Omega 3 takviyesi seçerken nelere dikkat etmelisiniz?

İnsan vücudunun kendi kendine sentezleyemediği, dolayısıyla dışarıdan yiyecek kaynaklarıyla alınması gereken "sağlıklı yağlar" olan omega 3'ü takviye olarak almak istediğinizde dikkate almanız gerekenleri Op. Dr. Ebru Aydın açıklıyor.

Takviye ilaçların genel sağlığa giden yolda kullanımı tüm dünyada giderek popülerleşiyor. Ancak bilinçsizce ve kulaktan dolma bilgilerle kullanılan takviyeler sağlığı değil de hastalıkları beraberinde getirebiliyor. Ayrıca takviye ilaçlar, klasik reçeteli ilaçlar kadar detaylı bir kontrolden geçirilmiyorlar. Bir integratif tıp uzmanı olarak bu hafta omega 3 takviye kullanımında dikkat etmeniz gerekenleri sizlerle paylaşıyorum.

Omega 3 takviyesi seçerken nelere dikkat etmelisiniz?

Omega 3 yağlar, insan vücudunun kendi kendine sentezleyemediği, dolayısıyla dışarıdan yiyecek kaynaklarıyla alınması gereken "sağlıklı yağlar"dır. Genel sağlığın yanında sağlıklı bir beyin için de gereklidirler. Balık gibi hayvansal ve ceviz, keten tohumu gibi bitkisel kaynaklarda bol miktarda omega 3 bulunur. 21. yüzyıl insanı beslenmesinde omega 3 içeren yiyecekleri az miktarda tükettiğinden, takviye kullanımı ikinci bir seçenek olarak düşünülebilir.

Omega 3 takviye seçiminde iyi ve kaliteli ürünleri seçerken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var:

1. Takviyenin total dozuna değil içerisinde ne kadar EPA(Eicosapentaenoic asit) ve DHA(Docosahexaenoic asit) içerdiğine dikkat etmelisiniz. EPA antiinflamatuar özelliği, yani hastalık karşıtı özelliği belirgin olan ve vücuttaki her hücrenin yapısında bulunan omega 3 tipidir. DHA ise sinir hücrelerinin yapısını oluşturur ve bu nedenle öğrenme, hafıza üzerine pozitif etkisi belirgin bir formdur. İyi bir omega 3 takviye her iki formdan da içermelidir(EPA+DHA).

2. Vejeteryan form olarak satılan Omega 3 takviyeler farklı bir tipte Omega 3 içerirler: ALA(Alfa linolenik asit). Bu form bitkisel yağlarda, çekirdeklerde ve kuruyemişlerde bulunan formdur. Vücuda alındıktan sonra asıl ihtiyaç duyulan EPA ve DHA’ya dönüştürülür. Ancak bu dönüşüm % 2-5 gibi oldukça düşük oranda gerçekleşir. Bu nedenle mümkün olduğunca bitkisel kaynaklardan çok deniz ürünü kaynaklı omega 3 takviye kullanımı önerilir.

3. Sağlıklı bir birey için önerilen ortalama doz günde 0.6-1.2 gram EPA+DHA kullanımıdır.


4. Amerika’dan gelen takviye ürünler FDA (Food Drug Administration) tarafından kontrol edilir. Ancak takviyelerin kontrolü ilaçlar kadar sıkı bir kontrol değildir. Bu nedenle akıllı bir tüketici olarak alacağınız ürünün civa ya da PBA gibi çevresel kimyasallar içermediğinden emin olmalısınız. Pek çok firma ürünün üzerine ağır metal içermediğine dair bir ibare iliştirir. Eğer böyle bir açıklamayı takviyenin üzerinde göremiyorsanız pürifiye formda başka bir takviyeyi tercih edin.

Op. Dr. Ebru Aydın
Bütüncül Tıp ve Kadın Hastalıkları Doğum Uzmanı
Dcakademi.com


 
POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER