23.09.2015

Bağırsaklarımız psikolojimizi nasıl etkiliyor?

Bağırsakların psikoloji ve sağlık üzerinde düşündüğünüzden çok daha fazla etkisi var. Pudra.com ikinci beyin olarak bilinen bağırsaklarımızı araştırdı.

Ruh durumundaki en ufak bir değişiklikten sindirim sisteminin ve midenin etkilendiği bir gerçek. Çok mutlu olduğunuzda midenizde 'kelebekler uçuştuğu', sizi üzen bir şok anında karnınıza kramplar girdiği veya aşk acısı yaşarken ağlamaktan yemek yiyemediğiniz veya midenizin bulandığı zamanlar olmuştur. Kimi insanların kötü veya heyecanlı zamanlar geçirdiklerinde sık sık ishal oldukları da biliniyor. Tüm bu örnekler psikolojik değişimlerimizin mide ve bağırsak hastalıklarını tetiklediğini gösteriyor. Örneğin, reflü gibi mide ve yemek borumuzu tehdit eden veya İBS adı verilen Hassas Bağırsak Sendromu gibi hastalıkların stres faktörleriyle arttığı biliniyor. Bunun sebebi ise beynimizin herhangi bir stres veya şok durumunda bağırsaklarımıza hemen sinyal göndermesi. Hassas Bağırsak Sendromu, diğer bilinen adıyla İrritabl Bağırsak Sendromu (İBS) özellikle stres altında ve yoğun çalışan kişilerde görülüyor. Bu sendromun detaylarını Hassas bağırsak sendromu nedir? başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Probiyotikler depresyondan koruyor

Son yapılan araştırmalar sonucunda tıp dünyası yeni bir gerçeği açığa çıkardı: Beynimiz bağırsaklarımızı etkilediği kadar, bağırsaklarımız da beynimizi etkiliyor. Yani bu sinyal alışverişi çift taraflı oluyor çünkü sinirlerimizin çok büyük bir kısmı bağırsaklarda bulunuyor. Kısacası bağırsaklar, ikinci beynimiz olarak kabul ediliyor. Nasıl mı?
 

Probiyotikler ruh sağlığımızı etkiliyor mu?

Bakteriler, mantar, virüsler ve vücudunuzun mikroflorasını oluşturan diğer mikroorganizmalar toplam vücut hücrelerinin 1/10’nunu oluşturuyor. Bu, bu küçük organizmaların hem beden hem de ruh sağlığını üzerinde çok büyük bir etkisi olduğu anlamına geliyor. Güncel sağlık haberleri ve bilimsel makalelerin yer aldığı BrainBlogger’da yayınlanan haberde, probiyotik gıda takviyesinin ruh durumunu nasıl etkilediği ile ilgili bilimsel çalışma anlatılıyor: "Araştırma ekibi dört hafta sürecek probiyotik takviye deneyi için 40 sağlıklı denek belirledi ve deneklerin çoğunluğu genç yetişkin kadınlardan oluşuyordu. Deneklerden 20 tanesi her gün içeriğinde birçok sağlıklı bakteri bulunan probiyotik gıda takviyesi alırken, diğer 20 deneğe de plasebo verildi. (Plasebo: Farmakolojik olarak etkisiz ilaç, insanların gerçek bir ilaç içtiğini sanarak kendi kendilerini iyileştirme güçlerini ortaya çıkarmalarına 'plasebo etkisi' deniyor) Dört haftanın sonunda, deneye başlamadan önce ruh hali kötü, agresif olan ve probiyotik takviye alan deneklerin, ruh hallerinde iyileşme ve düzelme olduğu görüldü. Özellikle kötü ruh haliyle birlikte gelen negatif düşüncelerin azalması ile olası depresyon belirtilerinin önüne geçildiği rapor edildi. Bu deneyin sonucunda probiyotik gıda takviyesi alan yani bağırsak florası sağlıklı olan kişilerin ruh sağlığının da düzeldiği kanıtlanmış oldu."

''İkinci beyin'' yani bağırsaklar nasıl çalışıyor?
 

"İkinci beyin" nasıl çalışıyor?

Vücudumuzun en büyük organı olan bağırsakların aslında ne kadar önemli olduğu yıllar boyunca bilinmiyordu. Gaita sıvısı ve birçok bakteriden oluşan bağırsaklar, vücuttaki savunma hücrelerimizin %70’ini barındırıyor. Vücut zehirlendiği zaman bunu ilk olarak bağırsaklar algılıyor ve beynimize sinyaller gönderiyor. Bu sinyaller sayesinde beyin, zehirle başa çıkabilmek için kusma, kasılma veya ishal gibi belirtilerle vücudu savunmaya geçiriyor. Bu durumda bağırsaklara 'ikinci beyin' demek hiç yanlış olmaz, değil mi? Bağırsaklarımız Peristaltik Refleks adı verilen bir kıvrılma hareketiyle çalışıyor. Bu ağızdan makata doğru yönelen kıvrılma refleksinin hangi hızda çalıştığı o kadar önemli ki, az çalışırsa kabızlık, çok hızlı çalışırsa ishal meydana geliyor.
 

Sağlıklı bağırsaklara sahip olmak için nasıl beslenmeliyiz?

Makalelerinde yoğurt gibi probiyotikleri tüketmenin önemini her fırsatta belirten Dr. Mercola, bağırsak fonksiyonlarının yetersizliğinin obezite ve diyabet gibi hastalıklara yol açabileceğini söylüyor. Bağışıklık sisteminin ve genetik faktörlerin de etkili olduğunu belirtirken, sağlıklı ve doğru beslenmenin 'ikinci beynimizi' korumamız için çok değerli olduğunun altını çiziyor. Dr. Mercola’ya göre bağırsak sağlığını bozan en kötü şeyler işlenmiş, katkılı ve genetiği değiştirilmiş gıdalar, konvansiyonel tarımla yetişmiş sebze-meyve ve bu bölgelerde yetişmiş hayvanların etleri, son olarak da antibiyotiklerin yanlış kullanımı. Bağışıklık sisteminizin yüzde 80’i sindirim sisteminize bağlı, dolayısıyla sindirim sisteminizin sağlıklı olması, basit bir soğuk algınlığından kansere kadar tüm hastalıklardan korunmanızı sağlayabilir. Dr. Mercola’nın bağırsak sağlığımızı korumamız için önerileri şöyle:
 
  • Beslenirken işlenmiş, katkılı yiyeceklerden uzak durun.
  • Doğal ve klasik yollarla fermente edilmiş gıdaları tercih edin. Fermente edilmiş sebzeler, yoğurt ve özellikle kefir mutlaka her gün tüketmeniz gereken gıdalar arasında olmalı.
  • K2 ve D vitamini açısından zengin sebzeleri tüketin.
  • Dr. Mercola gıda takviyesini çok önermiyor, fakat günlük olarak probiyotik gıdalardan zengin beslenemiyorsanız, her gün probiyotik gıda takviyesi alabilirsiniz. Probiyotik nedir? Probiyotiklerin yararları nelerdir? başlıklı yazımızda probiyotikler hakkında daha detyalı bilgi bulabilirsiniz.
 
Sonuç olarak bağırsaklarımızın sadece yediklerimizi ayrıştırıp vücudumuzdan atan basit bir organdan çok daha fazlası olduğu ortada. Bağırsak florasındaki en ufak bir değişiklik bile obeziteden, diyabete hatta depresyona kadar birçok hastalığa yol açabiliyor. "Ne yersen, o'sun" sözünden hareketle sağlıklı olmak için sağlıklı beslenmenin önemini unutmayın.

Konuyla ilgili diğer yazılarımız
Çocuklara kefir ve yoğurt yedirelim!
Kefir ve ev yoğurdu bağışıklık sistemini güçlendirip alerji oluşumunu önlüyor ve vücuttaki mikropların çoğalmasına engel oluyor. Özellikle okula giden çocuklarımız için kefir harika bir yiyecek.

Kabız yapan düşünceler
NLP Uzmanı ve Yaşam Koçu Arzu Bıyıklıoğlu, kabızlığa karşı ilaçları, otları denemek yerine bazı duygu ve düşünceleri değiştirmeyi öneriyor.

Bağırsak ve mide sorunlarınız kanser belirtisi olabilir
Teşhisi en zor ve en sinsi ilerleyen kanser türünün yumurtalık kanseri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ateş Karateke, teşhiste mide ve bağırsak sorunlarının dikkate alınmasının önemini vurguluyor.

İrritabl bağırsak sendromu diyeti
İrritabl bağırsak sendromunun genel bulguları, hafifletme yolları ve Dilara Koçak’ın hazırladığı diyet burada!


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER