ebru aydin dr
@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz.

Balık yağı hakkında bilinmesi gerekenler

Balık yağında bulunan omega 3; yüksek kolesterol, şeker hastalığı, adet öncesi sendrom, kalp damar hastalığı gibi hastalıklara karşı etkili. Op. Dr. Ebru Aydın, balık yağı hakkında merak edilenleri açıklıyor.

Balık yağı vücudumuza neden gereklidir? Balık yağının eksikliğinde vücutta neler gözlenir? Balık yağı seçiminde ve tüketiminde özellikle nelere dikkat etmek gerekir?

Balık yağı hakkında bilinmesi gerekenler

Bütüncül Tıp ve Kadın Hastalıkları&Doğum Uzmanı Op. Dr. Ebru Aydın (Dcakademi.com) Pudra.com’un sorularını yanıtladı.

Balık yağı nedir?


Balık yağı insan vücudunun kendi kendine üretemeyip, dışarıdan besinlerle alması gereken önemli iki esansiyel yağ asidi EPA ve DHA'nın en önemli kaynağıdır. Yağlı soğuk su balıklarında bol miktarda bulunur. Balık yemeyenler için takviye formu da bulunur.

Balık yağı neden gereklidir?


Balık yağı, özellikle de omega 3 yağ asitleri, mental ve fiziksel sağlık için gereklidir. EPA kalp sağlığınızı korurken, DHA sinir hücre çeperini oluşturup normal beyin gelişimi ve fonksiyonunuzda rol alır.

Araştırmalar omega 3 yağ asitlerinin inflamasyonu azaltarak kalp hastalığı, inme, kanser, romatoid artrit ve diğer otoimmun (bağışıklık sistemi) hastalıkları riskini de azalttığını gösteriyor.

Yüksek kolestrol, şeker hastalığı, adet öncesi sendrom, kalp damar hastalığı, depresyon, hafıza kaybı, dikkat eksikliği, hiperaktivite sendromu, insülin direnci olanlar balık yağında bulunan omega 3’ten fayda görüyor.

Omega 3 eksikliğinde hangi belirtiler gözlenir?


Yetersiz omega 3 yağ asitleri tüketimi yukarıda saydığımız inflamatuar hastalıklara zemin hazırlar. Diğer eksiklik bulguları aşırı susama, sık idrara çıkma, kuru cilt ve kuru saçtır.

Bir erişkinin ne kadar miktarda, hangi tipte omega 3'e ihtiyacı vardır?


Haftada 2-3 kez doğal ortamda yetişmiş yağlı soğuk su balıklarından tüketmenizi öneriyoruz. Eğer balık yağı takviyesi kullanıyorsanız , günde 2 gram hem EPA hem de DHA içeren kapsüllerden almayı tercih edin. Moleküler olarak civa gibi ağır metallerden arındırılmış ürünleri kullanmalısınız. Ayrıca takviyeniz civanın yanında PCBs de içermemelidir.

Hamile bir kadının ne kadar ve hangi kaynaktan omega 3 almaya ihtiyacı vardır?


Bilimsel olan ve çoğu anne adayı tarafından bilinen bir gerçek, yüksek miktarda civanın bebeğin beyin gelişimi üzerinde negatif etki yaratacağıdır. Ancak düşük omega 3 tüketimi de aynı derecede beyin gelişimini negatif olarak etkiler. 12 bin hamile kadın üzerinde yapılan bir çalışma, haftada iki veya daha fazla balık yiyen annelerin çocuklarının zeka, davranış ve gelişim testlerinde daha fazla başarı gösterdiğini ortaya koydu. Harvard Üniversitesi’nde yapılmış bir başka çalışmada ise haftada iki kez balık yiyen annelerin bebeklerinde altıncı ayda görsel tanıma skorları oldukça yüksek bulundu. Hamile anne adayları ve emziren annelerin izleyeceği en sağlıklı yol, haftada iki kez daha çok omega 3, daha az civa içeren somon, sardalya, uskumru gibi balıkları tüketmek olacaktır.

Bir çocuğun ne kadar omega 3'e ihtiyacı vardır?


Özellikle hiperaktivite sendromu olan çocuklarda semptomların şiddetini azaltmak için pediatristler 1-3 gram balık yağı kullanırlar. Ancak etkili doz kesin değildir ve doktor kontrolünde kullanılmalıdır.

Omega 3’ün fazla tüketiminin riski var mıdır?


Çok yüksek miktarda omega 3 alımı (''Eskimo miktarı'' olarak adlandırılır) kanama riskini artırır (burun kanaması, idrarda kan).

Omega 3 alırken dikkat edilmesi gereken özel durumlar var mıdır?


Doğuştan kanama bozukluğu olan, kan sulandırıcı ilaç kullanan ya da yakın zamanda cerrahi girişim geçirecek kişiler balık yağı takviyesi kullanmamalıdır.

Hamileler ya da emziren anneler civa içeriği yüksek kılıç balığı gibi balıkları yememeli ve civa içermeyen, moleküler distile formda balık yağı takviyelerini kullanmalıdırlar.


Dünyadaki tüm ölümlerin neredeyse yüzde 60’ının kronik hastalığa bağlı olduğunu, bu hastalıkların oluşumunda da omega 3 eksikliğinin önemli bir etmen olduğunu söyleyen Prof. Dr. Demirkol, “Bütün dünya bir omega 3 eksikliği dönemi yaşıyor” diyor. Okumak için tıklayın.

Hamilelikte omega 3 alımının doğum sonrası depresyonu azalttığını biliyor muydunuz? Çocuklara günlük ne kadar omega 3 takviyesi verilmeli? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Pelin Demirci açıklıyor. Okumak için tıklayın.


 
POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER