Pudra.com 12.03.2012

Ozon terapisi nedir?

Ozon terapisi hangi hastalıkların tedavisi için uygulanır? Ozon terapisi zayıflama, selülit ve yaşlanma etkilerine karşı yapılabilir mi? Kimlere ozon terapisi uygulanamaz? Yanıtları Pudra.com'da...

Bahar mevsimi alerjilerin ve kronik yorgunluğun kendini en sık gösterdiği mevsim. Hem sık hava değişimi hem de polen gibi alerjenlerin artması bu sıkıntıların temel sebebi. Ozon terapi yaşlanmayı geciktirici etkisi ile günümüzde oldukça popüler.

Ozon terapisi nedir?

Ozon tedavisi eğitimi almış doktorlar tarafından uygulanan bu yöntem ciltte meydana gelen pek çok hastalığı da iyileştirmesiyle biliniyor. Avrupa ve Amerika'da ünlü isimlerin sağlıklı olmak için ozon terapiye başvurduklarını her gün gazetelerden okuyoruz. Vücut direncini artıran, detoks etkisi yapan, sigara tedavisinde kullanılan, metabolizmayı artıran, zayıflama ve selülit tedavisine yardımcı ozon terapi bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı dirençli olmamızı da sağlıyor. Bu popüler yöntem hakkında merak edilenleri Dr. Alp Mamak anlatıyor.

Ozon terapi nedir?
Ozon üç oksijen atomundan oluşan kimyasal bir bileşiktir (O3). Ozon, oda sıcaklığında renksiz, karakteristik kokusu olan bir gazdır. Çok güçlü okside etme ve dezenfekte etme özelliği sayesinde vardır. Ayrıca dünya çapında içme suyu sağlayan arıtma tesislerinde mikrop öldürücü olarak kullanılır. Ozon diğer tedavilere ek olarak uygulanır ve tamamlayıcı tedavi grubuna girer.

Ozon tedavisi ile birçok patolojik durum daha iyi hale gelir veya büyük ölçüde düzelebilir. Bu durum bir seri tıbbi araştırma ve tıbbi yayın ile kanıtlanmıştır. Ozon tedavi ile ilgili en son yeniliklerin hızla öğrenilebilmesi için Avrupa'da pek çok terapist bir araya gelip ”Medical Society for Ozone Application in Prevention and Therapy” birliğini oluşturmuşlar.

Bu grubun amacı doktorlar ve hastaların bu konu hakkındaki bilgilerini geliştirmek ve ilerletmektir. Bilgi alışverişi seneler içinde daha da hızlanmış ve gelişmiştir. Medikal ozon kurallara uygun olarak uygulandığı takdirde tamamen güvenli, pratik, etkili ve ucuzdur.

İstanbul’da ve artık Türkiye’nin çeşitli yerlerinde de bizim dışımızda ozonu başarıyla uygulayan merkezler var. Burada önemli olan mutlaka bu konuda deneyimli olan hekimlerin kontrolünde bu uygulamaların yapılması gerektiğidir. Doğal olarak, diğer tıbbi tedavi yöntemlerinde de olduğu gibi yüzde yüz sonuç hiçbir zaman vaat edilemez. Tedavi başarısı uygulanan duruma, hastalığın ve hastanın genel sağlık durumuna bağlıdır, ancak ozon tedavi ile hastanın genel durumunda iyileşme ve ağrılarında azalma mutlaka olur. Başarı hastanın ve hastalığın durumuna bağlı olduğu gibi uygulanan yönteme, konsantrasyona ve sıklığına bağlıdır.

Ozon terapisinin özellikleri neler?
Tıbbi ozon daima saf ozon ve saf oksijenin karışımı olarak kullanılır. Uygulamaya bağlı olarak ozon konsantrasyonu değişir. Ozon terapi konusunda eğitimli bir doktor, hastanın durumuna göre hastanın alacağı dozu belirler.

Hangi rahatsızlıklarda ozon terapi yapılabilir?
Dolaşım bozukluklarının tedavisi ve geriatride, karaciğer hastalıkları, hepatit ve uçuk gibi virüslerin sebep olduğu hastalıkların tedavisinde, bacaklardaki açık yaralar gibi zor iyileşen enfekte yaralarda ve enflamatuar hastalıklarda ozon terapi kullanılır. Ayrıca kanser tedavisinde destek olarak ozon bağışıklık sistemini güçlendiricidir.

Düşük dozlarda verildiğinde bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Kan dolaşımını artırıcı özelliğinden dolayı, dolaşımla ilgili bozuklukların tedavisinde kullanılır. Aynı zamanda göz hastalıklarında da tedavi edici özelliği vardır.

Kronik yorgunluk sendromunda yetersiz oksijenlenme ve toksin birikim bulgularını yok ederek kişiye yeni bir yaşam enerjisi sağlar. Sabah yataktan yorgun kalkmamak, spor aktivitelerini uzun süre yorulmadan devam ettirmek için ozon stres, depresyon, hayattan zevk alamama, yorgunluk, baş-vücut ağrıları ile seyreden çökkünlük durumlarında kullanılır. Stres hormonu olan adrenalini yakarak gerginlik ve anksiyeteyi giderir. Kişi 1-2 seanstan sonra bile ferahladığını, rahatladığını fark eder. Vücut ve yaşam enerjisi artar. Kronik depresyonda bile hastaların depresyon ilaçlarını azalttığı görüldü.

Ozon terapisi zayıflama ve selülit tedavisinde kullanılır mı?
Ozon terapi kilo vermeye yardımcı olabileceği öne sürülen bir yöntemdir. Damardan yapılan ozon terapi yüzde 40 oranında vücudun metabolizmasını hızlandırır. Hızlı metabolizma sayesinde yağ yakımı artar. 30 dakikalık bir ozon sauna uygulamasında yaklaşık 600 kalori yakılır. Selülit tedavisinde ozon farklı mekanizmalarla etki gösterir.

Cilt altında biriken yağ asitleriyle etkileşerek yağ zincirlerinin kırılmasına ve vücuttan atılmasına yardımcı olur. Selülitte önemli bir problem olan oksijen eksikliğini giderdiği, kan akımını o bölgede de artırdığı için yağ dokusunun metabolizmasını normale döndürdüğü ileri sürülür.

Ozon terapisi yaşlanmayı geciktirir mi?
Anti-aging (geriye yaşlanma) ve yeniden canlanma için kullanılır. Tamamen sağlıklı kişilerde, yaşlanmayı geciktirmek, enerji kazanmak ve hastalıklardan korunmak için kullanılabilir. Vücudun enerjisini artırdığı gibi beynin enerjisini de artırır, hafızayı güçlendirir.

Sınava hazırlanan gençler, yüksek tempolu çalışan iş insanları, zihnini sürekli kullanan insanlar, sporcular için güçlü bir dopingdir. Ozon terapi ile kişi gerek zihinsel gerek bedensel yorgunluğu daha az hisseder. Ayrıca yaşlı kişiler ozon tedavisine oldukça iyi yanıt verirler.

Bütün klinik avantajlarının yanı sıra oksijenin dokular tarafından daha iyi kullanımını sağlar, bağışıklık sistemini harekete geçirir ve vücudun kendi antioksidanlarını ve serbest radikallere karşı savaşan hücreleri harekete geçirir.
Bunun ötesinde beyindeki dolaşım bozukluklarında olumlu etkileri mevcuttur. Bunlara ek olarak ozon tedavisi yaşam kalitesini artırmak için kullanılır.

Ozon terapisi nasıl uygulanıyor, teknikleri neler?
Ozon gazının solunması akciğerlerde tahrişe sebep olduğundan sakıncalıdır. Yapılan son klinik çalışmalar sonucunda beş uygulama şeklinin geçerliliği kabul edildi.

İlk olarak hastadan kan alınarak tedavi yapılabilir. Bu yöntem geriatride, dolaşım bozukluklarında yeniden canlanmayı sağlamak için, viral kökenli hastalıklarda ve genel bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için kullanılır. Bu metotla 50 ila 100 ml hastadan kan alınır, tam olarak tespit edilmiş ozonla karıştırıldıktan sonra hastaya geri verilir.

Bu işlemde, steril ozona dayanıklı sarf malzemesi ve vakumlu şişe kullanılır! Ozon, kırmızı ve beyaz kan hücrelerini oluşturan maddelerle reaksiyona girer ve böylece metabolizmayı hızlandırır. Bu aktive edilmiş kan hastaya hemen normal bir damlalık kullanarak tekrar geri verilir.

İkinci yöntemde ise, aynı prensibi kullanarak, ozonlanmış 3-5 ml kan kas içi iğne yoluyla hastaya geri verilir. Bu yöntemle bağışıklık sistemi güçlendirilir. Bu yöntem alerjik hastalıklarda da kullanılır. Ozon gaznının kapalı bir sistemde ayaklar ve bacaklar için özel plastik bot içinde dolaştırılarak ya da vücudun diğer bölgelerine uygun torbalar ve folyalarla verilmesine harici ozon tedavisi denir.

Ozon kuru bölgelere etki etmeyeceğinden vücudun tedavi edilecek bölgesi su ile nemlendirilir. Bu metotla ülser, yaralar, ameliyat sonrası oluşan lezyon, uçuk ve enfekte olmuş alanları tedavi etmekte kullanılır.

Bir başka yöntem de O3 gazının rektal -makat- yolla uygulanmasıdır. Bu yöntem her ne kadar kulağa hoş gelmese de rahatsızlık verici değildir. Çünkü hasta hiçbir rahatsızlık hissetmeden ozon gazı barsak yüzeyi tarafından emilir. Ayrıca bunu hasta kendi de uygulayabilir. Bu metot da genellikle bağırsak hastalıklarında kullanılır ve sağlığın yeniden canlanmasını sağlar. Ozon eğitimli kişilerce eklem içine enjekte edilebilir. Bu metot ağrılı enflamatuar hastalığı olan ekleme uygulanır.

Ozon terapinin uygulama sıklığı nedir?
3 gün ara ile haftada 2 seans yapılır. Toplam 5 haftada 10 seans uygulanır. Etki oluştuktan sonra ayda 1 kez etkiyi korumak için devam edilmesi uygun olur.

Ozon terapi kimler tarafından uygulanabilir?
Ozon tedavisi eğitimi almış hekimler; hekim kontrolünde olmak koşuluyla ozon eğitimi almış hemşireler tarafından uygulanabilir.

Ozonlanmış yağ nedir, nasıl uygulanır?
Sağlıkla parlayan, güçlü cilde sahip olmak için ozonlanmış yağ en uygun çözümdür. Ozon, zeytinyağı içerisine uzun zaman aralıkları kullanılarak ilave edildiğinde, zeytin yağı ozonu içerisinde tutarak koyulaşır. Bu jel soğutulduğu zaman ozonu yıllarca içerisinde tutar. Ozonlanmış yağ cilde uygulandığında cilt hastalıkları üzerinde çok olumlu etkiler gösterir. Özellikle yanık tedavisinde acı vermeden mükemmel sonuçlar verir. Bu yöntem deriye masaj yapılarak alınabiliyor. Bebeksi görünüşünüzü geri kazanmanız ozonlanmış yağ ile mümkün.

Ozon terapi ve oksijen terapinin farkı nedir?
Oksijen tedavisi cilt bakımı için uygulanır. Cildin alt katmanlarına ulaşan oksijen, metabolizmayı hızlandırarak, vücutta biriken toksinlerin atılmasını sağlar. Bunun sonucu toksin birikimine bağlı oluşan akne, sivilce ve siyah nokta oluşumu gibi sorunlar ortadan kalkar. Bir başka deyişle cildin yağ salgılaması dengeler. Ve antioksidan etki gösterir.

Oksijen terapi cildin destek dokusunu oluşturan kolajen ve elastin seviyesini artırır. A, C, E vitaminleri antioksidan etkisi gösterir ve cildin nem ihtiyacını sağlar. Gözaltı torbalarının giderilmesinde kullanılan bir yöntemdir.

Vücut bakımlarında özellikle oksijenin yağ yakıcı özelliğinden dolayı selülit bakımlarında da son derece iyi neticeler alınır. Cilt bakımlarında olduğu gibi vücut bakımlarında da deforme olmuş ve sarkmış dokunun sıkılaştırılmasında güvenle kullanılır. Ozon terapi ise dolaşım bozukluklarının tedavisi ve geriatride, virüslerin sebep olduğu hastalıkların tedavisinde; örneğin karaciğer hastalıklarından hepatit, uçuklar da (herpes), kanser tedavisinde, zor iyileşen enfekte yaralarda ve enflamatuar hastalıklarda, enflamatuar bağırsak hastalıkları (kolit, proktit), yanıklar ve enfekte yaralarda, mantar enfeksiyonlarında kullanılır.

Ozon terapisi yan etkileri var mı?
Bilinen bir yan etkisi yoktur.

Kimlere ozon uygulanamaz?
Doğumsal glikoz 6 posfat dehidrogenaz enzimi eksikliği - favizm hastalığı, kontrol altına alınmamış hipertiroidi, ağır kanamalar, trombositopeni, sık tekrarlayan pankreatit olan hastalara uygulanamaz.

Ozon terapide nelere dikkat edilmeli?
Ozon tedavisinin herhangi bir şeklini uygulanmadan önce ozon terapi uygulayacak doktora kullanılan ilaçlardan ve uygulanan özel diyetlerden yakın zamanda bitmişse bile bahsetmeyi unutmayın. Eğer sadece doktor tavsiye ederse bunları bırakmalısınız. Ayrıca doktorunuz kalıtımsal hastalıklardan, alerjilerden ve diğer şikayetlerden ve geçmişte nasıl tedavi edildiğinden veya edilmekte olduğundan haberdar edilmelidir.

Ozon terapi düşük riskli ve genellikle standart medikal tedavilerin eşliğinde tamamlayıcı, destekleyici ve yeniden yapılandırıcı bir metottur.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER