25.07.2023

Karnınızda ağrı, şişkinlik varsa, bir ishal bir kabız oluyorsanız, dikkat!

Huzursuz bağırsak sendromu olarak bilinen İrritabl Bağırsak Sendromu; ağrı, şişkinlik, gaz, ishal veya kabızlık gibi belirtilerle kendini gösteriyor.

Huzursuz bağırsak sendromu, hayat kalitesini olumsuz etkiliyor. Bu nedenle halk arasında huzursuz bağısak olarak tanımlanan İrritabl Bağırsak Sendromu, kronikleşmeden önlem alınması gerekiyor.

Huzursuz bağırsak sendromu yüzünden hayat kaliteniz düşmesin!

Huzursuz bağırsak sendromu ağrı, şişkinlik, gaz, ishal veya kabızlık gibi belirtilerle ortaya çıkıyor ve yaş ilerledikçe hastalığın görülme sıklığı artıyor. İBS’nin gelişmesinde çeşitli faktörlerin rolü olduğunu söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, tedavisinin uzun vadede yönetilmesi gereken kronik bir rahatsızlık olduğunu vurguluyor.

İRRİTABL BAĞIRSAK SENDROMUNA NEDEN OLAN FAKTÖRLER

Kadınlarda erkeklere oranla 2-3 kat daha sık görülen ve yaş ilerledikçe hastalığın görülme oranının artığı belirtilen huzursuz bağırsak sendromunun kesin nedeni henüz tam olarak tespit edilebilmiş değil. Prof. Dr. Atamer, “Hastalığın kesin nedeni tam olarak tespit edilememiş olsa da gelişmesinde rolü olduğu düşünülen çeşitli faktörler vardır." diyor ve bunlardan bazılarının; bağırsak kaslarındaki anormal kasılmalar, sinir sistemi ile ilgili anormallikler, ağır enfeksiyon, bağırsaklardaki iltihaplanma, disbiyosiz yani bağırsaklardaki yararlı bakteri sayısındaki azalma olduğunu ifade ediyor.

BELİRTİLERİ
  • Karında kramp
  • Ağrı
  • Şişkinlik
  • Gaz
  • İshal
  • Kabızlık
  • Hem ishal hem kabızlık

HAYAT KALİTESİNİ OLUMSUZ ANLAMDA ETKİLİYOR!

İBS’nin günlük yaşantımızı ve hayat kalitemizi olumsuz yönde etkilediğine değinen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, “Özellikle şiddetli karın ağrısı, hayatımızın rahatsız edici bir duruma girmesine neden olur. Ayrıca ishal, gaz sıkışması ya da kabız olarak ortaya çıkarak yoğun strese neden olur. Bu yüzden kronik hastalığa dönüşmeden önce muhakkak önlem almak gerekir.” açıklamasında bulundu.

UZUN VADEDE YÖNETİLMESİ GEREKEN KRONİK BİR RAHATSIZLIK

İBS’nin tedavisi uzun vadede yönetilmesi gereken kronik bir rahatsızlık olduğunun altını çizen Prof. Dr. Atamer, “Çoğu hastada diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri yaparak, ayrıca stresi yöneterek belirtiler kontrol altına alınabilir. Daha şiddetli şikayetler ise ilaç tedavisi gerektirir. Dost bakteri alımı ile sindirim sistemi dengelenebilir. Dost bakteriler, bazı gıdalar tüketilerek alınabileceği gibi doktor onayıyla probiyotik takviyeleriyle de alınabilir. Böylece Huzursuz Bağırsak Sendromu belirtileri hafifletilebilir.” diyerek sözlerini tamamladı.

İLGİLİ HABERLERİMİZ

Mantar, kilo problemlerine de yol açıyor!
Kilo problemleri, hormon dengesizlikleri gibi tedavi edilemeyen birçok hastalığın altında kandida mantarı enfeksiyonunun olabileceğini biliyor muydunuz?

Magnezyum eksikliği deyip geçmeyin!
Magnezyum eksikliği kritik düzeye gelmeden vücutta belirti vermiyor ve bu nedenle teşhisi zor. Tıptaki adıyla hipomagnezemi ciddi sorunlara yol açıyor.

Kolon kanserine karşı 5 etkili önlem!
Et ağırlıklı beslenme, alkol ve şekerli yiyecekler, işlenmiş et ürünlerinin aşırı tüketimi, hareketsizlik ve fazla kilo kolon kanserine davetiye çıkarıyor.

​Kanser vakalarının 3'te 1'i önlenebilir!
Araştırmalara göre 2040 yılında 27,5 milyon yeni kanser hastası olacağı belirtiliyor. Ancak uzmanlar vakaların 3'e 1'inin önlenebileceğini belirtiyor.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER