@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 04.02.2016

Şekerli içeceklere uyarı etiketi konacak mı?

Amerika'da yapılan bir araştırma tıpkı sigara gibi şekerli içeceklere de uyarı etiketleri konulmasını gündeme getirdi. Pudra.com'un haberinde...

Ürün ambalajları üzerindeki besin değerleri tablosu hem sağlıksız yeme alışkanlıklarının önüne geçmek hem de halkı bilinçlendirmek amacıyla beslenme uzmanları tarafından hazırlanıyor. Artık birçok insan, ürünü satın almadan önce bu tabloları inceleyerek kararını veriyor. Son günlerde çocukların tükettiği şekerli gıdaların aşırı şeker içeren çeşitlerine daha belirgin uyarılar konulması gündemde. (Şeker hakkında bilmemiz gerekenler başlıklı yazımızı da okumanızı öneriyoruz.)

Şekerli içeceklere uyarı etiketi konulmalı mı?
 
Amerika’da anneler üzerinde yapılan bir araştırmada, şekerli içecek alan annelerin ürünlerin üzerinde şeker değerleri büyükçe yazıldığında çocuklarına şekerli içecek almaktan vazgeçtikleri görüldü. Bunun üzerine Pensilvanya Üniversitesi Perelman Sağlık Okulu’ndaki uzmanlar bir araştırma yapmak için kolları sıvadı. Araştırma kurulundan Profesör Christina Roberto ve ekibi aslında bir süredir şehirdeki ve eyaletteki yasama organlarının tartıştığı bir uygulamayı tekrar gündeme getirdi.Tıpkı tütün ürünleri gibi şekerli ürünlerin de üzerinde büyük ve belirgin şekilde sağlık için zararlı olduğunu belirten uyarıların konulmasının, bu ürünlerin daha bilinçli tüketilmesine yardımcı olabileceğini ortaya çıkardı. Bu kural San Francisco meclisinden geçti, ayrıca California ve New York için de uygulanması gündemde.
şekerli içecekler
Bu uyarı sistemi uygulamaya konursa ne kadar etkili olabilir? Bu sorunun cevabını bulmak üzere Profesör Christina Roberto ve ekibi konuyla ilgili araştırmayı uygulamalı bir şekilde yapmaya karar verdi. 2,381 ebeveyn üzerinde online olarak yaptıkları bir ankette, marketlerde satılan birçok şekerli içeceğe tıpkı sigaralardaki gibi uyarı etiketleri yapıştırdılar. Bu ürünler gazlı içeceklerden, meyve sularına, tatlı çaylara kadar birçok ürünü kapsıyordu. Ürünlerin üzerinde çok büyük şekilde "Şekerli içecekleri tüketmek obezite, diyabet ve diş çürümesine yol açar" yazıldı. Deney sırasında katılımcıların büyük bir çoğunluğu buna hiç dikkat etmeden ürünü satın aldı. Bu uyarı etiketlerini görüp, dikkate alarak çocukları için şekerli içecekleri almaktan vazgeçen ebeveynler ise %20 oranındaydı. Deneyin sonucunda şeker uyarı etiketlerinin çoğunluk tarafından dikkate alınmadığı, alanların ise aslında genel olarak paket besin değerlerini okuma alışkanlığı olanlar olduğu ortaya çıktı. Fakat deneyden sonra bir açıklama yapan Profesör Roberto, bunun online bir deney olduğu için yanıltıcı olabileceğini, bu uygulamanın gerçek hayatta yapıldığı takdirde kesinlikle daha etkili olacağını açıkladı. (Beyaz şeker zararlı mı? başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.)
 
Sonuç olarak bu deney gösteriyor ki tıpkı tütün mamüllerinde olduğu gibi şekerli içeceklere de uyarı etiketleri koymak tüketiciyi hem bilinçlendirebilir hem de tüketim alışkanlıklarını olumlu yönde değiştirebilir. Prof. Roberto "Aslında şekerli içecekler konusunda hala öğrenmemiz gereken çok şey var. Mesela kolanın çok fazla şeker içerdiğini herkes biliyor ama yine de tüketmeye devam ediyor. Aslında çok fazla şeker oranına sahip olan sadece kola değil, çok masum olduğunu düşündüğünüz meyve çaylarında bile oldukça fazla şeker var." diyerek tıpkı sigarada olduğu gibi ilerleyen zamanlarda insanların şeker konusunda da değişebileceğinin mümkün olduğunu belirtiyor. Bu uygulama dünyada yaygınlaşırsa Türkiye’de de gündeme gelecek mi, henüz bilmiyoruz ama özellikle çocuk sağlığı üzerinde olumlu etkileri olacağı kesin.

Kaynak: time.com

Konuyla ilgili diğer yazılarımız
10 günlük şekeri bırakma diyeti
The UltraWellness Center'ın kurucusu ve New York Times'in çok okunan kitaplar listesinin yazarlarından Mark Hyman şekeri nasıl bırakabileceğizi yazdı.

Çocuklarda diş çürükleri nasıl önlenebilir?
Diş sağlığı çocukluktan başlar. Süt dişleri de çürüyebilir... İşte çocuklarda diş çürümesine karşı alınabilecek önlemler ve tedavi yöntemleri…

​İyi şeker, kötü şeker...
Şekerin her hali sağlığımız için zararlı. Fakat, şekeri doğal yollardan almak için yapabileceklerimiz var...

​Stevya şekere alternatif mi?
Şekere alternatif olarak satılan stevia, artık birçok tatlı ve pasta çeşidinde kullanılıyor. Çay ve kahve tatlandırıcısı olarak da tercih ediliyor. Stevia'nın kullanım şekilleri, yararları ve olası yan etkileri Pudra.com'da.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER