@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 09.03.2010

Varis nasıl tedavi edilir?

Varis tedavisi olmak isteyenlere varis çorabı, lazerle tedavi ve cerrahi müdahale öneriliyor.

Varis kadınlarda sık görülen ve hem estetik hem de sağlık açısından bizleri üzen bir hastalık.

Varis nasıl tedavi edilir?

Varis nedir ve nasıl yokedilir? Başlıklı yazımızda varis hakkında merak edilenleri açıklamıştık. Bu yazımızda da varis tedavisi nasıl olur? Varis tedevi yöntemleri nelerdir? Tedavi edilmezse ne gibi sorunlar oluşur? Pudra.com bu soruların cevabını araştırdı… Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Kürşat Bozkurt'un varis tedavisi konusunda uzmantv'ye yaptığı açıklamalar şöyle:

Varis tedavi edilmezse neler olabilir?
Varis hastalarda en sık ağrı ve şişlik türünde yakınmalara yol açar. Varisli hastalar tedavi olmazlarsa bu ağrı ve şişlik gittikçe artacak ve çok üst boyutlara ulaşacaktır.

Varis yarası kapanmaz
İleri durumdaki varislerde ayak bileğinde yara açılacak ve bu yara bir defa açıldıktan sonra bir daha kolay kolay kapanmaz. Bundan dolayı varisli olan hastalar mutlaka ve mutlaka bir doktora başvurmak zorundadır.

Buradaki özel konu kılcal varislerdir. Kılcal varisleri olan hanımlar özellikle görüntü problemi varsa doktora gitmeliler. Ama kılcal varislerde çok ciddi bir sorun çıkmaz. O yüzden çok önemsemeye gerek yok.

Kimler varis çorabı kullanmalı?
Varis çorabı var olan varisleri düzeltmez. Ancak varislerin ilerlemesini engeller ve şikayetleri düzeltir. Ancak, hastalar varis çorabı giyerek düzeldiklerini düşünmesinler.

Varis çorabını ben şahsen hastalarımın çoğuna öneriyorum. Çünkü İstanbul’da 3 mevsim serin gidiyor havalar. Artık, varis çorapları da eskisi kadar kötü değil. Kaliteli, ince ve güzel varis çorapları var. Hasta bunlar rahatlıkla kullanabilir.

Ayakta çalışıyorsanız varis çorabı giyin
Ben varisi olan her bireyin serin havalarda varis çorabı giymesini öneriyorum. Ayrıca, ayakta sabit pozisyonda çalışmak zorunda olan bireylerin de koruyucu varis çorabı giymesini öneriyorum.

Varis çorapları değişik basınçları olan çoraplardır. Bizim en çok kullandığımız diz altına giyilen orta basınç varis çoraplarıdır. Hastaların uyumu çok iyidir bu çoraplara. Rahatlıkla giyebilirler, bir problem olmaz.

Varis tedavisinde lazer nasıl kullanılır?

2004’ten bu yana Türkiye’de lazerle varis tedavisi yapılıyor.

Lazer tedavisi sırasında varis olan damarın içine ultrason rehberliğinde girilerek çok ince bir borucuk yerleştiriliyor. Bu borucuk kasığa kadar ultrason rehberliğinde gönderiliyor ve orada lazer enerjisiyle bu damar içten kapatılıyor.

Böylece eskiden cerrahiyle çıkartmak zorunda olan damarı şu anda yerinde bırakıyoruz, ama içten kapatıyoruz. Lazerle varis tedavisi denilen yöntem bu.

Lazer yerine ses
Ancak bir ayrıntı daha var. Ses dalgalarıyla varis tedavisi de artık uygulanmaya başladı. Lazer enerjisini kullanmadan ses dalgalarıyla artık o varisli damarları içten kapatabiliyoruz.

Skleroterapi hangi varislerin tedavisinde kullanılır?
Skleroterapi çapı 1 ile 4 mm arasında olan varislere yapılan bir tedavidir. Bilinenin aksine her varis skleroterapi ile tedavi edilmez.

Skleroterapide çok ince, insülin enjektörleriyle varis olan damarların içine bir madde veriyoruz. Bu madde oradaki damarın kapanmasını sağlıyor.

Herkesin aklına şu soru geliyor; kapanan damar artık kullanılmıyor mu? Bizim varis nedeniyle tedavi ettiğimiz damarlar zaten işe yaramayan damarlardır. Bu yüzden herhangi bir zararı yok. Biz pratik olarak çapı 1 ile 4 mm arasında olan varisleri skleroterapiyle tedavi ediyoruz.

Skleroterapi ne kadar sürer?

Süre tümüyle hastaya bağlı. Çok kısıtlı bir alanda, az varisi olan bir hastanın işlemi yarım saatlik bir tedaviyle hallolabilir. Ama iki bacakta yaygın olanlar 6 defa, 7 defaya kadar gelmesi gerekebilir.

Skleroterapiden sonra hasta yürüyerek evine gider, aynı gün veya ertesi sabah işine başlayabilir. Muayenehane veya poliklinik koşullarında yapılan bir tedavidir ve hastanın istirahatine gerek yoktur.

Varis tedavisinde cerrahi yöntem hangi durumlarda kullanılır?
Lazer tedavisinin yaygınlaşmasıyla, artık varis tedavisinde cerrahiyi gittikçe daha az oranda yapıyoruz.

Cerrahi ne zaman kullanılır?
Cerrahi yöntem 2. ve 3. evrelerde kullanılır. Eğer varisin çapı 4 mm'nin üzerinde ise, cildin dışına çıkmış, parmağımız kadar kalınlıktaysa cerrahi yöntem tercih edilir. Bunun dışında ayağında yara olan hastalarda cerrahi tedavi kullanılabilir.

Ancak, tekrar söylüyorum gittikçe az oranlarda bunları artık majör cerrahiyle tedavi ediyoruz. Tedavi sonucu hastanede 1-2 gece yatmak gerekir ve ayağa kalkıp dolaşmak, normal günlük aktiviteleri kazanmak 1-2 haftayı bulabilir.

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Kürşat Bozkurt

Varisi önlemek ve varisten korunmak için evimizde veya ofisimizde yapabileceğimiz egzersizleri merak ediyorsanız Varisi olanlar nelere dikkat etmeli? yazımızı okuyabilirsiniz...


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER