@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 14.04.2015

Düşük karbonhidratlı diyetler kilo verdirir mi?

Düşük karbonhidratlı diyetler sağlıklı ve kalıcı kilo vermenizi sağlıyor mu? Cevapları pudra.com’da…

Bikini vücuduna ulaşmak için tüm kadınlar başlangıç düdüğünü duymuşçasına diyet ve spor programlarına, sabah koşularına start verdi. Son günlerde o kadar çok diyet adı duyuyoruz ki, hepimizin kafası karışık. Düşük karbonhidratlı diyetler de adını sıkça duyduğumuz diyet türlerinden biri. Düşük karbonhidrarlı diyetler tahıl ve bazı meyvelerde bulunan karbonhidrat alımını kısıtlıypr ve protein ağırlıklı beslenmeye yönlendiriyor. Birden fazla karbonhidrat diyeti var ve her diyette farklı oranlarda ve türlerde karbonhidrat alımına izin ya da kısıtlama getiriliyor. Mayo Clinic Beslenme ve Diyet Uzmanları, düşük karbonhidrat diyetlerinin çalışma prensiplerini anlattı.

Düşük karbonhidratlı diyetler kilo verdirir mi?

Düşük karbonhidrat diyetlerinin amacı nedir?
Karbonhidrat diyetleri genellikle kilo vermek amacıyla uygulanıyor. Bazı düşük karbonhidrat diyetlerinin kilo verdirmenin yanı sıra şeker hastalığı ve metabolizma problemlerini azaltmak gibi faydaları da var.

Neden düşük karbonhidrat diyeti yapmalısınız?
Bu diyetleri yapmayı tercih etmeniz için şu sebepleri sıralayabiliriz:
  • Karbonhidratı kısıtlayarak kilo vermek
  • Yemek alışkanlıklarınızı değiştirmek
  • Düşük karbonhidrat diyetlerinde daha çok çeşit ve miktarda yiyecek tüketebiliyor olmak.

Böyle bir diyete başlamak istiyorsanız öncelikle mutlaka doktorunuza bilgi verin, özellikle kalp rahatsızlığınız veya şeker hastalığınız varsa dikkatli olmak gerekiyor.

Düşük karbonhidratlı diyetlerde hangi gıdalar tüketiliyor?
Adından da anlaşılacağı üzere düşük karbonhidratlı diyetler yediğiniz karbonhidratın tür ve miktarına kısıtlama getiriyor. Karbonhidratlar birçok yiyecek ve içecekte bulunan, vücudunuza kalori sağlayan besinlerdir. Birçok karbonhidrat doğal olarak tahıllar gibi bitki bazlı yiyeceklerde bulunur. Karbonhidratlar tam tahıllar, bakliyatlar gibi lifli gıdalarda veya süt ve meyvelerde bulunabilirler. Karbonhidratlar genel olarak şunlardan meydana gelir:
• Tahıllar
• Meyveler
• Sebzeler
• Süt
• Ceviz
• Çekirdekler
• Baklagiller (fasulye, mercimek, bezelye)

Gıda üreticileri karbonhidratı işlenmiş yiyeceklere un ve şeker formunda da ekleyebiliyorlar. Bunlar genellikle basit karbonhidratlar olarak biliniyor. Bunlara örnek olarak; beyaz ekmek, makarna, kurabiye, pasta, şeker, tatlandırılmış içecekleri sayabiliriz.

Vücudunuz karbonhidratları ana yakıt kaynağı olarak kullanıyor. Sindirim sırasında aldığınız karbonhidratları şekere dönüştürülüyor. Bunlar daha sonra dolaşım sisteminizle kana karışıyor. Lifli karbonhidratların sindirimi zor oluyor ve kan şekerine daha az etki ediyor. Kan şekerini arttırmak vücudun insülin salgılamasına sebep oluyor. İnsülin de glikozun (karbonhidratların dönüştürdüğü şekerin) hücrelere girmesine müsaade ediyor. Glikozun bir kısmı vücudunuza enerji vererek ve spor yapmaktan, nefes almaya kadar çeşitli aktiviteleri yapabilmenize izin veriyor. Kalan ekstra glikoz ise daha sonra kasların ve başka hücrelerin kullanması için karaciğerinizde tutuluyor ya da yağa dönüştürülüyor.

Düşük karbonhidratlı diyetlerin amacı şu: İnsülin seviyesi azaldığı zaman vücut stokta tuttuğu yağları yakmaya başlıyor bu da sonuç olarak kilo vermeye sebep oluyor.

Düşük karbonhidrat diyeti yapanlar nasıl beslenmeli?
Genelde düşük karbonhidrat diyeti et, tavuk, balık, yumurta ve nişastasız sebzeler gibi proteinlerle beslenmeye odaklanır. Bu diyetleri yapanlar bazı tahıl, baklagiller, meyve, ekmek, tatlı ve makarnaları limitli tüketebilirler. Bazı diyet programlarındaysa bunlardan az bir miktar tüketmeye izin veriliyor. Düşük karbonhidratlı diyetler sırasında günde en fazla 60-130 gram karbonhidrat tüketilebilir. Bu da yaklaşık 240-520 kalori civarındadır. Çoğu düşük karbonhidratlı diyetler başlangıç safhasında karbonhidratları tamamen kısıtlar ve zamanla arttırabilir. Ve bu diyetler yağsız yapılan diyetlere göre kısa vadede daha kolay kilo kaybına sebep olabilir.

Yapılan bazı araştırmalar gösteriyor ki, 12-24 ay arasında düşük karbonhidratlı diyetlerin çok da büyük bir faydası bulunmayabiliyor. Bazı durumlarda yüksek protein diyetleri ve düşük karbonhidrat diyetleri karşılaştırıldığında uzun vadede aralarında yalnızca 0.4 kilogramlık bir fark olduğu tespit edilmiş. Bu da uzun vadede hangi diyetin sizin için uygun olduğuna doğru karar vermeniz gerektiğine işaret ediyor.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER