@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 07.05.2018

Yaz aylarında kalp sağlığını korumanın yolları

Özellikle kalp damar sistemi hastalığı bulunanlarda, yaz aylarında, vücut sıvı dengesinde meydana gelen değişiklikler bir kat daha etkili ve riskli!

Yaz aylarında, kalp sağlığını etkileyen faktörlerin başında sıcaklık ve nem artışı ile buna bağlı olarak vücutta meydana gelen sıvı ve elektrolit dengesizlikleri geliyor. Özellikle kalp ve damar sistemi ile ilgili hastalığı bulunanlarda, yaz aylarında, vücut sıvı dengesinde meydana gelen değişiklikler bir kat daha etkili ve riskli. İşte bu nedenle biz de Pudra.com olarak yaz aylarında kalp sağlığını korumak için yapmamız gerekenler için  Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Cem Arıtürk'e danıştık. 

Yaz aylarında kalp sağlığını korumanın yolları

Özellikle havanın ısınması kadar hissedilen sıcaklığı direkt olarak etkileyen nem oranının da önemli olduğu yaz aylarında, tüm vücutta bir takım değişiklikler meydana geliyor. Dış ortam ısısındaki değişikliklere göre, vücuttaki bazı ayar mekanizmaları sayesinde vücut ile ısı sabit tutuluyor. Örneğin terleme ve deri altı kan damarlarındaki genişleme, bu amaçla meydana gelen temel fizyolojik değişikliklerden. Ancak terleme ile birlikte vücutta sıvı ve elektrolit kaybı meydana gelir.

Elektrolit kaybı sonuçları nelerdir?

Elektrolit kaybı, kalbin kasılması için gerekli olan minerallerin de azalmasından dolayı, kalp fonksiyonlarını direkt etkileyebilir. Ayrıca terleme ile kaybolan vücut sıvısı da kalbin, daha fazla çalışmasına neden olur. Bununla birlikte damarların genişlemesi ile kan basıncı düşer, nabız sayısı artar.

İşte bu noktada, Acıbadem Üniversitesi'nde de öğretim üyesi olan Doç. Dr. Cem Arıtürk bizi uyarıyor ve sözü alıyor:

"Meydana gelen bu değişiklikler normal, sağlıklı kalplerde kompansatuar (dengeleyici) mekanizmalarla dengelenebilir. Ancak kalp ve damar hastalığı bulunanlarda, dengeleyici mekanizmaları daha yavaş ve yetersiz olan yaşlılarda, kalp-tansiyon ilacı kullananlarda sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle yaz aylarında; özellikle yaşlı insanların ve kalp-damar hastalığı olanların dikkatli olması gerekmektedir. 

Güneş ışınlarının dünyaya dik açı ile ulaştığı günün sıcak saatlerinde (11:00-16:00 arasında) direkt güneş ışınlarından korunmak alınması gereken ilk tedbirlerdendir. Spor için günün erken veya geç saatleri tercih edilmelidir. Bunun ile birlikte gün boyunca nemli olmayan, serin ortamlarda bulunulmaya çalışılmalıdır. Klimalı ortamlar, sıcaklığı düşürse de bir takım başka sorunlara yol açabileceği için dikkatli olmakta fayda vardır. Mümkünse doğal serin ortamlar tercih edilmeli ancak ihtiyaç dahilinde klimalı ortamlarda, klimadan yeterince uzak bir mesafede, direkt hava akımına maruz kalmayacak şekilde ve kontrollü olarak bulunulmalıdır. Klimaların pek çok enfeksiyon açısından odak olduğu da akılda tutulmalıdır."

Sıcak havada en sık karşılaşılan kalp sorunları

Doç. Dr. Cem Arıtürk, sıcak hava nedeni ile en sık karşılaşılan ve belirtileri en çok ortaya çıkan kalp hastalıkları kalp yetmezliği ve kalp damar hastalıklarını Pudra.com okuyucuları için açıklıyor:

"Değişen vücut sıvı dengesi ve damarlarda meydana gelen genişleme ile, dokuların ihtiyacı olan kanı pompalamak için kalbin daha hızlı ve daha güçlü çalışması gerekir. Sağlıklı kişilerde, bu rezerv mevcuttur ve kalp daha hızlı ve daha güçlü çalışabilir. Ancak kalp yetmezliği olanlarda kalp, kendinden beklenen bu ekstra performansı ortaya koyabilecek kapasiteye sahip değildir ve bu artan beklenti ve ihtiyaç karşısında yetersiz kalır.

Kalp yetmezliği olan hastalarda yaz aylarında sıvı dengesine dikkat edilmez ve sıcağa maruz kalınırsa şikayetlerin artması olasılığı yüksektir. Benzer nedenlerle kalbin artan iş yükünden dolayı beslenme ihtiyacı da artar. Diğer bir deyişle kalp, artan iş yükünü karşılayabilmek için daha çok kana ihtiyaç duymaktadır. Ancak kalp damarındaki tıkanıklıklar bu durum için bir engeldir ve artan ihtiyacın karşılanamamasına sebep olur. Bu yüzden de koroner arter hastalığı olanlarda yaz aylarında kalp krizi görülme riski artar."

* Kalp sağlığı için değerli bilgilerini Pudra.com'a özel olarak paylaşan Acıbadem Üniversitesi Öğretim Üyesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Cem Arıtürk'e teşekkürlerimizle...

İlgili haberlerimiz:

​Hareketsiz yaşam varise neden oluyor
Bacak toplardamarlarında genişleme, yapı ve şekil bozukluğu olan varisin oluşma ve ilerleme nedenlerini Kalp-Damar Cerrahı Doç. Dr. Cem Arıtürk anlatıyor.

​Varis tedavisi nasıl yapılır?
Varis konusunda uzman görüşlerine başvurduğumuz Kalp - Damar Cerrahı Doç. Dr. Cem Arıtürk, varis tedavisi yöntemlerini Pudra.com için anlattı.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER