26.07.2023

İyi uyku için kişiye özel yatak seçimi nasıl yapılır?

Kaliteli uykunun formüllerinden biri doğru yatak seçimi. Yatak seçiminde yatış pozisyonu ve ağrı şikayetinin yanı sıra kilo ve boy da etkili.

Okulda ya da işte başarılı olmanın, günü verimli geçirmenin hem bedenen hem de ruhsal olarak kendini iyi hissetmenin yolu kaliteli uykudan geçiyor. İyi uykuyu belirleyen en önemli parametre ise elbette ki doğru yatak seçimi... Son yıllarda yatak teknolojilerinde yaşanan önemli gelişmeler sayesinde her kullanıcının kaliteli bir uyku uyuyabileceğini vurgulayan yatak uzmanları, doğru yatak seçimi için dikkat edilmesi gereken noktaları sıraladı.

İyi uyumak için kişiye özel yatak seçimi nasıl yapılır?
 
Kaliteli bir uyku uyumak için kullanıcının ihtiyacına uygun yatağı seçmesi çok büyük önem taşıyor. Bu noktada yatış pozisyonu, fiziksel özellikler, ağrı şikayeti ve terleme durumu gibi birçok kriter değerlendirilmesi gerekiyor. İşbir Yatak uzmanları yatağın yapımında kullanılan malzemenin, yatağın sertlik ve yumuşaklık derecesi gibi hususların da önemli olduğunu belirtiyor. Bu nedenle, iyi bir uyku deneyimi ve dinlenmiş şekilde uyanmak için tüm bu niteliklerin mutlaka göz önünde bulundurulması gerekiyor.
 
VÜCUT FİZYOLOJİSİNE UYGUN YATAK SEÇİMİ

Yatak seçimi yapılırken, vücut fizyolojinin önemi büyük. Yatış şekli, kişinin fiziksel özellikleri; ayrıca varsa ağrı şikayetlerinin değerlendirilmesi gerekiyor. Örneğin, omurganın gün içerisindeki doğal duruşunun gece boyunca da devam etmesini sağlayan ergonomik yataklar, sağlıklı bir uyku deneyimi sunuyor.

Baş, omuz, sırt, bel ve kalça gibi farklı ağırlık noktalarına tam uyum sağlayan yataklar, omurganın kendi doğal ve doğru pozisyonda kalmasına yardımcı oluyor. Bu sayede yatak omurganın gün içerisindeki doğal duruşuna uyum sağlıyor, vücudun herhangi bir noktası basınçta kalmıyor. Vücut fizyolojisine uygun bir yatak seçildiğinde, kişinin uyku kalitesi artıyor.

KİLO VE BOYUN YATAK SEÇİMİNE ETKİSİ
 
Kilo ve boya göre yatak seçimi

Sağlıklı bir uyku için yatak seçerken kişinin boy ve kilosunun da dikkate alınması gerekiyor. Kiloyla orantılı bir yatak tercih edilmediği takdirde, vücut ağırlığına uygun olmayan yataklar, kaliteli uyku uyumayı doğrudan etkiliyor. Bu anlamda yatak seçerken, boy ve kilo baz alınarak hesaplanan vücut kitle endeksine uygun bir yatak olmasına dikkat etmek gerekiyor.

Örnek vermek gerekirse, eğer kilolu biriyseniz, doğru sertlik oranına uygun bir yatak seçmeniz gerekiyor. Kilolu kimselerde vücut ağırlığı fazla olduğu için yatağa daha fazla basınç uygulanır ve bu basınç yatağın yapısal özellikleri yetkin değilse rahatsız bir uykuya neden olabilir. Yumuşak yataklar, vücudun doğru pozisyonu almasını engelleyeceği için vücut üzerinde fazla baskı oluşturur. Kilonuza uymayacak oranda çok sert bir yatak ise, doğal omurga eğrinizi korumakta zorlanmanıza yol açabilir.

