yüksek besinlerden kaçınmalısınız. Mevsim meyvelerinden tercihe göre bir porsiyon tüketebilirsiniz.
fındık
  1. Porsiyon miktarına dikkat
Her zaman olduğu gibi yılbaşı sofralarında da dikkat edilmesi gereken, porsiyon miktarıdır. Bu noktada dengeyi korumak ve ölçülü miktarlarda besinleri tüketmek çok önemli.

Az yemek konusunda nasıl başarılı olunur?
Büyük porsiyon seçme, başka bir işe konsantre olma, görsellik… Tüm bunlar daha fazla yemenize neden olabilir. Peki nasıl daha az yemeyi başarırsınız? Yanıt, Pudra.com’un bu yazısında saklı…
yemek_porsiyon
 
  1. Olmasa daha iyi olur yiyecekler
Tabi ki sofraların olmazsa olmazları olduğu gibi olmasa daha iyi denilen yiyecekleri de var. Pirinç pilavı, makarna, kızartmalar, kavurmalar mümkün olduğunca yılbaşı sofralarından uzak tutulmalı. Tatlı seçiminde ağır ve şerbetli tatlılar yerine meyveli ya da sütlü tatlıları tercih edebilirsiniz.

Ayrıca ev yapımı, içerisindeki şeker ve yağ miktarı belli olan şerbetli tatlılar da küçük porsiyonlarda tüketilebilir.
makarna 
2018'e pişmanlıklarla uyanmamak için tüm yıl olduğu gibi yılbaşında da dengeli ve sağlıklı beslenin, kararlılığınızdan ödün vermeyin...

İlgili yazılarımız:

Yılbaşı ağacını sofranıza taşıyın
Sofranıza farklılık katmak için kolayca yapabileceğiniz yemeklerden pratik yılbaşı ağacı figürleri Pudra.com'da.

Yılbaşında nasıl beslenmeliyiz?
Yılbaşı sofralarının vazgeçilmez tatlarından keyif alabilmek ve yeni yılın ilk günü mide sorunlarıyla boğuşmamak için yılbaşı gününe nasıl başlamalı ve gün boyunca nasıl beslenmeliyiz? Yeni yılın ilk gününe sağlıkla uyanmak için öneriler Pudra.com’da...

Yılbaşı yemeğinden önce bilmeniz gerekenler
Yılbaşı gecesi kestaneli iç pilavı ve hindi etini rahatça yiyebilmek için gündüz neler tüketmeli? Yılbaşı ertesi hazımsızlık ve şişkinlik yaşamamak için nelere dikkat etmeli? İşte, sağlıklı yılbaşı yemeğine dair püf noktaları...


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER