› 
 › 
02.10.2020

Dekorasyonda parke seçiminin mekana etkisi

Dekorasyonun temelini oluşturan zemin kaplamaları tarzımızı yansıtırken, mekanın aldığı ışığın en iyi şekilde değerlendirilmesine de yardımcı olur.

Evimiz ve ofisimiz gibi yaşam alanlarımızı dekore ederken detaylı bir şekilde planlanmış kaliteli zemin çözümleri hem uzun kullanım ömrü sunar hem de karakterli bir iç diyayn kurgusu sunarak mekana imzanızı atar. Bu anlamda zemin kaplamaları yaşam alanlarımızın temelini oluşturur ve dekorasyon tarzımızın tonunu belirler. İşte bu nedenle parke seçimi yaparken pek çok parametreyi bir arada düşünmek, mekanı dekore ederken tüm bunları hesap etmek gerekir. Biz de size bugün parke seçiminde dikkat etmeniz gerekenleri detaylı bir şekilde aktaracağız. 

Dekorasyon zeminde başlar

1980’li yıllarda ilk olarak İsviçre’de üretilen ve son yıllarda donanım ve estetik değerleri artan lamine ve laminat parkeler, ahşap ya da ahşap görünümlü dokularıyla büyük talep görüyor. Pudra.com olarak bu yazımızda destek aldığımız DesignFloor tasarım/mimar ekibi “İdeal bir dekorasyonda parke, eşyalar ve diğer mimari ögelerle bir bütün halinde seçilmelidir. Mekanın tüm tasarım karakterine bir altlık hazırlayan zemin kaplaması; duvar, kapı, tavan ve mobilya tercihleri ile bütünlük sağlamalıdır.” diyor.

Zemin çözümlerinde dekorasyon trendleri

2020 yılı her zamankinden daha fazla evde vakit geçirdiğimiz bir sene oldu. Pandemi kaynaklı "Evde kal" çağrılarına uyduğumuz bu süre zarfında yaşam alanlarını dönüştürmeye yönelik ilgi ve eskiye oranla çok daha fazla kapalı alanlarda vakit geçirdikçe doğaya ve dış mekanlara duyduğumuz özlem arttı. Bunlar da dekorasyon trendlerine yansıdı; doğal yaşamdan ilham alan, iç mekanda “outdoor” etkileri barındıran bir yöne sürükledi. Ahşap ya da ahşap görünümlü dokularıyla doğayı anımsatan parkeler dekorasyon içindeki yerini sağlamlaştırdı.

Doğal yaşamdan ilham alırken mekanla bütünlük nasıl sağlanır?

DesignFloor tasarım/mimar ekibi “İdeal bir iç mekan kurgusunda parke, eşyalar ve diğer mimari ögelerle bir bütün halinde seçilmelidir. Mekanın tüm tasarım karakterine bir altlık hazırlayan zemin kaplaması; duvar, kapı, tavan ve mobilya tercihleri ile bütünlük sağlamalıdır.” diyor ve parke seçimlerinde etkili olabilecek dekoratif fikirler veriyor.

Minimalizm: Net ol!
 
Minimalist dekorasyon fikirleri - Parke Seçimi

Yaklaşımını en basit haliyle "net olmak" olarak tanımlayabileceğimiz Minimalizm, 1960'larda ortaya çıkan bir sanat hareketine dayanıyor. Yaygın olarak basit, nötr renk paletleri ve net çizgilere sahip olan Minimalizm "Az daha çoktur" anlayışından yola çıkıyor ve doğal bir uyumu temsil ediyor. Minimalist anlayışla dekore edilen mekanlar nesnelerle etkileşime giriyor.

Minimalist tarza uygun parke nasıl seçilir?
  • Temiz, tanımlanmış, geometrik çizgilerin hakim olduğu minimalist dekorasyonda, fonksiyonel mobilyalar genellikle en fazla iki temel renk ile kombine edilir.
  • Zeminde netliği arttırmak üzere tercih edebileceğiniz desensiz, beyaz, gri veya siyah tonlardaki parkeler, son derece akılda kalıcı bir efekt oluşturur.

İskandinav stil: Doğala dön!
 
İskandinav Stili Dekorasyon - Parke Seçimi

20. yüzyılın başlarında ortaya çıkan, 1950'lerde Norveç, İsveç, Finlandiya, Danimarka ve İzlanda’da gelişen İskandinav tarz; basitlik, minimalizm ve işlevsellik ile karakterize bir stile sahip. Işığı en üst düzeye çıkarmak için tasarlanan İskandinav iç mekanlarda soluk renkli duvarlar, süslemelerden arındırılmış açık alanlar ve beyaz tonlar tercih ediliyor.

İskandinav tarza uygun parke nasıl seçilir?
  • Bu tip bir dekorasyon tarzınız varsa, mekanı doğal ahşap tonlarındaki parkelerle kombinleyerek bütüncül bir tasarım elde edebilirsiniz.
  • Zeminin fazlaca ekspoze edildiği bu tür mekanlarda balıksırtı döşeme modeline sahip parkeler de kendi başına doyurucu bir tasarım ve estetik etkisi yaratır.

Bu haber de ilginizi çekebilir: İskandinav stili ev dekorasyonu fikirleri
Sade, minimalist, modern ve çok işlevsel... İşte İskandinav tarzı ev dekorasyonunu en iyi tanımlayan dört kelime. Üstelik temizlemesi çok daha kolay!

Maksimalizm için: Dengeyi yakala!
 
Maksimalist dekorasyon tarzında parke seçiminde dengeyi yakalamak

Minimalizme tepki olarak doğan maksimalist hareket, minimalist bileşenlerin zıt kutuplarındaki unsurlarla ilişkilidir. Söz konusu maksimalist dekorasyon olduğunda ne kadar büyük, ne kadar parlak, ne kadar yoğun ve karmaşık olursa o kadar iyidir. Bu tarz eski fotoğrafları, değerli koleksiyonları, eklektik mobilyaları, gökkuşağı renklerini ve dokuları içerir.

Nasıl bir parke seçebiliriz?
  • Çok fazla eşya, dekoratif detay ve renk bulunan maksimalist iç mekan tasarımlarında, nötr doku ve tonlara sahip lamine veya laminat parke tercihleri son derece iyi sonuçlar verir.
  • Parke seçiminde amaç göz yormamak ve mekanda detaylar aracılığıyla kurgulanan tarzın önüne geçmemek olmalıdır.

Göz alıcı mekanlar için: Işığını yansıt!
 
DesignFloor Işığını Yansıt

Farklı renkler arasındaki geçişler ve uyumluluk sizin tarzınızı oluşturuyorsa, güneş ışığı alan bir mekanda parlak parke modellerini tercih edebilirsiniz. Böylece mekanda kurduğunuz renk skalasını parlak parkenin yansımalar yaratan yüzeyi ile pekiştirerek göz alıcı mekanlara sahip olabilirsiniz.

Az ışık alan mekanlar için: Kendi güneşini yarat!
 
Az ışık alan mekanlar için aydınlatıcı parkeler

Mekanın doğal nitelikleri parke seçiminde oldukça etkilidir. Örneğin çok fazla güneş ışığı almayan veya ışık alsa da geniş açıklıklar bulundurmayan mekanlarda, beyaz ve açık tonlardaki parkeler tercih etmelisiniz. Bu tip yaşam alanlarında mobilya yoğunluğu minimalist tarzda oluşturularak mekanın kullanıcılar üzerinde baskı hissettirmesini engelleyebilirsiniz.

Evin diğer dekorasyon kalemleriyle bütünlüğü sağla: Akışına bırak!
 
Akışına bırak

Kapı, duvar ve parke üçlüsü birbirinin uzantısı olduğundan ayrı düşünülemeyecek tasarım kalemleridir. Bu üçlüyü tek bir rengin farklı tonlarıyla düşünerek geçişli bir estetik yaratabilirsiniz. Size uygun değilse,  kontrast yaratan renk tercihleri ile kombinleyebilir ve alanı derinleştirebilirsiniz.

İlgili haberlerimiz:

​Evin her köşesi için pratik düzenleme önerileri
Evdeki dağınıklığa bir türlü çare bulamıyor musunuz? İşte evdeki depolama alanlarını en iyi şekilde değerlendirme ve yeni alanlar açma yöntemleri...

​Banyolar artık evin en gözde alanı
Modernizmin ve konforun konuşulduğu banyolar evin en gözde alanı olarak yeni tasarım trendlerine göz kırpıyor. İşte 2020 banyo tasarım trendleri..

Yatak odası aydınlatması nasıl olmalı?
Yatak odası da dahil olmak üzere evin her alanında aydınlatma büyük bir önem taşır. Bu nedenle yatak odasında aydınlatma nasıl olmalı, uzmanı ile konuştuk.
POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2