KİLOYA GÖRE YATAK SERTLİĞİNİN BELİRLENMESİ

70 kilo altında iseniz yumuşak, 70-90 kilo arasında iseniz orta sert, 90-120 kilo aralığında iseniz sert ve 120 kg ve yukarısı bir kiloya sahipseniz ekstra sert bir yatak tercih edebilirsiniz.

EDİTÖRÜN NOTU: Çift kişilik yataklarda, çiftlerin kilosuna veya ihtiyaçlarına göre yatağın farklı yanları farklı kilolara özel şekilde tasarlanabiliyor.
 
TERLEME PROBLEMİ OLANLAR İÇİN HAVA GEÇİRGENLİĞİNİ DESTEKLEYEN YATAKLAR

Uyku esnasında birçok kişide görülen aşırı terleme durumu rahat ve kesintisiz bir uyku uyumayı engelleyebilir. İşbir Yatak uzmanları, hava geçirgenliğini destekleyen ürünlerin doğal hava sirkülasyonunu kolaylaştırdığını belirtiyor.

"Nem yönetimi ve hava sirkülasyonu sağlayan malzemelerle üretilen yataklar, ideal uyku iklimi sunarak kullanıcının daha konforlu uyku uyumasına yardımcı olur. Tüm bunların bir araya gelmesiyle, uyku bölünmesine yol açan ısınma ve nemlenme sorunu minimize edilerek, üst seviye konfor sağlanır. Bununla birlikte nefes alabilen özelliğe sahip malzemelerden üretilen kılıflarla hazırlanan yataklar, ekstra nem yönetimi sağlayarak hem konfor hem de hijyen sunar."

BEL, SIRT VE BOYUN AĞRISI OLANLAR İÇİN: ERGONOMİK YATAKLAR
 
Boyun ağrısı

Bel, sırt ve boyun ağrısı olanlarda aşırı sert bir yatakta yatmak, ağrının daha şiddetli hissedilmesine neden olabiliyor. Omurganın doğal eğimine uyum sağlayan ergonomik yataklar, uyku kalitesini artırarak sağlıklı bir uyku ortamı sunuyor.

İYİ BİR UYKU İÇİN "DISCOVER" DOĞRU YATAK BULMA SİSTEMİ
 
İyi uyumanın yolları

Kullanıcının doğru yatağı kolayca bulabilmesi için İşbir Yatak Tasarım Merkezi tarafından geliştirilen İşbir Discover; özel algoritması sayesinde vücut şekline, yaşa, kiloya, boya, yatış şeklinize ve daha pek çok kritere göre doğru yatağı bulmaya yardımcı oluyor.

Kullanıcı deneyimini iyileştirmeyi amaçlayan Discover Doğru Yatak Bulma Sistemi, vücut yapısı ve uyku ihtiyaçları değerlendirerek kullanıcıyı en doğru yatağı bulması için yönlendiriyor.

Doğru yatak seçimi için cevaplanan test sonucu özel algoritmalar ile değerlendiriliyor. Yanıtlar analiz edilerek vücut yapısı ve ihtiyaca uygun yatak önerileri sunuluyor. Üstelik İşbir Discover sayesinde en doğru yatak seçimi yapan kullanıcı, rahat ve sağlıklı bir uyku deneyimi yaşayarken, 120 Gün deneme hakkından da yararlanabiliyor.

İLGİLİ HABERLERİMİZ:

​Uyku pozisyonunuza göre doğru yastığı bulmanın yolları
Sağlıklı yaşamın ve güne zinde başlayabilmenin birinci koşulu, gece rahat ve konforlu bir uykudan geçiyor. Bu da doğru yatak ve yastık seçiminde saklı.

​Ağırlıklı battaniyelerin uyku konforuna etkisi
Anneannelerimizden kalma, elde dikilen külçe gibi ağır battaniyelerin uyku konforuna büyük katkısı olduğunu biliyor muydunuz?

​İyi bir uyku için yapılması gerekenler
Sağlıklı bir hayat için uykunun öneminden bahseden Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Okan Bölükbaşı'nın açıklamaları Pudra.com'da.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER