04.03.2021

Çağın hastalığı obezite ile ilgili bilinmesi gerekenler

Dünyada her beş kişiden biri obez. Türkiye'de ise kadınlar, erkeklere göre iki kat obez! Özellikle stres altındayken yemekten uzak durmak gerekiyor.

İZLE: VÜCUTTAKİ YAĞ ORANI İLE OBEZİTE İLİŞKİSİ👇 
Halk arasında şişmanlık olarak bilinen obezite, vücutta aşırı derece de yağ birikmesi ile ortaya çıkıyor. 2017 yılında yayınlanan OECD obezite raporuna göre, 2015 yılında OECD ülkelerinde toplam nüfusa oranla ortalama yetişkin obezite oranı ise yüzde 19,5.  Obezitenin en az görüldüğü OECD ülkelerinin başında ise yüzde 3,7 ile Japonya geliyor. Obezitenin yetişkinlerde en fazla görüldüğü OECD ülkelerinin başında ise yüzde 38,2 ile ABD yer alıyor.

Stresli ve öfkeliyseniz yemekten uzak durun!

Acıbadem Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Renan Güneş, 4 Mart Dünya Obezite Günü için Türkiye'de obezite oranları, sık görülme nedenleri gibi konularda bilgi verici açıklamalarda bulundu.

“Ülkemizde obezite oranı, OECD ortalamasının üstünde; yüzde 22,3 seviyesinde. Ayrıca ülkemizde kadın obezitesi erkeklerin oranının yaklaşık 2 katı. İnsanın günlük yaşantısını olumsuz yönde etkileyen obezite mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalık.

Dünya Sağlık Örgütü'nün sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımladığı obezitenin, besinlerle alınan enerji miktarının, fiziksel aktivite ile ve bazal metabolik hız ile tüketilen enerji miktarını aştığı durumda ortaya çıktığını açıklayan Renan Güneş, obezitenin  başka hastalıklara da zemin hazırladığının altını çizdi ve 4 Mart Dünya Obezite Günü’ne özel olarak obezite hakkında şu bilgileri verdi:

Kalp krizi ve inmeye yol açıyor

Obezite’nin yüksek kolesterol ve trigliserid seviyelerinden dolayı, yüksek tansiyon, kalp krizi ve inmelere neden olabileceğini aktaran Renan Güneş, “Vücut kitle endeksi arttıkça hem yüksek tansiyon hem kötü kolesterol hem trigiliserid seviyeleri artar. Kan değerlerindeki bu değişim koroner arter, felç ve kardiyovasküler hastalık riskini artırır” açıklamasında bulundu. 

Obezitenin aynı zamanda hipertansiyon, Tip 2 diyabete de yol açabileceğini aktaran Renan Güneş, “Yüksek tansiyon, kısaca kan basıncı yüksekliği olarak tanımlanabilir. Kanın damar duvarlarına fazla basınç yapması ile karakterize yüksek tansiyon, uzun süre belirti vermeden böbreklere, beyne, kalp ve damarlara ciddi zararlar verebilir. Obezite hastalarında vücut ağırlığının fazla olmasına bağlı olarak hem kardiyak debi yükselir hem de periferik vasküler direnç artar ve sıvı tutulumunun artmasıyla hipertansiyon oluşumu için uygun ortam yaratılmış olur. Tip 2 diyabet obezite ile bağlantılıdır. Tip 2 diyabet hastalarının büyük çoğunluğu fazla kiloludur. Özellikle bel çevresinde depolanan yağ hücreleri, hormonlara zarar verir ve enflamasyona neden olur. Bu enflamasyon vücudun, yağları ve karbonhidratları metabolize etme şeklini değiştirerek kan şekeri yükselmesine kişinin diyabete yakalanmasına yol açar” diyerek obezitenin neden olabileceği diğer başlıkları ise şu şekilde sıraladı:

Obezitenin neden olabileceği hastalıklar
* İnsülin direnci (hiperinsülinemi)
* Koroner arter hastalığı
* Metabolik sendrom
* Safra kesesi taşı ve hastalıkları
* Osteoartrit
* Uyku apnesi
* Karaciğer yağlanması
* Astım ve solunum zorluğu
* Âdet dönemi düzensizlikleri
* Aşırı kıllanma ve hormon bozuklukları
* Ruhsal sorunlar
* Kas iskelet sistemi sorunları
* Vücut kitle endeksinin artışına bağlı olarak yemek borusu kanseri, mide kanseri, kolon kanseri, safra kesesi kanseri, rahim kanseri ile önemli ölçüde ilişkili olduğu bildirilmiş.
* Kısırlık
* Reflü
 
Obezite tedavisi

Obezitede tıbbi beslenme tedavisi amacının değiştiğini söyleyen Renan Güneş “Bireyin yaşına, cinsiyetine, fiziksel aktivite durumuna, yaşam şekline ve fizyolojik durumuna uygun besin öğesi gereksinimlerini yeterli ve dengeli bir şekilde sağlamak büyük önem taşıyor. Yanlış beslenme alışkanlıkları yerine doğru ve kalıcı beslenme alışkanlıkları kazandırmakta bir diğer önemli husus. Vücut ağırlığını istenilen düzeye getirmek ve tekrar kilo almayı engellemek ise son basamak” diyerek sözlerini noktaladı. 

İlgili haberlerimiz:

Obezite geni nasıl kilo almaya neden oluyor?
Obezite geni taşıyanlar doyurucu bir yemekten kısa süre sonra yeniden açlık hissetmeye başlıyorlar. Op. Dr. Ebru Aydın, bu açlığın nasıl yatıştırılabileceğini açıklıyor.

Obezite cerrahisi hakkında bilmeniz gerekenler
Obezite artık bütün dünyada git gide yayılan bir sorun. Bunun çözümü için hangi durumlarda cerrahi yönteme karar verildiğini ve nasıl uygulandığını Dr. Ayça Kaya Pudra.com'da açıklıyor.

Çocuklarda ve ergenlerde obezite
Çocuklarda ve ergenlerde hangi durumlarda obeziteden bahsedilebilir? Anne ve babalar çocuklarını obeziteden korumak için neler yapabilir? Uzman Psikolog Yegan Sasık obezite konusunu Pudra.com'da anlatıyor.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER