@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 25.10.2016

Bağışıklık sistemiyle ilgili bilmediğiniz 6 gerçek

Mikroplara karşı savaşıp vücudumuzu koruyan bağışıklık sistemimizi nasıl güçlendirebiliriz? Merak edilenler Pudra.com’da.

Vücudumuzu hastalıklardan koruyan bağışıklık sistemimiz, bizi her gün istilacı mikroplardan koruyor ve görevini başarıyla tamamlıyor. Bunun sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için bizim de bağışıklık sistemimizi korumamız ve güçlendirmemiz gerekiyor. Aslında hiç de zor değil, öyle ki her gün bir elma yemekten, düzenli seks yapmaya kadar birçok yöntemle bağışıklık sistemimizi güçlendirebiliriz. Özellikle grip ve soğuk algınlığı sezonunda olduğumuz şu günlerde daha sağlıklı bir hayata adım atmanız için bağışıklık sistemimizle ilgili bilinmeyen gerçekleri yazdık.

Bağışıklık sistemimizle ilgili bilinmeyen 6 gerçek
 

1. Kadınlar otoimmün hastalıklarına yakalanmaya daha yatkınlar

Amerika’daki Cleveland Clinic’ten Romatolog Abby Abelson, Amerika’da yaşayan nüfusun 23.5 milyonunun romatizma, deri tüberkülozü, artrit veya sedef hastalığı gibi otoimmün hastalıklara sahip olduğunu ve bunun çoğunluğunu kadınların oluşturduğunu söylüyor. Nedenini ise şöyle açıklıyor: "Yaptığımız araştırmalara göre bunun östrojen gibi seks hormonlarından kaynaklandığını düşünüyoruz. İmmün sistemimizin seks hormonlarıyla bağlantı kuran reseptörleri var ve bunlar bağışıklık sisteminin sıradışı çalışmasına sebep olacak bir inflamasyonu tetikleyebiliyorlar." Kadınlar için bir de iyi haber var: Hastalıklar daha çok kadınlarda görülse de, etkileri kadınlarda erkeklere göre daha az hissediliyor. 
 
yogurt

2. Bağırsaklarımız bağışıklık sistemimize bağlı çalışıyor

Bağışıklık sistemimizi oluşturan hücrelerin yüzde 70’i sindirim organlarımızda bulunuyor. Bağırsaklarımızın aslında ne kadar büyük ve önemli bir iş yaptığını birçoğumuz fark etmiyoruz, fakat sindirim ve boşaltım organları vücudumuzdaki toksinlerin tamamını dışarı atıyor. Yani sağlıklı bir bağışıklık sistemi için sağlıklı bir sindirim sistemi aynı anlama geliyor. Bunun için yapmamız gereken sağlıklı ve faydalı besinlerle beslenmek, bir diğer tabirle temiz yemek. İşlenmiş şeker içeren gıdalardan uzak durup, yüksek lifli gıdalarla beslenmek gerekiyor. Bunun yanı sıra günlük olarak probiyotik tüketmek de bağırsaktaki faydalı bakterilerin çoğalmasına yardımcı oluyor.
 

3. Seks, stres ve uyku savunma mekanizmamızı etkiliyor

Yapılan araştırmalar haftada bir veya iki kez seks yapan kişilerin vücutlarında daha fazla immünoglobulin A salgılandığını gösteriyor. İmmünoglobulin A adı verilen bu protein vücudu soğuk algınlığına karşı koruyor ve direncini arttırıyor. Stres altındayken vücudumuz daha fazla kortizol salgılıyor ve bağışıklık sistemimizi zayıflatıyor. Günden altı saatten az uyumak ise vücudumuzun direncini azaltarak grip mikrobuna yakalanma riskini arttırıyor.
grip

4. Grip aşısı sabah yapıldığında daha etkili oluyor

Grip mevsimi geldiğinde korunmanın en iyi yollarından biri tabii ki grip aşısı olmak. Ancak grip aşısı olmak için günün daha etkili saatleri var. Yakın bir zamanda İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre, grip aşısını sabah 9 ile 11 arasında yaptıran kişilerin vücutlarında daha fazla antikor olduğu ortaya çıkmış. Bunun vücudun günlük ritmiyle ilgili olduğu düşünülüyor. Yani grip aşısı olacaksanız sabah erkenden gitmenizde fayda var.
 

5. İmmünoterapi kansere karşı çok güçlü bir silah

Yeni dönemde yapılan araştırmalarda melanom, lenfoma ve akciğer kanserinde kemoterapiden sonra en iyi tedavi şeklinin immünoterapi olduğu ile ilgili kanıtlar var. Kemoterapinin aksine, immünoterapide vücuda dışarıdan ilaç verilmiyor, bağışıklık sisteminin harekete geçirilerek kanserli hücrelere saldırması sağlanıyor. Amerika Houston’daki Anderson Kanser Merkezi’nden Onkolog Doktor Padmanee Sharma, bağışıklık sistemimizin aslında bir ‘açma’ ve ‘kapama’ düğmesinin olduğunu, eğer sistem açılırsa T hücreleri gibi hücrelerin vücuda ait olmayan bir farklı hücreye saldırıya geçtiğini ve bu sayede kanser hücrelerini bulup saldırdığını söylüyor. Fakat bağışıklık sistemi kapalı konuma geçtiğindeyse kanserli hücrelere saldırmayı bırakıyor. İmmünoterapinin amacı ise bu ‘kapalı’ sinyalini engelleyerek vücudun kendini savunmaya devam etmesini sağlamak. Dr. Sharma, bu tedavinin her hasta için etkili olmadığını ve tüm kanser türlerinde etkilerinin henüz kesin olarak bilinmediğini açıklıyor fakat çalışmalar sürdüğü sürece bu yöntemin her yıl 1,6 milyon yeni teşhis konulan kanser hastasına ümit olması bekleniyor.
 
tavuksuyu

6. Bazı yiyecekler bağışıklık sistemini hızlandırmada çok etkili

Sarımsak, alkol, elma ve tavuk suyu çorbası bağışıklık sistemimizi hızlandırmada çok etkili. Kış aylarında 3 ay boyunca sarımsak yiyen veya sarımsak gıda takviyesi alan kişiler hem daha az soğuk algınlığına yakalanıyor hem de kolon kanseri riskini azaltıyor. Alkol ise bilinçli ve belirli ölçüde tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı oluyor. Elma, günlük olarak tüketilmesi gereken en önemli ve fiber zengini meyvelerden biri. Tavuk suyu çorbası ise bağışıklık sistemini güçlendiren amino asitler içeriyor. Özellikle ev yapımı tavuk suyu çorbayı kış aylarında bol bol tüketmek hem lezzetli hem de sağlıklı.
 
Kaynak: www.health.com

Konuyla ilgili diğer yazılarımız
Bağışıklık sistemini güçlendiren yiyecekler
Bağışıklığa iyi gelen yiyecekleri biliyor musunuz? Sarımsak, brokoli, ıspanak, havuç, üzüm, mantar gibi yiyecekler bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

Taylan Kümeli'den bağışıklık sistemini güçlendirme önerileri
Beslenme Uzmanı Taylan Kümeli hangi besini, neden yememiz gerektiğini, yaptırmamız gereken sağlık kontrolleri ve testlerini, yaşam biçimimize katmamız gereken değişiklikleri Pudra.com’a açıklıyor.

​Bebeğinizin bağışıklık sistemini nasıl güçlendirebilirsiniz?
Emzirme bebeğin bağısıklık sistemini güçlendirmek için en önemli konu. Peki ya diğerleri?

Soğuk algınlığına iyi gelen meyveler
Mevsim geçişlerinde ve özellikle kışın sıkça yaşadığımız soğuk algınlığını tedavi etmek ve önlemek için birçok faydalı meyveyi ilaç niyetine tüketebilirsiniz.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER