@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 23.05.2016

Dilinizin şekli ve rengi sağlığınız hakkında ne söylüyor?

Dilin rengi, şekli ve dış yüzeyinin sağlık hakkında çok önemli ipuçları verdiğini biliyor muydunuz? Dil şekillerinin anlamları Pudra.com’da.

Dilimiz de tıpkı parmak izimiz gibi benzersiz, yani kimse bir başkasına benzer bir dile sahip değil. Kendine özgü karakteristik özellikleriyle dilimiz sağlığımız hakkında çok önemli bilgiler veriyor. Doktora gittiğimiz zaman dilimizi dışarı çıkarmamızı istemelerinin sebeplerinden biri de aslında bu. Dil, iç organlarımızda ve vücudumuzda neler olup bittiğini gösteren bir ayna gibi çalışıyor. Dilin rengi, şekli, yapısı ve dokusuna bakarak bunları anlamak mümkün. Peki, sağlıklı ve normal kabul edilen dil nasıl olmalı? Sağlıklı dil; açık pembe renkte, dışı şeffaf beyazımsı görünen, ıslak ve ağız boyutumuzla orantılı boyuttaki dil olarak tanımlanıyor. Öyleyse bakalım, sizin dilinizin şekli neler anlatıyor?

Diliniz sağlığınız hakkında ne söylüyor?
 

Dilin dış yüzeyi

  • Dilin dış yüzey kaplaması eğer kalınsa bu bir sağlık sorununuz olduğu anlamına geliyor.
  • Dilin dış yüzey kaplamasının ince olması sağlıklı kabul ediliyor fakat bunun da gereğinden az olması vücudun suya ihtiyaç duyduğunu gösteriyor. (Vücudumuz neden su ister? başlıklı yazımızı da okumanızı öneriyoruz.)
  • Dilin dış yüzeyinin sarı olması ateş veya enfeksiyonun işareti.
  • Eğer dilin dış yüzeyi gri veya siyahsa vücut sağlığı tehlikede anlamına geliyor.
  • Eğer dilin üzeri beyaz bir tabaka ile kaplıysa muhtemelen vücutta soğuk algınlığı veya Candida mantarı gibi bir mantar enfeksiyonunun olduğunun işareti.
 

Dilin şekli

  • Eğer dil şişkin ve üzerinde içe doğru göçük minik noktalar veya çıkıntılar varsa bu besin sindiriminde bir eksiklik, kan dolaşımında yavaşlama veya bir zehirlenme olduğu anlamına geliyor.
  • Çok ince dil vücudun susuz kaldığının veya kronik bir durumun vücudu yorduğunun göstergesi.
dilinizin şekli ve yüzeyi size ne anlatıyor?

Dilin dokusu

  • Dilin üst kısmında şişkinlik olması bakteri veya virüse bağlı bir enfeksiyon ya da besin veya bir ilaçtan kaynaklanan alerjiye bağlı bir tepkime olabilir.
  • Ağız içerisinde meydana gelen yaralar genellikle dilin alt tarafında oluşuyor ve yuvarlak kırmızı bir dış kısım ile ortası sarı veya beyaz bir bölüm olarak kendini belli ediyor. (Ağız kanseri artıyor! başlıklı yazımızı da okumanızı öneriyoruz.)
  • Dil üzerinde ve yanak mukozasında görülen beyaz veya gri çıkıntılarla gösteren lökoplaki adı verilen lezyonlar, takılan takma diş, kron veya dolguya bağlı olarak meydana gelebilir.
  • Genellikle dilin yan tarafında meydana gelen ve üzeri beyaz kıllı olarak görülen lökoplaki ise zayıflamış bağışıklık sistemi ile birlikte AIDS hastalığının habercisi.
  • Dilin üzerinde her gün yer değiştiren yarıklar varsa bunun sebebi zararsız bir hastalık olan coğrafik dil (harita dil) hastalığıdır.
  • Dilin kırışık, buruşuk ve yarıklı bir görünüme sahip olması yine zararsız bir hastalık olan skrotal dil hastalığının işaretidir.
  • Dilin yan tarafında acıyan bir yara veya yumru şeklinde kitle olması kanserin habercisi olabilir ve bir doktor tarafından mutlaka görülmesinde fayda var.
  • Dilde meydana gelen herhangi bir acı, yanma, his kaybı, hareket kabiliyetinin azalması durumunda mutlaka en kısa zamanda bir doktora danışmanızı öneriyoruz.
 

Sindiriminizi hızlandırmak ve dilinizin görüntüsünü düzeltmek için öneriler

  • Sindirim sisteminizin dengesini korumak için fermente edilmiş ve probiyotik yiyecek-içecekleri tüketin. (Her gün tüketmeniz gereken doğal probiyotikleri bu yazımızda okuyabilirsiniz.)
  • Mümkün olduğunca işlenmemiş gıdalar tüketin ve yüzde 80 doygunluğa ulaştığınızda yemeyi bırakın.
  • Sıcak ve sulu yemeklerle sindiriminizi kolaylaştırın.
  • Ot ve baharat tüketin.
  • Yemeklerden 20 dakika önce ılık zencefil çayı için.

Kaynak: collective-evolution.com

Konuyla ilgili diğer yazılarımız
Ağız ve diş sağlığı için öneriler
Ağız ve diş sağlığınız hakkında doğru bildiğiniz yanlışlar ve hiç bilmediğiniz detaylar burada…

Diş çekiminden önce ve sonra dikkat edilmesi gerekenler
Diş sağlığı için son çare olarak başvurulan diş çekim işleminden önce ve sonra dikkat edilmesi gerekenleri Diş Hekimi Çağdaş Kışlaoğlu anlatıyor.

​Ağız sağlığında doğru bilinen yanlışlar
Ağız bakımı için dişleri düzenli fırçalamak yeterlidir, ağız kokusu herkeste olur ve geçmez, her hamilelikte bir diş kaybedilir... Bu ve daha fazla doğru bilinen yanlışı Diş hekimi Göknur Gözen Halfon anlatıyor...

​Ağız kokusunu önlemenin 10 yolu
Ağız kokusu, hem insanın kendisini hem de çevresini rahatsız eder... Ağız kokusundan kurtulmak için yapabileceklerinizi pudra.com'dan öğrenebilirsiniz.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER