@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 23.12.2015

Anksiyeteyle mücadelede 10 basit adım

Anksiyete hayatımızın bir gerçeği. Pudra.com’un 10 basit önerisiyle rahatlayın, gevşeyin ve endişelerinizden arının.

Hepimiz hayatımızda mutlaka anksiyete ile tanışıyoruz. Bu bazılarımızın zaman zaman yaşadığı bir durumken bazılarımız kronik olarak bunu daha ileri boyutlarda tecrübe ediyor. Anksiyete bozukluğunu kaygı, endişe, bunaltı ve aniden gelen korku durumu olarak tanımlanıyor. Anksiyeteyi tanıyarak ve kabul ederek onunla mücadele edebiliriz. Yapmamız gerekenler ise kendimizi rahatlatmak ve endişelerden arınmaya çalışmak.

Anksiyete ile nasıl başa çıkılır?

Pudra.com’un rahatlatıcı önerilerine kulak verin, anksiyeteyle mücadelede kendinizi rahatlatmak için hemen şimdi bir adım atın.
 
Derin nefes alıp verin
Endişelerin sizi sardığını hissettiğinizde bir an durup derin ve rahatlatıcı şekilde nefes alıp vermek en iyi yöntemlerden biri. Nefes alıp verdiğinizde sinir sisteminiz kendini dengelemeye başlıyor ve kaslarınız gevşiyor. Derin nefes alıp vermek hem fiziksel hem de ruhsal olarak rahatlama getiriyor. Öncelikle dörde kadar sayarak yavaşça burnunuzdan nefes alın, dörde kadar sayarak nefesi tutun ve yine dörde kadar sayarak nefesi yavaşça bırakın. Bunu on kere tekrarlayın. (Nefesin hayatımızdaki önemini Neden doğru nefes almalıyız?​ başlıklı yazımızda okuyabilirsiniz.)
 

Kendinizi mutlu bir anın içinde hayal edin

Derin nefes alıp verdikten sonra veya aynı anda gözlerinizi kapatın, arkanıza yaslanın veya uzanın. Kendinizi rahat bırakın ve sizi çok mutlu eden bir anı kafanızda canlandırın. Bu geçmişte yaşadığınız bir olay veya sizi mutlu eden bir hayaliniz olabilir. Mevcut durumunuzdan uzaklaşın, kendinizi o hayalin içine bırakın, gevşeyin.
 

Endişeli düşüncelerinizi tanımlamaya çalışın

Endişeli düşünceleriniz neler? Bunlar gerçekleşirse sonunda ne kadar kötü şeyler olabilir? ‘’Umarım bu sınavı geçerim’’, ‘’Umarım bu uçak düşmez’’, ‘’Ya rezil olursam’’... Bu endişeleriniz ne kadar gerçekçi? Düşünün. Kendinizle bir monoloğa girin ve düşüncelerinizi tek tek tartışın. ‘’Sınavı geçmezsem bu çok büyük bir sorun olur mu? Bunu nasıl düzeltebilirim? Bu beni ne kadar etkileyebilir?’’ Mantık kurarak durumu tanımlayın ve hiçbir şeyin çok da büyütülmeyeceğini anlamaya çalışın. Siz elinizden geleni yaptıktan sonra olabilecek hiçbir şey dünyanın sonu değil.
 

İyi uyuyun

Uyku sağlığımız için o kadar önemli ki, aslında birçok fiziksel ve ruhsal hastalık yetersiz ve kalitesiz uykudan kaynaklanıyor. Uykunuza önem verin, bir uyku düzeni yaratın ve kaliteli bir uyku için kendinize ortam yaratın. Ne kadar kaliteli uyursanız ruh sağlığınızın iyileşme gösterdiğini göreceksiniz. (İyi bir uyku için 10 öneri​ başlıklı yazımızı da okumanızı öneriyoruz.)
 

Rahatlatıcı bir egzersiz yapın

Nasıl ki uyku hem ruhsal hem de fiziksel olarak bizi iyileştiriyorsa, aynı şey egzersiz için de geçerli. Egzersiz yapmak hormonları dengeliyor. Size uygun bir egzersiz seçebilirsiniz. Örneğin, yoga ve pilates kaslarınızı dinlendirirken meditasyon da yapmanızı sağlar.

anksiyete
 

Doğada vakit geçirin

Kalabalıklardan uzaklaşmak, orman havası almak ya da dalgaların sesini dinlemek endişelerden arınmanın en iyi yollarından biri. Büyük şehirlerde oturuyor olmak bahane değil, örneğin İstanbul'a 40 dakika uzaklıkta bulunan orman yürüyüş parkurları ve küçük sahil kasabalarını ziyaret edebilirsiniz. Doğaya dönmek her zaman rahatlatır.(İstanbul'a yakın tatil adresleri​ haberimizde doğayla iç içe keyifli tatil adresleri bulabilirsiniz.)
 

Yakınlarınızla birlikte olun

Endişelerden kurtulmak istediğinizde yakınlarınızla birlikte olmak sizi çok rahatlatır. Böyle zamanlarda mümkünse yalnız kalmayın. Kafanızı dağıtmaya çalışın. Çocuklarınız varsa onlarla vakit geçirin, oyun oynayın ve onlarla birlikte mutlu olmaya çalışın.
 

Kitap okuyun

İster bir roman okuyor olun, ister bir kişisel gelişim kitabı, kitap okumak zihninizi endişelerden alıp başka bir yere odaklamanızı sağlar. Anksiyete hakkında yazılmış birçok kişisel gelişim kitabı var ve bunları okumak size iyi gelebilir.
 

Kafeinden uzak durun

Anksiyetesi olan insanların uzak durması gerekenlerden biri kafein. Kafein hem beyninizi hem de fiziksel olarak sizi alarm durumuna geçiriyor, sizinse aksine rahatlatıcı yiyecek ve içeceklere ihtiyacınız olduğunu unutmayın. (Bunun yerine Ruh sağlığına iyi gelen bitkiler​ haberimizde bahsettiğimiz bitki çaylarını deneyebilirsiniz.)
 

Kabul edin

Kabul etmek, anksiyete ile başa çıkmanın en önemli adımlarından biri. Aslında anksiyeteyi yaratanın yaşadığınız olaylar değil, sizin olaylar karşısındaki tutumunuz. Kendinizi rahatlatmak, kontrolcü olmamak ve olayları akışına bırakabilmek endişelerinizden kurtulabilmenin belki de en iyi çözümlerinden biri olacak. Durumu kabul edin, anksiyeteyi karşılayın, yaşayın ve gitmesine izin verin. Bu durumun sonsuza kadar sürmeyeceğini, geçeceğini kendinize hatırlatın.
 
Anksiyete kendinizi ağırlaşmış gibi hissetmenize sebep olabilir. Fakat minik de olsa bir adım atıp bununla mücadele etmek elinizde. Başa çıkamadığınız noktada bir yakınınıza danışmak veya bir terapistten destek almak ise en normal ve doğal hakkınız.


Konuyla ilgili diğer yazılarımız
Yaşam motivasyonunu artırmanın 10 yolu
Kendinizi isteksiz hissediyorsanız, hemen harekete geçmenin zamanı! Motivasyonunuzu artıracak önerileri Pudra.com yazdı.

​Kafanızı rahatlatacak 5 doğal yöntem
Kolayca uygulayabileceğiniz bu 5 yöntemle ilaçsız ve bitki desteksiz kafanızı rahatlatabilir, depresyonu hayatınızdan uzaklaştırabilirsiniz.

​Depresyonun 5 temel sorununa 5 çözüm önerisi
Depresyonun hafif, orta ve ağır seviyeleri olduğu gibi, sebepleri de çeşitlilik gösteriyor. NLP Uzmanı Işıl Beyazıtlı'dan depresyona neden olan 5 temel sorun için 5 çözüm önerisi Pudra.com'da.

​Mutlu olmak isteyenlere 3 altın kural
Bir gün her şey değişecek ve mutlu olacağım diyenlerden misiniz? Mutlu olmak için ilham arayanlara Pudra.com'un önerileri var.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER