12.10.2017

Deneyimli bir hekimle vajinismustan kurtulun

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Gökçenur Gönenç, " vajinismus sadece kadının değil çiftlerin problemi" diyor.

Okan Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Gökçenur Gönenç, vajinismus hakkında, "vajinismuslu kadınlar yaşadıkları hissi tarif ederken genital bölgelerinin girişinde bir duvar varmış gibi hissettiklerini, bu duvarın ilişkiye engel olduğunu söylerler" diyerek, gerçekte olmayan bu duvarı farkında olmadan kendilerinin oluşturduğunu belirtti.

vajinismus


Vajinismus, bedenin bir tehditle karşı karşıya olduğu algısı ile vajina girimindeki kasları kastırır ve içeri almasını engeller. Dünya genelinde görülme sıklığı %1-2 civarındayken ülkemizde görülme sıklığı %10 civarındadır. Yaklaşık her 10 kadından 1’inde hafif veya ağır formda vajinismus görülebilir. Bunun nedeni ise, çocuk yaştan itibaren muhafazakar bir yetiştirme tarzına mağruz kalmalarıdır. Ayıp, günah gibi kavramların çocukluktan beri bilinçaltına işlenmiş olması, evlendikten sonra da kafadan atılmasını zorlaştırır.

vajinusmusÇocuklukta yaşanan bir takım travmalar korku olarak bilinçaltında kalır. Bu korkulardan biri ilk gece deneyimidir. Anlatılan hikayelerin çoğunda ilk gecenin çok ağrılı olduğu, çok kanama olduğu, kızlık zarının yırtıldığı, hatta kadın çok kasılırsa erkeğin içerde kalacağı ve o pozisyonda hastanelere gidip rezil olunacağı gibi gerçekte olmayan şehir efsaneleri bulunmaktadır. Tüm bu bilgiler bilinçaltında özümsenir ve daha sonra sıkıntıların çıkmasına zemin hazırlar.

Gerçekte üreme organlarının sorunu olmayan bilinçaltının sorunu olan vajinismusun tedavisi genellikle ilaçlarla veya ameliyatlarla değil, bilinçaltındaki yanlış inanış ve bilgilerin değiştirilmesiyle sağlanır. 

Vajinismus, çiftlerin zamanla birbirlerinden uzaklaşmalarına, ilişkilerinin olumsuz yönde etkilenmesine neden olabilir. Kadın kendini eksik ve eşine karşı suçlu hissedebilir. Erkekte ise reddedilmişlik duygusu, öfke ve hatta bekaret ile ilgili soru işaretleri oluşarak daha büyük sorunlara yol açabilir.

Deneyimli bir hekimle sorununuzu çözmek mümkün
Vajinismus sadece kadının değil çiftin problemidir. Bu nedenle tedavide çiftin birlikte katılımı, uyumu, birbirlerine olan sevgi, saygısı ve sabrı temel taşları oluşturur. Tedavide amaç sadece fiziksel bütünlüğün değil, aynı zamanda ruhsal bütünlük ve doyumun sağlanmasıdır. Bu aşamaları atlatıp profesyonel destek almak için başvuran kişilerde tedavinin süreci kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Sorunun tespiti tedavi sürecini hızla başarıya götürebilir. Bazı kadınlarda jinekolojik muayene uzman tarafından daha tedavi başındayken yapılırken bazı kadınlarda jinekolojik muayene bir süre yapılan egzersizlerden sonraya bırakılabilir. Tedavide standart yoktur. Sonuca ulaşacağına inanmış bir çift ve onları bu amaca götürmek için deneyimli bir hekim birlikteliğinde çözülmeyecek sorun yoktur.

Konuyla ilgili diğer yazılarımız​

Bir hafta sonu tatilinde vajinismus tedavisi!
Vajinismus nedeniyle evliliklerini "tamamlayamayan" çiftler, tedavi-tatil-balayı için Kuşadası’na gidiyor. Hipnozu da kullanarak kadınların vajinismus sorununun üstesinden gelmelerine yardımcı olan Dr. Murat Ulusoy, "Tedavi için hafta sonu tatili yeterli" diyor.

Vajinismusta kişiye özel tedavi
Her 10 kadından birinde görülen vajinismusun yüzde 90 psikolojik nedenlere dayandığını söyleyen Dr. Süleyman Eserdağ, vajinismusun nasıl tedavi edildiğini açıklıyor.

​Cinsel ilişkiye girememe hastalığı: Vajinismus
Türkiye’de her 10 kadından 1’inin sorunu vajinismusun çözümü ne ilaç kullanmakta, ne de kızlık zarını kestirmekte…


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER